Bitcoin: από την “καταιγίδα” FOMO στη “ξηρασία” FUD

bitcoin
Πηγή εικόνας: Shutterstock

Στο μακρινό Σαν Φρανσίσκο μέσα σ’ ένα λαβύρινθο εταιρικών γραφείων κάθε λογής, η «κυψέλη» του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, Coinbase  θρέφει τα πορτοφόλια των σταστιαστών της παραδοσιακής οικονομίας, καλλιεργώντας τους σπόρους του κρυπτο-αναρχισμού για «ένα παγκόσμιο, ανοιχτό χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα πρωτοστατεί στην καινοτομία και την ελευθερία.» Απελευθερωμένη διακίνηση ιδεών, δεδομένων, χρημάτων που αποδεσμεύονται από τα δεσμά των τραπεζικών κολοσσών για να «κουμπώσουν» στις αλυσίδες των ψηφιακών μπλοκ ενός νέου άυλου νομίσματος.

Πηγή εικόνας: Michael Short | Bloomberg | Getty Images

Ένα επενδυτικό κομβόι  bitcoin  αξίας 1, 5 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τον πολυπράγμονα Elon Musk σε συνδυασμό με την πλήρη αποδέσμευση της αγοράς αυτοκινήτων Tesla με τη χρήση κρυπτονομισμάτων εκτινάσσει σε διάστημα 14 ημερών την αξία του bitcoin σε δυσθεώρητα υψόμετρα. Λίγο αργότερα, ο ιδιόρρυθμος Elon Musk  υποτιμά την αξία του εικονικού συναλλάγματος, καταποντίζοντας τα περίφημα bitcoins στα 48.291 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Οικονομικών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης προχωρά σε μια ρηξικέλευθη ενέργεια, εγκαινιάζοντας τις συναλλαγές της PayPall με κρυπτονομίσματα. Κυβερνήσεις βηματίζοντας σ’ ένα οικονομικό ναρκοπέδιο ζεσταίνουν τους εκτυπωτές, επιδιδόμενοι σ’ ένα αχαλίνωτο τύπωμα νομισμάτων χωρίς αντίκρισμα που εκτοξεύει το δημόσιο χρέος. Ίσως οι εικονικές αλυσίδες των μπλοκ να ζώνουν ολοένα και περισσότερο το θεριό της παραδοσιακής οικονομίας που φαίνεται να βρυχάται σ’ έναν τελικό επιθανάτιο βρόγχο.

Από τους περίτεχνα χάλκινους ή ορείχαλκους οβολούς, τα ρωσικά ρούβλια, το ελβετικό φράγκο, το κοσμοκράτωρ αμερικανικό δολάριο, τις «βασιλόφρονες» αγγλικές λίρες στην κρυπτογονία των καιρών με την υπερπτήση μιας νέας άυλης, ανεξάρτητης μορφής συναλλάγματος.

Από τον αντιπραγματισμό του Ηροδότου στον… “αντι-κρυπτογονισμό” του bitcoin

«Λένε επίσης για τους Καρχηδονίους ότι υπάρχει ένα μέρος στη Λιβύη και εκεί  μένουν άνθρωποι, πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες. Όταν αυτοί, οι Καρχηδόνιοι, φθάνουν εκεί αποβιβάζουν το φορτίο τους, το απλώνουν στην παραλία, επιστρέφουν στα πλοία τους και ανάβουν σημάδια καπνού. Μόλις οι ντόπιοι δουν τον καπνό, κατεβαίνουν στην παραλία και αφήνουν εκεί χρυσό για να πληρώσουν για τα εμπορεύματα, έπειτα φεύγουν κουβαλώντας μαζί τους τα αγαθά. Οι Καρχηδόνιοι αποβιβάζονται και κοιτούν· αν θεωρήσουν ότι το αντίτιμο είναι ικανοποιητικό για το εμπόρευμα, το παίρνουν και φεύγουν» σημειώνει ο Ηρόδοτος καταγράφοντας την ιδιοτυπία του αντιπραγματισμού της εποχής. Ο υλικός αντιπραγματισμός του τότε μεταλλάσσεται συνεχώς εκκολάπτοντας την άυλη νομισματική τηλε-συναλλαγή του τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ένα φουτουριστικό παρόν ψηφιακοί «κρυπτο-ρύχοι» αναμετρώνται με τους αδάμαστους καλπασμούς μιας ανεξάρτητης, πολυπρόσωπης, αποκεντρωμένης νομισματικής αρχής που εδρεύει στις νόρμες των peer to peer συναλλαγών, διασφαλίζοντας την ευρυθμία της αλυσίδας των μπλοκ(block chain) ή αλλιώς του κοινόχρηστου εικονικού τεφτεριού. Η ψηφιακή αλίευση κρυπτονομισμάτων προ(σ)καλεί  τους επίδοξους «παίκτες-επενδυτές» σε ένα άνευ όρων σαφάρι στο ημίφως της κρυπτογονίας.

Η διαδικασία της εξόρυξης bitcoin απαιτεί ενεργειακά αποθέματα ανάλογα με τα 125 TWh που καταναλώνει η Αργεντινή των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, διαρρηγνύοντας οποιαδήποτε πράσινη πολιτική ενεργειακής βιωσιμότητας. “Η “εξόρυξη” είναι μια διαδικασία που καθιστά το bitcoin εξαιρετικά ενεργοβόρο εκ σχεδιασμού, καθώς το νόμισμα απαιτεί τεράστιους… υπολογισμούς για τον απώτερο στόχο που είναι η επεξεργασία χρηματοοικονομικών συναλλαγών χωρίς μεσάζοντες ”, σημειώνει ο Ντε Βρις, ιδρυτής του Digiconomist, ενός ιστότοπου εποπτείας της ενεργειακής κατανάλωσης του bitcoin.

 Άραγε πρόκειται για τον χρυσό του μέλλοντος ή απλά για έναν άνθρακα;

Ψωμί, μετρητά, λεφτά, ρευστό, φράγκα, παράδες, μαύρα, διαθέσιμα, τα προς το ζην: όπως και να το πείτε, το χρήμα μετράει. Για τους χριστιανούς, η αγάπη γι’ αυτό είναι η πηγή όλων των κακών. Για τους στρατηγούς, είναι το μέσο διεξαγωγής του πολέμου· για τους επαναστάτες, είναι τα δεσμά της εργασίας. -από το βιβλίο «Η εξέλιξη του χρήματος-Μια οικονομική ιστορία του κόσμου»

Η εφεύρεση των τραπεζογραμματίων αρχικά από τους Άγγλους και Ιταλούς τραπεζίτες και κατόπιν η «γέννηση» των χαρτονομισμάτων μέσω κρατικής έκδοσης από την Αμερική του 1690 προϋπέθετε την «αναλλάξιμη επι τη εμφανίσει» ιδιότητά τους με ισάξιο χρυσό. Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή τράπεζα κατόπιν με τη διατήρηση του ποσοστού 40% των εκδιδόμενων χαρτονομισμάτων σε χρυσό αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της μαζικής απόδοσης από σύσσωμες τις Αμερικανικές τράπεζες πιστοποιητικών με τίτλο «I owe you»(Σου χρωστάω) έναντι χρυσού. Εν έτει 2009 στην λευκή βίβλο ενός μυστηριώδους ατόμου υπό το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto οικοδομούνται οι θεμελιώδεις αρμοί μιας καινοτόμου αποκεντρωμένης τεχνολογίας με δημόσιο καθολικό χαρακτήρα και ελεύθερη πρόσβαση. Οι προφητείες της ανώνυμης περσόνας τελεσφορούν με την δημιουργία του ψηφιακού πορτοφολιού, ανεγείροντας το σύστημα του bitcoin ως μιας συλλογής υπολογιστών που εκτελούν τον κωδικό bitcoin, αποθηκεύοντας την αλυσίδα συναλλαγών.

«Νομίζω ότι το Διαδίκτυο θα είναι μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις για τη μείωση του ρόλου της κυβέρνησης. Το μόνο που λείπει, αλλά σύντομα θα αναπτυχθεί, είναι ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό χρήμα»- Milton Friedman, οικονομολόγος-νομπελίστας οικονομικών επιστημών του 1976

Τα ψηφιακά πορτοφόλια διατηρούν ένα ιδιωτικό κλειδί ή φύτρο(seed) ή αλλιώς ένα μυστικό κομμάτι δεδομένων προκειμένου να υπογράφουν τη διακίνηση των κρυπτονομισμάτων παρέχοντας μια μοναδική μαθηματική απόδειξη. Μετά το πέρας 10 λεπτών εκκινεί η διαδικασία της εξόρυξης, ενός κατανεμημένου συναινετικού συστήματος επιβεβαίωσης όλων των πεπραγμένων συναλλαγών που ισοδυναμεί με μια πρωτότυπη ανταγωνιστική λοταρία, λειτουργώντας αποτρεπτικά σε κάθε κακόβουλη απόπειρα παραχάραξης, προσθήκης νέων διαδοχικών block στην αλυσίδα ή τροποποίησης κάποιων τμημάτων της. Πρόκειται για έναν ανταγωνιστικό μαραθώνιο υπολογιστών που επιδίδονται στην διαδικασία επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων με ανταμοιβή… κρυπτονομίσματα. Το δίκτυο μεταβάλλει σταδιακά το βαθμό δυσκολίας των υπολογιστικών γρίφων αναλογικά με το χρόνο που απαιτείται για την επίλυσή τους. Το δαιδαλώδες «κρυπτογονικό» δίκτυο του δημοφιλούς ψηφιακού νομίσματος δηλαδή ενορχηστρώνει τη σταδιακή δημιουργία πεπερασμένων ανταλλάξιμων μονάδων που βρίσκονται σε απόλυτη χρονική συμφωνία μεταξύ τους μέσα από την επίλυση πολυσύνθετων μαθηματικών αλγορίθμων.

Κανείς δεν θα θυμόταν τον Καλό Σαμαρείτη αν είχε μόνο καλές προθέσεις: είχε επίσης και χρήματα-Margaret Thacher

Ο ασταθής απόπλους της κρυπτονομισματικής αυτής «συνωμοσίας» στις παγκόσμιες αγορές που θυμίζει κάτι από το φρενήρες δρομολόγιο ενός roller coaster ρυθμομετρείται από έναν ιδιότυπο ψυχολογικό κύκλο των επενδύσεων. Η ψηφιακή ελευθερία της αγοράς ή ένας απόλυτος ψυχολογικός αλγόριθμος; Αναμφίβολα πρόκειται για μια επενδυτική αλυσίδα συναισθημάτων που τρελαίνει τα μηχανάκια του bitcoin.

Στόχος των υποκινητών του FUD η ενστάλαξη του φόβου στις μάζες η οποία θα υποκινήσει όλες τις επενδυτικές ενέργειές τους.

Η επανάσταση της κρυπτοοικονομίας συμπαρέσυρε όλες τις παραφωνίες πυροδοτώντας μια έκρηξη χιλίων και πλέον διαφορετικών κρυπτονομισμάτων που ρίχνονται στην αρένα του κρυπτογονικού χρηματιστηρίου. Πλημμυρίδα ανθρώπων «ντοπαρισμένοι» από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές κερδών που εκλείπουν από τα παραδοσιακά χρηματιστήρια κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της κρυπτο-κοινότητας, σπεύδουν  να αγοράσουν από φόβο ό, τι θα χάσουν μια ευκαιρία-FOMO(Fear Of Missing Out). Κύματα ειδήσεων για την σύναψη σημαντικών εταιρικών δεσμών, συνεργασιών ή εκδηλώσεων ή φήμες τέτοιων ειδήσεων που διακινούνται ευρέως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το Facebook και το Twitter να κατέχουν την πρωτοκαθεδρία αυξάνουν άρδην τα κέρδη των νομισμάτων.

Η δυναμική της παραπληροφόρησης

Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι στον κρυπτο-κόσμο, το να αφιερώσετε χρόνο για να ακούσετε τις απόψεις των άλλων μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει περισσότερο από ό, τι βοηθά»

Η δημοσίευση άρθρων από αναγνωρισμένα μέσα ενημέρωσης εργαλειοποιείται στα χέρια των επενδυτών που τρέφουν τα αισθήματα απληστίας και φόβου για την απώλεια ευκαιρίας. Η αποφυγή της παραπληροφόρησης και ο έλεγχος των συναισθημάτων τα δύο απαραίτητα ψυχολογικά όπλα στη φαρέτρα των επίδοξων επενδυτών, αν θέλουν να απεγκλωβιστούν από το φυσικό κύκλο των ασθενειών FOMO και FUD(Fear, Uncertainty and Doubt). Στόχος των υποκινητών του FUD η ενστάλαξη του φόβου στις μάζες η οποία θα υποκινήσει όλες τις επενδυτικές ενέργειές τους.

«Κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, οι διανομείς του FOMO και του FUD ασχολούνται με ψυχολογικό και πληροφοριακό πόλεμο καθώς ανταγωνίζονται για την προσοχή του περίεργου επενδυτή, ο οποίος είναι εγγενώς ευάλωτος λόγω του ότι πάντα αναζητά διορατικές απόψεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στις καλύτερες επενδυτικές αποφάσεις. Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι στον κρυπτο-κόσμο, το να αφιερώσετε χρόνο για να ακούσετε τις απόψεις των άλλων μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει περισσότερο από ό, τι βοηθά », αναφέρει ο Bobby Azarian, Ph.D γνωστικός νευροεπιστήμονας.

Χωρίς ηθικούς φραγμούς ή οχυρά-τακτικές, οι διακινητές-σύρτες του FUD με τα ψυχολογικά δολώματα-αληθοφανείς ειδήσεις διαμοιράζουν αισθήματα φόβου, αβεβαιότητας και αμφιβολιών παίζοντας πλέον στα μεγάλα πρωταθλήματα. Με ημερήσιο όγκο συναλλαγών που υπερκερά ορισμένα εθνικά χρηματιστήρια οι παίκτες επιδιώκουν την εδραίωση της θέσης τους στην κρυπτο-αγορά ή αντιπροσωπεύουν επιχειρηματίες με σημαντικά διακυβεύοντα κέρδη.

Ο κύκλος των “ασθενειών” FOMO και FUD

«Ενώ ο κύκλος FOMO-FUD μπορεί να είναι διασκεδαστικός για παρακολούθηση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό δεν είναι παιχνίδι, παρόλο που παίζεται σαν ένα. Αυτές οι εκστρατείες φόβου έχουν πραγματικές οικονομικές συνέπειες για τους επενδυτές », εξηγεί ο Azarian στο Psychology Today.

Ο προβλέψιμος αυτός ψυχολογικός κύκλος FOMO και FUD καταλήγει σχεδόν πάντα σε ένα ναυάγιο της τιμής για τους λάτρεις του κρυπτο-εμπορίου. Η εκρηκτική εξάπλωση της διαφημιστικής καμπάνιας του FOMO αναχαιτίζεται από ένα δριμύ κύμα FUD που ακολουθεί και πυροδοτεί έντονα αισθήματα φόβου και αβεβαιότητας.

«Το πλήθος που διαδίδει το FOMO θέλει να κερδίσει περισσότερα χρήματα και οι διασκορπιστές FUD» επισημαίνει ο Azarian «είναι γενικά αυτοί που έχασαν τη βάρκα και ελπίζουν ότι η τακτική τους στον κυβερνοχώρο μπορεί να μειώσει προσωρινά την τιμή του νομίσματος ώστε να τους επιτρέψει να αγοράσουν με έκπτωση».

Οι αρρυθμίες στην τιμή του IOTA

Η διασπορά φημών περί σύμπραξης του ιδρύματος ΙΟΤΑ με εταιρικούς τιτάνες όπως η Microsoft, η Fujitsu, η Bosch και η Samsung από τους κολοσσιαίους ειδησεογραφικούς οργανισμούς Forbes, Reuters και CNBC αύξησε την τιμή του νομίσματος IOTA από ένα σε πέντε δολάρια σε διάστημα μίας εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, η  υπερμετάδοση άρθρου του CNBC υπό τον τίτλο “Little-known digital currency surges 90% after teaming up with firms like Microsoft,” προκάλεσε μια καταιγίδα FOMO που επέφερε κατόπιν τη δριμεία ξηρασία του FUD και τον συνακόλουθο καταποντισμό της τιμής του IOTA από το ταβάνι των 5,50$ στο χαμηλό των 3$ περίπου.

«Όλοι είναι ενθουσιασμένοι με την υπόσχεση για το τι μπορεί να φέρουν αυτές οι συνεργασίες στο IOTA και γενικά η αποκέντρωση δεδομένων. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πολλές από αυτές τις συνεργασίες δεν είναι πραγματικές», σημειώνει το άρθρο “PROOF: IOTA Is Falsifying Partnerships With Big Tech,” στο λιγότερο γνωστό ιστότοπο Squawker βυθίζοντας ακόμη περισσότερο την τιμή του νομίσματος.

Εν συνεχεία όμως με αλλαγή του τίτλου σε “Proof: IOTA’s Partnerships With Big Tech Not Real,” ο συγγραφέας επιδίωξε να αποποιηθεί ευθυνών επικαλούμενος μια εσφαλμένη αναφορά από τα μέσα ενημέρωσης. Η αναθεωρημένη εκδοχή του άρθρου με την αποσαφήνιση της σχέσης μεταξύ IOTA και εταιριών-μεγαθηρίων μέσα από απτές αποδείξεις αποκαλύπτει την πρόθεση του δημοσιογράφου αρχικά να ασχοληθεί με ένα σημασιολογικό ζήτημα παρά να επικεντρωθεί στην επεξήγηση της φύσης των σχέσεων.

Ο φυσικός κύκλος FOMO και FUD επομένως προκαλεί ένα ιδιότυπο τύπο ανοσίας σε επενδυτές που απέβησαν ανθεκτικοί στα τολμηρά αυτά «υψηλά και χαμηλά βαρομετρικά» των τιμών, ο κίνδυνος όμως της αδηφάγους  ανθρώπινης απληστίας καραδοκεί σε κάθε περίσταση. Θύμα του ψηφιακού αυτού ναρκωτικού ο 39χρονος ολλανδός ιθαγενής, Didi Taihuttu προχώρησε στην πώληση όλων των περιουσιακών του στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου και του σπιτιού του για τα bitcoins.

«Το Bitcoin είναι το νόμισμα της αντίστασης… Εάν ο Satoshi είχε κυκλοφορήσει το Bitcoin 10 χρόνια νωρίτερα, η 9/11 δεν θα είχε συμβεί ποτέ »-Max Keiser

Η ιδιόρρυθμη ψηφιακή πλατφόρμα μετατράπηκε ενίοτε σε ασφαλές καταφύγιο εγκληματιών πάσης φύσεως που μπορούσαν υπό την ασπίδα της ανώνυμης ταυτότητάς τους να επιδίδονται σε παράνομες πρακτικές. Προσέλκυσε παράλληλα πληθυσμούς χωρών όπως η Κίνα και η Βενεζουέλα, όπου αυταρχικές κυβερνήσεις πραγματοποιούν αιφνίδιες επιδρομές ή κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών. Παραβιασμένοι διακομιστές, χαμένοι κωδικοί πρόσβασης ή διαγεγραμμένα αρχεία δεδομένων συντελούν σ’ ένα εφιαλτικό σενάριο ολικής απώλειας των χρημάτων.

Άνθρωποι-κρυπτο-ρυχοι, αλγόριθμοι-γρίφοι, ψηφιακά χρήματα προσδένονται στις κρυπτογονικές τους αλυσίδες σαλπάροντας για μια καινοφανή τεχνολογική περιοδεία που ευαγγελίζεται την άφιξη στην ουτοπία του bitcoin, σε μια ουτοπία μακριά από ανθρώπινα και πολιτικά λάθη. «Δηλητήριο», το «τέλειο ψηφιακό πραξικόπημα» ή απλά η «μήτρα όλων των απατών»;

 

Πηγές:

 • Πώς λειτουργεί το Bitcoin;, ανακτήθηκε από www.bitcoin.org, τελευταία πρόσβαση στις 19.03.2021
 • Πώς θα βγάλεις χρήματα επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα, ανακτήθηκε από www.oneman.gr, τελευαία πρόσβαση στις 19.03.2021
 • Στο βάθος… κρυπτονομίσματα, ανακτήθηκε από www.documentonews.gr, τελευταία πρόσβαση στις 19.03.2021
 • Tι είναι και πώς δημιουργήθηκε το κρυπτονόμισμα Bitcoin, ανακτήθηκε από koutipandoras.gr, τελευταία πρόσβαση στις 19.03.2021
 • Τι είναι το IOTA; | Ο απόλυτος οδηγός για αρχάριους, ανακτήθηκε από www.zephyrnet.com, τελευταία πρόσβαση στις 19.03.2021
 • Το Bitcoin χρειάζεται όση ενέργεια καταναλώνει η Αργεντινή των 45 εκατ. κατοίκων, ανακτήθηκε από www.moneyreview.gr, τελευταία πρόσβαση στις 19.03.2021
 • The Psychology of the Cryptocurrency FOMO-FUD Cycle Has Been Weaponized, ανακτήθηκε από www.news.bitcoin.com, τελευταία πρόσβαση στις 19.03.2020
 • Guide: What is Bitcoin and how does it work?, ανακτήθηκε από www.bbc.co.uk, τελευταία πρόσβαση στις 19.03.2021
 • How Fear Is Being Used to Manipulate Cryptocurrency Markets, ανακτήθηκε από www.psychologytoday.com, τελευταία πρόσβαση στις 19.03.2021
 • The Importance of Risk Management and Psychology When Trading Crypto, ανακτήθηκε από www.news.bitcoin.com, τελευταία πρόσβαση στις 19.03.2021
 • What Is Bitcoin?, ανακτήθηκε από www.investopedia.com, τελευταία πρόσβαση στις 19.03.2021
 • Even the Most Seasoned Investors Feel FOMO and FOBI, ανακτήθηκε από ww.marketrealist.com, τλευταία πρόσβαση στις 19.03.2021
 • What Is Bitcoin And How Does It Work?, ανακτήθηκε από www.forbes.com, τεέυταία πρόσβαση στις 19.03.2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Μπάτου

"Το γράψιμο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κατευθυνόμενο όνειρο." - Χόρχε Λουίς Μπόρχες "Ονειροπόλα" δυναμική, πειθαρχημένα απρόβλεπτη, ζωηρά εκκεντρική. Ή αλλιώς ο 24χρονος εαυτός μου που πασχίζει να σκαρώσει πάνω σε τσαλακωμένα αποκόμματα ξεχασμένους στίχους. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Κλασικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., με διακαή πόθο τη δημοσιογραφία και υποτροφία σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας. Εθισμένη στη συγγραφή, τη σοκολάτα, τη μόδα, την υποκριτική, τις φωτογραφίες, το ποδόσφαιρο και.. πάντα σ' ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Κυνηγημένη από μία ανάγκη να αποτυπώσει στο χαρτί ιδέες, ιδέες και αισθήσεις που γίνονται λέξεις, παύλες και τελείες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;