Bία: Ένα κοινωνικό φαινόμενο χωρίς τέλος

πηγή εικόνας: google.gr

H βία ερμηνεύεται ως πράξη επιθετικότητας προς το θύμα που την προκαλεί ο θύτης με απώτερο σκοπό την καταστροφή του ατόμου ή τον εγκληματικό τραυματισμό του.

Η βία στις μέρες

Βιασμοί, παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, βάναυση θάνατοι, εγκλήματα πάθους. Κάθε μέρα όλο και από κάτι καινούργιο μα στο ίδιο μοτίβο. Πόσος πόνος κυριαρχεί γύρο μας πίσω από όλες αυτές τις κλειστές πόρτες; όχι μόνο σωματικός πόνος, αλλά ψυχικός και εγκεφαλικός. Η βία στις μέρες μας είναι διάχυτη. Ζούμε καθημερινά όλες τις μορφές τις με τόσο βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο. << Δεν αντέχω….με προσβάλει,  με χτυπάει, με κακομεταχειρίζεται, έχει νεύρα και ξεσπάει πάνω μου,  δεν με αφήνει να βγω, με ζηλεύει, χτυπάει το παιδί, το βρίζει και του φέρεται άσχημα, νιώθω ανήμπορη να υπερασπιστώ εμένα και το παιδί μου φοβάμαι πως αν μιλήσω θα συμβούν τα χειρότερα >> . Λόγια ανθρώπων που πλέον ακούμε σε καθημερινή βάση, οικογένειες που ζούνε κάτω από την ίδια στέγη μα όχι με όλα τα μέλη της ασφαλή. Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι κάτι πρωτοεμφανιζόμενο είναι κάτι υπαρκτό που όσο περνάνε  τα χρόνια αυξάνετε όλο και πιο πολύ. Όταν ο θύτης αρχίζει να κακοποιεί δύσκολα θα σταματήσει, όσες συγνώμες και αν ζητήσει, όσες φόρες και αν πει ότι δεν θα το ξανακάνει να είσαι σίγουρη πως θα το ξανακάνει. Ο άνθρωπος δεν αλλάζει και αν αλλάξει θα είναι για λίγο. Πολλές φορές η βία ανάμεσα στο ζευγάρι μεταδίδεται και στα παιδιά κάνοντάς τα θύματα τις όλης κατάστασης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποιήση

 

Είναι υποχρέωσή μας να κρατάμε τα παιδιά σε μια ασφαλή κοινωνία και ένα ασφαλές περιβάλλον. Το θέμα της κακοποιήσης με εκδήλωση βίαιης- επιθετικής συμπεριφοράς από ενήλικες προς παιδιά κυμαίνεται ανάμεσα από τον ξυλοδαρμό μέχρι την μορφή της αυστηρής τιμωρίας. Τα παιδιά ούτε τα μαλώνουμε ούτε τα φωνάζουμε, τα συμβουλεύουμε πάντα ο καλός λόγος έχει και επιθυμητά αποτελέσματα, και αν νομίζεις πως το παιδί δεν θα καταλάβει με τον διάλογο κάνεις λάθος. Τα παιδιά πάντα καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα πιστεύουμε. Την άλλη φορά που θα θέλεις να επιτεθείς με οποιαδήποτε μορφή βίας σε ένα παιδί κάτσε και αναρωτήσου τι πάει λάθος με εσένα και όχι με το παιδί.

Η οποιαδήποτε μη ανάρμοστη συμπεριφορά έχει ως αποτέλεσμα κατάλοιπα ψυχικού τραύματος προς το παιδί και την παραμέληση βασικών αναγκών του. Αυτό το είδος κακοποιητικής συμπεριφοράς δεν προέρχεται μόνο από γονείς που δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, αλλά και από ανθρώπους που τα αγαπούν αλλά ανίκανοι ψυχικά να τα φροντίσουν καταλλήλως. Στην χώρα μας όλο και περισσότερο πληθαίνει η βία, η κακοποίηση, και η παραμέληση. Σοκαριστικά είναι τα ποσοστά που δείχνουν πως 1 στα 2 παιδιά υποβάλλεται σε κακοποίηση, είτε σωματική, είτε ψυχική είτε σεξουαλική. Όταν ένα παιδί βιώνει και μεγαλώνει με οποιαδήποτε μορφή βίας το αντιλαμβάνεται σαν κάτι επιτρεπτό, ενώ πολύ συχνά ντρέπονται και νιώθουν τα ίδια τα θύματα υπεύθυνα για την κατάσταση την οποία βιώνουν. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης  είναι η εκδήλωση ψυχοσωματικών- μαθησιακών διαταραχών.

 

Κακοποίηση κατά των γυναικών

Η κακοποίηση των γυναικών από συγγενείς ή συντρόφους τους είναι ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που έχει κατακλίσει την κοινωνία. Πολλές γυναίκες έχουν σκοτωθεί από τον κακοποιό τους. Άλλες στην προσπάθειά τους να σώσουν τον εαυτό τους έχουν σκοτώσει οι ίδιες τον θύτη τους. Με τον όρο βία << κατά των γυναικών >> εννοούμε οποιαδήποτε μορφή βίας που βασίζεται στο φύλλο. Έχει ως αποτέλεσμα την σωματική, ψυχολογική, ή σεξουαλική βλάβη, συμπεριλαμβάνοντας τον πόνο, τον εξαναγκασμό, τις απειλές , και την στέρηση της ελευθερίας. Μια στις τρείς γυναίκες κακοποιείται από τον σύντροφό της. Πόσο λυπηρό να κακοποίησε από τον άνθρωπο που ξεκίνησες τόσο όμορφα μαζί του γεμίζοντας την κάρδια σου με πλημύρα θετικών συναισθημάτων, και τελικά να πλημμυρίζουν τα μάτια σου από κλάμα, πόνο, θλίψη, απογοήτευση και οργή. Αυτές οι γυναίκες βιάζονται, ξυλοκοπούνται, μειώνονται λεκτικά και χειραγωγούνται. Οι επιδράσεις αυτής της βίαιής συμπεριφοράς απέναντι στις γυναίκες συνήθως είναι καταστροφικές.

Οι κακοποιημένες γυναίκες έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, μελαγχολία, κατάθλιψη, άγχος, και αίσθημα απομόνωσης. Σε καμία γυναίκα, σε κανένα παιδί, και σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει η άσχημη κακομεταχείριση σε οποιαδήποτε μορφή και αν είναι. Σου αξίζει το καλύτερο, αυτό πάντα να το θυμάσαι. Να το θυμάσαι και να το διεκδικείς. Απελπισία, πόνος, φόβος , μοναξιά, αισθήματα που σε κάνουν να νιώθεις μόνη και αβοήθητη. Δεν είσαι μόνη. Η απόφαση για να μιλήσεις για το ο, τί συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, θέλει δύναμη και κουράγιο. Μην προσπαθήσεις να κουκουλώσεις καταστάσεις και συμπεριφορές περιμένοντας κάποια αλλαγή από τον θύτη. Η αλλαγή θα έρθει όταν εσύ πάρεις δύναμη και μιλήσεις για όλα όσα σου συμβαίνουν. Διεκδίκησε την ζωή που έχεις ονειρευτεί, που σου ανάλογή και που σου αξίζει, τίποτα λιγότερο. Μην ξεχνάς την τεράστια δύναμη που βρίσκεται μέσα σου, είναι το κλειδί για όλες τις πόρτες τις ζωής.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;