Κάνναβη & συνθετικά κανναβινοειδή

κάνναβη

Σε προηγούμενο άρθρο πραγματοποιήσαμε μια σύντομη ανασκόπηση για την ιστορία της κάνναβης και θίξαμε το θέμα της συσχέτισής της με την εκδήλωση ψύχωσης. Εδώ θα εστιάσουμε στις γενικότερες επιδράσεις της, ενώ στο τέλος θα αναφερθούμε στα συνθετικά κανναβινοειδή. Για μεγαλύτερη ευκολία ανάγνωσης, θα αναπτύξουμε το κείμενο με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

  • Υπάρχουν σωματικές επιπτώσεις της κάνναβης;

Η χρόνια χρήση της κάνναβης με μορφή τσιγάρου ενδέχεται να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, όπως βρογχίτιδα, άσθμα, βήχα. Η κάνναβη, επίσης, προκαλεί ταχυκαρδία. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, π.χ. άτομα με καρδιολογικά προβλήματα ή ηλικιωμένοι, μπορούν να υποστούν ακόμη και καρδιακή ανακοπή σε περίπτωση μεγάλης δόσης.

  • Το «χόρτο» βλάπτει λιγότερο από το «κανονικό» τσιγάρο;

Ο καπνός της κάνναβης περιέχει τρεις φορές περισσότερο καρκινογόνο πίσσα από αυτή του τσιγάρου νικοτίνης. Ένα τσιγάρο κάνναβης ισούται με 4 τσιγάρα νικοτίνης περίπου. Ο καπνός της κάνναβης συγκρατείται περισσότερο από τον οργανισμό και είναι πιο καυτός.

κάνναβη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Η κάνναβη προκαλεί εγκεφαλική βλάβες;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κάνναβη προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες.

  • Συνδέεται η κάνναβη με συμπτώματα ψυχικών διαταραχών;

Η χρήση κάνναβης μπορεί να έχει ως άμεση συνέπεια την εκδήλωση κρίσεων πανικού, αποπραγματοποίησης (αίσθημα ότι ο κόσμος δεν είναι πραγματικός), αποπροσωποποιήσης (αίσθημα ότι ο εαυτός δεν είναι πραγματικός) και γενικότερα άγχους. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν φοβίες, παρανοϊκός ιδεασμός και παραισθήσεις. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μόλις περάσει η επήρεια της ουσίας. Ωστόσο, κάποια μπορεί να παραμείνουν και να οδηγήσουν σε εμφάνιση ψυχικών διαταραχών (π.χ. διαταραχή πανικού). Τέλος, υπάρχει πιθανότητα η κάνναβη να πυροδοτήσει την εκδήλωση ψύχωσης σε χρήστες που έχουν την αντίστοιχη προδιάθεση.

  • Η χρήση κάνναβης προκαλεί σωματική εξάρτηση;

Σωματική εξάρτηση δεν παρατηρείται μετά από μακροχρόνια χρήση κάνναβης. Το άτομο σε διαδικασία απεξάρτησης από κάνναβη δεν παρουσιάζει σωματικά συμπτώματα στέρησης. Τέλος, δεν έχουν παρατηρηθεί θάνατοι από υπερβολική δόση κάνναβης.

  • Η χρήση κάνναβης προκαλεί ψυχική εξάρτηση;

Ναι, και μάλιστα αρκετά ισχυρή. Οι χρήστες κάνναβης συνηθίζουν στις θετικές επιδράσεις της: χαλαρώνουν, διασκεδάζουν, ξεχνούν τις δυσκολίες τους. Με τη διακοπή της χρήσης, οι θετικές επιδράσεις εξαφανίζονται και το άτομο πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν τρόπο ζωής όπου τα έντονα συναισθήματα διαχειρίζονται χωρίς τη διαμεσολάβηση της ουσίας. Ο χρήστης κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης μπορεί να παρουσιάσει ταραχή, νεύρα, δυσκολία στον ύπνο, ευθραυστότητα, καταθλιπτική διάθεση κ.ά. Μπορεί επίσης να εμφανίσει δυσκολία προσαρμογής στις κοινωνικές συνθήκες (π.χ. αδυνατεί να περάσει καλά με την παρέα του χωρίς χρήση). Ανάλογα με το άτομο και το περιβάλλον του, τα συμπτώματα της ψυχολογικής εξάρτησης ποικίλλουν.

Τι είναι τα συνθετικά κανναβινοειδή;

Φέρουν την ονομασία spice ή ποτπουρί. Μπορεί να συναντηθούν καμουφλαρισμένα στην αγορά ως «αρωματικά χώρου». Πρόκειται για αποξηραμένα φυτά τα οποία ψεκάζονται με συνθετικές χημικές ουσίες που μιμούνται την TCH της κάνναβης και έχουν παρόμοιες επιδράσεις στο άτομο. Είναι εντούτοις περισσότερο δραστικά. Προκαλούν εφορία, παραισθήσεις, άγχος και τρόμο, ταχυκαρδίες, παράνοια και σπασμούς.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις τους;

Για τα συνθετικά κανναβινοειδή δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα που να μας πληροφορούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους, καθώς δεν έχουν μελετηθεί αρκετά. Το σίγουρο είναι ότι προκαλούν ψυχολογική εξάρτηση, ενώ η καύση των συνθετικών ουσιών κατά τον κάπνισμα απελευθερώνει δηλητηριώδεις ουσίες που βλάπτουν τον οργανισμό. Τα συνθετικά κανναβινοειδή υποστηρίζεται πως είναι περισσότερο επικίνδυνα και βλαβερά από την κάνναβη, ενώ η επίδρασή τους στο άτομο είναι αρκετά απρόβλεπτη.

Βιβλιογραφία:

Pinel, J.P.J. (2009). ΒΙΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Αθήνα: Ίων/εκδόσεις έλλην, 2011.

Kolb, B., & Whishaw., I. Q.  (2011). Εγκέφαλος και συμπεριφορά. Αθήνα: Πασχαλίδης.

Στοιχεία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες (2003). Αθήνα: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής – Ο.ΚΑ.ΝΑ

Για τα συνθετικά κανναβινοειδή, οι πληροφορίες αντλήθηκαν από έντυπο ενημερωτικό υλικό του ΚΕΘΕΑ-ΑΝΑΔΥΣΗ, Θεσσαλονίκη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;