Χορός και ψυχολογία: Η δράση του χορού σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο

πηγή εικόνας: google.com

Ο χορός είναι ένα είδος γυμναστικής ή και έκφρασης. Από κάποιους επιλέγεται εκούσια και αποτελεί μέρος του προγράμματός τους. Από άλλους πάλι, εκτελείται ακούσια στα πλαίσια της ψυχαγωγίας. Σε κάθε περίπτωση, ένας χορός μας βοηθά να απελευθερωθούμε, αλλά και να νιώσουμε ευεξία. Κάθε άνθρωπος βέβαια, έχει το δικό του τρόπο έκφρασης, ακόμη και ως προς τον χορό. Ο χορός αντιπροσωπεύει μία οργανωμένη ή και ελεύθερη κίνηση. Έχει πάντα το δικό του χαρακτήρα και ένα μοναδικό ύφος, μέσα από το οποίο μπορούμε να εκμαιεύσουμε στοιχεία και από το εσωτερικό του ατόμου.

Η δύναμη του ελεύθερου χορού

Κάθε χορός είναι ένα μέσο, σαν ένα κανάλι που μας βοηθά να περάσουμε τα μηνύματά μας προς τα έξω. Παράλληλα μπορούμε να δεχτούμε και τα μηνύματα των άλλων προς εμάς. Ο χορός και ειδικά ο ελεύθερος, μας δίνει τη δυνατότητα να εκτονωθούμε. Μπορεί να συμβάλλει στην αποβολή της έντασης και του στρες ακόμη και σε λίγα μόλις λεπτά. Ακόμη και όταν αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, π.χ. ως είδος γυμναστικής, μπορεί να μας απαλλάξει από την αρνητική ενέργεια.

Το πιο σημαντικό είναι ότι, ακόμη κι όταν το άτομο είναι κουρασμένο συναισθηματικά ή και σωματικά, ο χορός λειτουργεί ως πηγή δύναμης και ενέργειας. Αυτό συμβαίνει χάρη στις ενδορφίνες οι οποίες αυξάνονται κατά τον χορό, αλλά και χάρη στο συνδυασμό της κίνησης με τη μουσική και την ακολουθία ενός ρυθμού, ο οποίος υποσυνείδητα αδειάζει το μυαλό μας και ξεκουράζει το σώμα μας, ενώ αυτό κινείται. Η ξεκούραση αυτή φυσικά δεν αντιστοιχεί στη ξεκούραση πχ ενός ύπνου. Είναι αντίθετα η δύναμη που αντλούμε μέσα από την κίνηση.

Η κίνηση ως μέσο έκφρασης

Ο χορός είναι μία πηγή δύναμης όπως αναφέρθηκε. Είναι μία κίνηση η οποία ανεξάρτητα από τη διάρκειά της και τον χώρο στον οποίο εκτελείται, μας επηρεάζει τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τέλος του. Τόσο το περιβάλλον, όσο και ο ρυθμός, η ένταση, αλλά και η ποιότητα του χορού, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και την επίδραση αυτού. Κάθε περιβάλλον, ή και κάθε τραγούδι έχουν από μόνα τους ένα συναισθηματικό φορτίο. Το φορτίο αυτό μεταφέρεται τόσο από το άκουσμα όσο και από την κίνηση. Η κίνηση όμως, είναι αυτή που κάνει το άτομο να ζήσει και να εκφράσει και σωματικά το τι νιώθει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Επίσης, κάθε στιγμή και κάθε άκουσμα, πέρα από δικό τους φορτίο, έχουν διαφορετική βαρύτητα για κάθε άτομο. Έτσι και ο τρόπος έκφρασης μέσα από τη κίνηση, θα διαφέρει ανά περίπτωση.

Η κοινωνική υπόσταση του χορού

Ο χορός έχει την ικανότητα να ανταλλάσσει την ενέργεια με το περιβάλλον ή και την ενέργεια μεταξύ δύο ατόμων. Τόσο ο οργανωμένος, όσο και ο ελεύθερος χορός μπορεί να μας φέρει πιο εύκολα κοντά σε άτομα νέα ή και σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε. π.χ. ο οργανωμένος χορός που εκτελείται στα πλαίσια αερόβιας άσκησης  σε ένα γυμναστήριο, μπορεί να μας φέρει σε επαφή με νέα άτομα. Το κλίμα μέσα από το χορό έχει ένα θετικό υπόβαθρο, το οποίο βοηθά την αλληλεπίδραση και την κοινωνικοποίηση. Ακόμη και ο ελεύθερος χορός, πχ σε ένα κέντρο διασκέδασης, μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε πιο προσιτοί ή να κάνει εμάς να νιώσουμε πιο άνετα με ένα άτομο που χορεύει δίπλα μας, ακόμη κι αν δε το γνωρίζουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δυνατότητα αυτή φυσικά συνδυάζεται με την ψυχική διάθεση, η οποία όπως αναφέρθηκε αποσυμφορείται. Τέλος, ή δύναμη της έκφρασης, η οποία παράλληλα δείχνει επιπλέον πράγματα για το άτομο, έρχεται να δώσει ώθηση στην κοινωνική μας δράση, καθώς «μιλάει» από μόνη της μέσω της κίνησης των σωμάτων.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;