Χειρομάλαξη: πώς σχετίζεται το μασάζ με την ψυχική μας διάθεση

πηγή εικόνας: pinterest.gr

Η χειρομάλαξη από την αρχαιότητα έως σήμερα

Η χειρομάλαξη είναι μία τεχνική για την οποία έχουμε αναφορές στη Ελλάδα, από την Ομηρική εποχή. Ο Όμηρος μιλούσε στη Οδύσσεια για τις μαγικές δυνάμεις των εντριβών με αιθέρια έλαια, που ανακούφιζαν τον πόνο των πολεμιστών από τις συνεχείς μάχες. Σήμερα η τεχνική της χειρομάλαξης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενής αλλά και σε υγιή άτομα με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό τους.  Υπάρχουν ωστόσο διάφορα είδη μασάζ ανάλογα με την ανάγκη του καθενός, αλλά και το προσωπικό τους «γούστο». Τα μασάζ, διαφέρουν επιπλέον και ως προς την ένταση, τη διάρκεια ή ακόμη και τον θεραπευτή που τα εκτελεί.

Επίδραση του μασάζ στην ψυχική υγεία

Το μασάζ, ή μάλαξη, πολύ συχνά επιλέγεται ως ένα μέσο χαλάρωσης και ευεξίας. Η χαλαρωτική μάλαξη συγκεκριμένα αυξάνει την αιματική κυκλοφορία και βοηθά στη ξεκούραση των μυών και του δέρματος. Οι επιδράσεις της μάλαξης είναι άμεσα ορατές  καθώς μέσα σε λίγα μόλις λεπτά οι μυϊκοί πόνοι ελαττώνονται ή σταματούν εντελώς και αισθανόμαστε το σώμα μας πιο ελαφρύ και ξεκούραστο. Επιπλέον η χαλάρωση έχει επίδραση και στη ψυχολογία μας, καθώς το πνεύμα μας ηρεμεί παράλληλα με το σώμα. Μέσα από τη μάλαξη νιώθουμε ανακούφιση, αλλά ταυτόχρονα και ενέργεια. Νιώθουμε το σώμα μας πιο δυνατό και το πνεύμα μας πιο ήρεμο.

Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η δράση του μασάζ

Ένας από τους σκοπούς της μάλαξης, είναι να μειώσει την παραγωγή του στρες στον οργανισμό. Μέσα από τη διαδικασία επομένως ενός μασάζ, νιώθουμε λιγότερο άγχος και μικρότερη ψυχολογική πίεση.  Η επίτευξη βέβαια του παραπάνω σκοπού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδους του μασάζ, τη διάρκεια αλλά και τους εξωτερικούς παράγοντες. Ένα χαλαρωτικά μασάζ, με διάρκεια μίας ώρας μπορεί να συμβάλει στη ψυχική ηρεμία, σε ένα κατάλληλα όμως διαμορφωμένο περιβάλλον. Ένας χώρος για παράδειγμα με φασαρία ή ένας χώρος με υπερβολικό φωτισμό, δε μπορούν να επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα με ένα χώρο ήσυχο με χαμηλό φωτισμό. Αυτό βέβαια, όπως αναφέρθηκε, θα έχει άμεσες συνέπειες και στη σωματική επίδραση του μασάζ, καθώς σχετίζεται με τη πνευματική.

Μασάζ εναντίον της κατάθλιψης

Η πνευματική χαλάρωση που συντελείται σε ένα χαλαρωτικό μασάζ έχει θεραπευτικά οφέλη και ενάντια της κατάθλιψης. Η ψυχική γαλήνη που νιώθει το άτομο, μπορεί να λειτουργήσει ως στήριγμα ακόμη και σε μία περίοδο που βιώνει μία θλίψη ή απογοήτευση. Επίσης μέσα από το μασάζ μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το σώμα μας και τη λειτουργία του, αλλά και τον ίδιο μας το εαυτό. Έτσι μπορούμε να δούμε καλύτερα και πιο αντικειμενικά τα πράγματα και να βρούμε λύσεις πάνω σε αυτά. Επιπλέον, τα σημάδια της θλίψης συνήθως είναι ορατά και στο σώμα μας. Για παράδειγμα η χρόνια θλίψη, μπορεί να αλλοιώσει ακόμη και την όψη και την στάση του σώματός μας. Έτσι, το μασάζ μπορεί να βοηθήσει το άτομο να διώξει τα εσωτερικά αλλά και τα εξωτερικά σημάδια της θλίψης του.

Συνολικά οφέλη του μασάζ στον οργανισμό

Η ψυχική διάθεση του ατόμου βελτιώνεται καθώς το άτομο ενεργεί υπέρ του εαυτού του. Η μάλαξη καθώς βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία και την μεταφορά οξυγόνου μέσα στα κύτταρα του οργανισμού, συμβάλει και στη συνολικότερη υγεία. Ο οργανισμός μας ακόμη, αποβάλει τις τοξίνες οι οποίες βλάπτουν ολόκληρη την λειτουργία του σώματός μας. Εκτός από την αποτοξίνωση, αυξάνεται και ο μεταβολικός ρυθμός, καθώς επηρεάζεται από τη καλή ή κακή κυκλοφορία αντίστροφα. Μέσα από την χαλάρωση του σώματος επέρχεται άμεσα και η πνευματική χαλάρωση. Το σώμα βιώνει την ευεργετική δράση, τη χαλάρωση των μυών αλλά και τη ξεκούραση από τα προβλήματα και τα καθημερινά άγχη. Τέλος, το πνεύμα αποβάλει τις αρνητικές σκέψεις και σκέφτεται πιο ψύχραιμα αλλά και πιο συνειδητά προς όφελος του ιδίου οργανισμού αποβάλλοντας το στρες που στέφεται εναντίον του. Ως αποτέλεσμα, προκύπτει μία ευφορία και μία ανεβασμένη ψυχική διάθεση, μέσα σε ένα πιο υγιή και πιο λειτουργικό οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;