Χοροθεραπεία: ο χορός των συναισθημάτων

SHARE

Η χοροθεραπεία είναι μια σχετικά νέα θεραπευτική προσέγγιση, η οποία έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Αποτελεί κατηγορία των θεραπειών μέσω τέχνης (όπως είναι η δραματοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία και η εικαστική θεραπεία).  Στόχος της χοροθεραπείας είναι μέσω του χορού και της κίνησης, το άτομο να κατανοήσει και να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Βασίζεται στην πεποίθηση, ότι ο νους και το σώμα είναι δύο στοιχεία αλληλοεξαρτώμενα και αλληλένδετα μεταξύ τους. Επομένως, όταν διαταράσσεται το ένα μέρος, διαταράσσεται και το άλλο. Για το λόγο αυτό, τα δύο μέρη πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους.

Ο χοροθεραπευτής μέσω της κίνησης και του χορού, προσπαθεί σε πρώτη φάση να κατανοήσει τις προσωπικές πεποιθήσεις, την αντίληψη, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του θεραπευόμενου, καθώς ο χορός και η κίνηση του κάθε ατόμου θεωρούνται μοναδικά. Ο χοροθεραπευτής δίνει σημασία στα μη λεκτικά μηνύματα του ατόμου και τη γλώσσα του σώματος (π.χ. κινήσεις, βλεμματική επαφή). Προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα, που δείχνουν να δυσκολεύουν τον θεραπευόμενο και τα οποία πολλές φορές δεν είναι συνειδητά από τον ίδιο. Ο χοροθεραπευτής δεν δίνει οδηγίες στον θεραπευόμενο να κινηθεί με συγκεκριμένο τρόπο. Αντίθετα τον ενθαρρύνει μέσω της κίνησης και του χορού να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του.

Σε δεύτερο στάδιο, η χοροθεραπεία εστιάζει στη βελτίωση της δυσκολίας του θεραπευόμενου, δίνοντας έμφαση στη θεραπευτική σχέση. Η θεραπευτική σχέση έχει μεγάλη σημασία στη χοροθεραπεία και επηρεάζει τη θεραπευτική διαδικασία και το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ο θεραπευτής καλεί τον θεραπευόμενο σε μια πρωτόγνωρη για τον δεύτερο εμπειρία, ώστε να ανακαλύψει μέσω του χορού πτυχές του εαυτού του, που δεν είχε αναγνωρίσει. Ακόμα, ο θεραπευόμενος βοηθιέται να καλλιεργήσει τις εκφραστικές και επικοινωνιακές του δεξιότητες, να αποκτήσει καλύτερη αίσθηση της εικόνας εαυτού και να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή του.

Advertisement

Η χοροθεραπεία είναι κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Θεωρείται αποτελεσματική σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές (π.χ. άγχος, κοινωνική φοβία, αγοραφοβία), κατάθλιψη, σωματοδυσμορφικές διαταραχές, αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες. Η χοροθεραπεία μπορεί να διεξαχθεί σε ατομικό και ομαδικό (π.χ. θεραπεία ζεύγους) πλαίσιο. Ενδείκνυται για άτομα, τα οποία δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να βιώσουν συναισθήματα, όπως επίσης και να τα εκφράσουν. Επίσης, θεωρείται αποτελεσματική για άτομα, τα οποία έχουν κάποιας μορφής αναπηρία. Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται πως η χοροθεραπεία έχει θετικά οφέλη για τα άτομα, τα οποία βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Η χοροθεραπεία είναι ωφέλιμη για τους εφήβους, οι οποίοι λόγω των αλλαγών, που συμβαίνουν στο σώμα τους και εν τέλει στη ψυχολογία τους, έχουν ασαφή εικόνα εαυτού, κοινωνικές αναστολές και μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Τέλος, η χοροθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία, αλλά και σε άτομα, τα οποία θέλουν να αποκτήσουν μία καλύτερη επίγνωση εαυτού, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Ακολουθεί ένα βίντεο με περισσότερα στοιχεία για τη χοροθεραπεία και τα οφέλη της!

https://www.youtube.com/watch?v=LMkcyTOn7TU

Βιβλιογραφία:

Νικολίτσα, Α. (2018). Χοροθεραπεία. Ιστορία, Θεωρία, Μεθοδολογία, Εργαλεία. Αθήνα: Αγγελάκη.

Τσέργας, Ν. (2014). Θεραπευτικές προσεγγίσεις μέσω της τέχνης. Αθήνα: Τόπος.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Άννα Παπαδημητρίου και είμαι Ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχω μεταπτυχιακό στο Business Psychology από το πανεπιστήμιο του East London και εκπαιδεύομαι στην Κλινική Ψυχολογία. Τα χόμπυ μου είναι τα ταξίδια, οι βόλτες με φίλους και η μουσική

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG