Χριστούγεννα: η γιορτή που γεννά χαρά και θλίψη

Χριστούγεννα
πηγή εικόνας: https://www.google.com/

Τα ευχάριστα συναισθήματα του ερχομού των εορτών

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα συναισθήματα κατακλύζουν τις ψυχές των ανθρώπων. Τα λαμπάκια, τα δώρα, οι στολισμένοι δρόμοι δεν επιτρέπουν σε κανέναν να “ξεχάσει” των ερχομό της μεγάλης αυτής εορτής. Υπάρχει χαρά, ανυπομονησία και μία τάση δημιουργικότητας από ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων. Οι περισσότεροι στολίζουν τα σπίτια τους, τα μπαλκόνια και τις αυλές ακόμη για να έρθουν πιο κοντά στο λεγόμενο “χριστουγεννιάτικο πνεύμα”. Προετοιμάζουν το πώς θα περάσουν τις μέρες των διακοπών, που θα βρίσκονται και με ποια άτομα.

Άλλοι ταξιδεύουν κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα ή σε γιορτινούς προορισμούς. Άλλοι περιμένουν κόσμο στο σπίτι και ετοιμάζουν εκεί το γιορτινό τους τραπέζι. Αγοράζουν δώρα να ανταλλάξουν με την οικογένεια και τους φίλους. Επίσης κάποιοι περιμένουν τη μεγάλη αυτή εορτή να κάνουν και κάποιο δώρο στον εαυτό τους είτε αναψυχής, είτε χαλάρωσης, είτε και υλικό. Όλοι έχουν ένα “θέλω” για τις δικές τους γιορτές, άσχετα με την ηλικία, το φύλο και τη κοινωνική κατάταξη του καθενός.

Οι προσδοκίες μας τα  Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα, πέρα όμως από τις προσωπικές δράσεις του καθενός, αλλάζουν και οι απαιτήσεις που έχουμε από τους άλλους. Περιμένουν όλοι ένα δώρο, ένα ζεστό σπιτικό όπου θα μαζευτεί όλοι η οικογένεια και μία ευχή. Κάποιοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό, έχουν ανάγκη να αγαπήσουν και να αγαπηθούν πιο έντονα αυτές τις μέρες. Επίσης είναι και πιο εύκολο να προκύψουν αρνητικά συναισθήματα σε όποιον στερείται όλα τα παραπάνω.

Όσο αυξάνονται οι προσδοκίες, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα απογοήτευσης. Έτσι, όσα πιο πολλά περιμένουμε από τους άλλους, τόσο πιο εύκολο είναι να μην ανταποκριθούν οι άλλοι στον όγκο αυτών. Ως αποτέλεσμα είναι να έρθει το συναίσθημα της απογοήτευσης και της θλίψης. Ακόμη, είναι πιθανό να χαθεί και η ελπίδα αλλά και η θετική προδιάθεση του καθενός. Η προδιάθεση αυτή επίσης δεν περιορίζεται πάντα στο άτομο που μας προκάλεσε το συναίσθημα, αλλά ενδέχεται να επηρεάσει ολόκληρη την εικόνα που έχουμε για την εποχή. Έτσι, ανάλογα βέβαια και με την επιρροή που μας ασκεί κάποιο άτομο, μπορεί να μας αλλάξει όλη την αντίληψη και την διάθεση που έχουμε για τις γιορτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι, ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο αλλάζει και τα δικά του “δώρα” προς τους άλλους. Όσο περιμένεις χωρίς ανταπόκριση, παύεις να θες να δώσεις και εσύ. Αυτό μπορεί να επεκταθεί στους ανθρώπους που μας περιβάλουν αλλά και σε όλο κλίμα της εποχής. Πέρα δηλαδή από ό,τι περιμένει ο καθένας από τα άτομα γύρω του, περιμένει να κατακτήσει και προσωπικούς στόχους. Για παράδειγμα μπορεί να περιμένει ένα δώρο από τον αγαπημένο του, συνήθως υλικό, που είναι και πιο εύκολο να το λάβει.

Ταυτόχρονα όμως περιμένει και να νιώσει πράγματα, να διασκεδάσει, να νιώσει χαρά και να ξεχωρίσει αυτές τις μέρες. Σε σχέση με τις υπόλοιπες της καθημερινότητάς του, θέλει να κάνει τη διαφορά, το κάτι παραπάνω, το οποίο μπορεί και να το οργανώνει ένα χρόνο νωρίτερα. Σε περίπτωση που η προσδοκία αυτή δεν επιτευχθεί, τότε το άτομο απογοητεύεται από τον ίδιο του τον εαυτό.

Στόχοι που θέτουμε ανά έτος κάθε Χριστούγεννα

Δεν είναι λίγοι και αυτοί που μόλις περάσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων ήδη σκέφτονται τι θα κάνουν στις επόμενες εορτές. Οι στόχοι που θέτουν δεν είναι βέβαια πάντα ρεαλιστικοί και εύκολοι. Ο λόγος για τον οποίον τους επιλέγουν όμως, έχουν σχέση με τις υψηλές προσδοκίες τους, που αναφέρθηκε παραπάνω. Αυτό μπορεί να προκύψει είτε γιατί απέτυχαν στους στόχους για τις εορτές που πέρασαν, είτε γιατί θέλουν κάτι παραπάνω για τις επόμενες. Η ανάγκη του ανθρώπου να ξεφεύγει από τη καθημερινότητα τον ωθεί στο να σκέφτεται τις καλύτερες μέρες που έρχονται. Στις καλύτερες μέρες συγκαταλέγονται πάντα και υψηλότεροι στόχοι. Έτσι, με τη σκέψη των ευχάριστων του μέλλοντος, ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο, παίρνει δύναμη για να επιβιώσει και στο παρόν.

Η απογοήτευση και η θλίψη τα Χριστούγεννα

Η απογοήτευση και η θλίψη έρχονται όταν η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο των προσδοκιών. Όταν κάποιος δεν έχει τα άτομα που θέλει γύρω του και το ζεστό κλίμα σε ένα σπίτι. Επίσης, όταν δεν έχει από κάπου να πάρει ή και να δώσει τα δικά του δώρα. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να δίνουν και όχι μόνο να παίρνουν. Ορισμένοι γεμίζουν μέσα από τη προσφορά τους στους άλλους. Είτε δίνουν υλικά αγαθά, είτε δίνουν αγάπη και στοργή, χαίρονται με την ικανοποίηση που βλέπουν στον άλλον. Επομένως, όταν στερείται ο καθένας όλα αυτά, σε ένα τόσο φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα είναι αναμενόμενο να οδηγηθεί στη θλίψη ή ακόμη και στη κατάθλιψη. Αντίστοιχα, εφόσον αναφερθήκαμε και στις προσωπικές προσδοκίες, μπορεί η θλίψη να έρθει και από τη στέρηση της επιτυχίας. Σε περίπτωση που δεν ζήσει κάποιος τις γιορτές όπως τις περίμενε δε μπορεί να ευτυχήσει μέσα σε αυτές.

πηγή εικόνας: https://www.google.com/

 

Η επιρροή της συναισθηματικής προδιάθεσης

Υπάρχει όμως και η δυναμική του χαρακτήρα που σχετίζεται με την εκδήλωση του συναισθημάτων του  καθενός. Ακόμη κι αν έχει το ζεστό οικογενειακό κλίμα που χαρακτηρίζει τις εορτές, μπορεί να μην βρίσκεται στο μέρος που επιθυμεί. Επίσης, μπορεί να μην έχει τα άτομα που ήθελε μαζί του ή να μην έχει αλλάξει ο ίδιος στο βαθμό που ήθελε από τη προηγούμενη χρονιά. Έτσι, βιώνει μία θλίψη και μία μοναξιά ακόμη και αν δεν είναι μόνος. Αυτό βέβαια σχετίζεται και με τη προδιάθεση του καθενός προς τα αρνητικά ή τα θετικά συναισθήματα αντίστοιχα. Σε ένα τέτοιο κλίμα, όπως των Χριστουγέννων, τα συναισθήματα του καθενός αναδύονται στην υπερβολή τους.

Έτσι ανάλογα με την τάση καθενός, μπορεί να έχει υπερβολική χαρά και αγωνία ή θλίψη και μελαγχολία. Αυτό φυσικά ξυπνά στον καθένα μόνο με την ιδέα του ερχομού των εορτών. Για το λόγο αυτό άλλωστε κάποιοι τις περιμένουν ανυπομονησία, ενώ άλλοι αποφεύγουν να μιλούν για τις γιορτές, δε θέλουν να κάνουν τίποτε διαφορετικό και κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους τις μέρες αυτές.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;