Caspering: η φιλική εκδοχή του ghosting

Πηγή εικόνας:https://www.lifeoftrends.com/

Στην εποχή των σχέσεων “fast-food” και των άπειρων εφαρμογών dating, έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο λεξικό όρων, όπως ghosting, zombing. Στόχος τους να περιγράψουν τις νέες επικρατούσες τάσεις στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Σε αυτές προστέθηκε τελευταία και ο όρος “caspering”.

Από το ghosting στο caspering

Βρίσκεσαι σε μια σχέση λιγότερο ή περισσότερο μακροχρόνια, ώσπου ένα πρωί τηλεφωνείς στο σύντροφό σου, του στέλνεις σωρό τα μηνύματα, αλλά εκείνος δεν δίνει σημεία ζωής. Καλωσόρισες στη ζωή σου το ghosting! Ο όρος “ghosting” επινοήθηκε πρόσφατα, για να περιγράψει το φαινόμενο της απροσδόκητης εξαφάνισης ενός φίλου ή του ίδιου του συντρόφου μας χωρίς καμία εξήγηση. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν εύκολο και ανώδυνο τρόπο που επιλέγει κανείς, για να δείξει στο σύντροφό του ότι δεν έχει χώρο πια στη ζωή του. Για το άτομο, όμως, που μένει πίσω θεωρείται ο πιο άκομψος τρόπος εγκατάλειψης.

Aντίθετα, το “caspering” αποτελεί μια πιο φιλική εκδοχή του ghosting. Το φαινόμενο οφείλει το όνομά του στον Casper, το γλυκό φαντασματάκι των παιδικών μας χρόνων. Τον όρο φαίνεται να έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα “International Business Times” και από τότε χρησιμοποιείται ευρέως. Συγκεκριμένα, κατά το φαινόμενο caspering το άτομο εκφράζει με ειλικρίνεια τα συναισθήματά του στο ταίρι του και σταδιακά δείχνει σημάδια απομάκρυνσης από αυτό, μέχρι να επέλθει η τελική ρήξη στη σχέση τους. Αν και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο – η απόρριψη παραμένει απόρριψη- ωστόσο με το caspering τείνουμε να δείχνουμε μια έντιμη – ενίοτε και ξεκάθαρη- συμπεριφορά προς την άλλη πλευρά.

 

Πηγή εικόνας: https://hellogiggles.com/

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σημάδια του φαινομένου

To caspering θεωρείται ένας σταδιακός τρόπος αποστασιοποίησης από μια σχέση. Το άτομο-φάντασμα συχνά εμπλέκεται σε μια άβολη συναισθηματική συζήτηση με το ταίρι του, όπου του εξηγεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για το μέλλον. Ενδεχομένως να κατακλύζεται από το αίσθημα του φόβου και τύψεων για το ότι θα πληγώσει το άλλο άτομο. Όμως, όσο και αν η σκληρή αλήθεια πληγώνει, το ταίρι μας δικαιούται να την ξέρει. Αυτή η προσέγγιση δείχνει εντιμότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα απέναντι στα συναισθήματα της άλλης πλευράς και αυτό είναι αδιαμφισβήτητα εκτιμητέο. Εξάλλου, δεν είμαστε υπεύθυνοι για τη μεταβολή των συναισθημάτων μας, όμως δεν είμαστε και άμοιροι ευθυνών ούτε των πράξεών μας προς τους άλλους.

                                                                                                       “Χαίρομαι που σε γνώρισα, αλλά είσαι πολύ καλός για μένα τελικά”

Ένας συνήθης τρόπος caspering  είναι να πει κανείς κάτι όμορφο και παρήγορο στο ταίρι του, προτού κατηγορήσει τον εαυτό του, που δεν στάθηκε αντάξιος της παρούσας σχέσης. Με αυτόν τον τρόπο η άλλη πλευρά ίσως να αποδεχτεί πιο εύκολα το ενδεχόμενο της εγκατάλειψης.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, το άτομο-casper αποφεύγει να ανταποκριθεί άμεσα στα μηνύματα και τις προσκλήσεις του άλλου. Απαντά μετά από διάστημα ωρών ή ημερών και αρνείται ευγενικά την όποια πρόταση για έξοδο. Προτιμά τις γενικές και αόριστες απαντήσεις και μεταθέτει το κάθε ραντεβού στις καλένδες. Ακριβώς επειδή φοβάται ότι θα φανεί κακός στα μάτια του άλλου, αποφεύγει την αλήθεια και επιλέγει να “παίζει”. Ως αποτέλεσμα, ενθαρρύνει τον ενδιαφερόμενο και του τρέφει φρούδες ελπίδες για ένα κοινό μέλλον. Καταλήγει να είναι φιλικός μεν, ασαφής δε για το αν ενδιαφέρεται να προχωρήσει τη σχέση.

Τέλος, άλλη “σκοτεινή” πλευρά του caspering είναι όταν το άτομο πηγαινοέρχεται δείχνοντας ένα πιο φιλικό ενδιαφέρον -ίσως και με λίγα υπονοούμενα- χωρίς όμως κάποιο σκοπό για ερωτική σύνδεση. Αυτή η μετέωρη στάση αφήνει εξίσου απορίες στην άλλη πλευρά.

 

 

Πηγές:

  • Caspering: Μια πιο «φιλική» προσέγγιση χωρισμού από το ghosting. Ανακτήθηκε από: enallaktikidrasi.com (Τελευταία πρόσβαση:25/10/2020)
  • Ghosting, Caspering and six new dating terms you’ve never heard of. Ανακτήθηκε από: theguardian.com (Τελευταία πρόσβαση:25/10/2020)
  • Ben Douch. From Ghosting to Caspering: the psychology of why it matters. Ανακτήθηκε από: medium.com (Τελευταία πρόσβαση:25/10/2020

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρίνα Περάκη

Είμαι η Μαρίνα. Είμαι φιλόλογος με μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή. Μιλάω αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και γνωρίζω την ελληνική νοηματική γλώσσα. Λατρεύω τα ταξίδια, τη γυμναστική και τη μουσική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;