Beck: Ο πατέρας της γνωσιακής θεραπείας

Πηγή εικόνας: el.m.wikipedia.org

Ο Aaron Beck γεννήθηκε το 1921 στο Πρόβιντενς (πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ, ΗΠΑ). Είναι διακεκριμένος ψυχίατρος και καθηγητής στον τομέα της Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Πάνω απ’ όλα είναι γνωστός ως πατέρας της γνωσιακής θεραπείας. Ο Beck θεωρείται ως πρωτοπόρος της γνωσιακής θεραπείας και το έργο του επηρέασε καταλυτικά τη ψυχοθεραπεία.

Εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο

Ο Beck αποφοίτησε με διακρίσεις από το Πανεπιστήμιο του Μπράουν (Brown University) του  Πρόβιντενς. Έλαβε πολλές υποτροφίες για το έργο του. Αρχικά, ξεκίνησε να εκπαιδεύεται στη νευρολογία, την οποία όμως άφησε λόγω έλλειψης ασθενών στον ψυχιατρικό τομέα. Στη συνέχεια, η προσοχή του στράφηκε στην ψυχανάλυση. Το 1950 ξεκίνησε να εργάζεται σε ιδιωτικό ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Μασαχουσέτη για τα επόμενα δύο χρόνια. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως νευροψυχίατρος σε στρατιωτικό νοσοκομείο των ΗΠΑ. Το 1954 διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας στην επιστήμη της Ψυχιατρικής και κάποια χρόνια αργότερα ξεκίνησε να ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα.

Γνωσιακή θεραπεία

Το 1962 υπήρξε σταθμός για τη θεωρία του Beck. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο Beck, δουλεύοντας με καταθλιπτικούς ασθενείς, παρατήρησε ότι ο μηχανισμός λειτουργίας τους είχε ορισμένες ομοιότητες. Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι οι ασθενείς του έκαναν σκέψεις για αρνητικά γεγονότα, τα οποία επηρέαζαν τη συμπεριφορά τους και συντηρούσαν το καταθλιπτικό συναίσθημα. Οι σκέψεις αυτές ήταν αυθόρμητες και στη θεωρία είναι γνωστές ως αυτόματες σκέψεις. Αφορούσαν αρνητικές αξιολογήσεις για τον εαυτό, τους άλλους και το μέλλον (γνωσιακή τριάδα). Οι αυτόματες σκέψεις έχουν τις ρίζες τους σε βασικές πεποιθήσεις, οι οποίες σχηματίζονται ως απάντηση σε πρώιμες εμπειρίες ζωής. Το συναίσθημα και η συμπεριφορά επηρεάζονται από τις αυτόματες σκέψεις και τις βασικές πεποιθήσεις. Ο Beck βοηθούσε τους ασθενείς του τόσο να αναγνωρίζουν και να δίνουν σημασία στις αυτόματες σκέψεις όσο και να κατανοούν την προέλευσή τους. Τους βοηθούσε να αντιληφθούν πώς οι αυτόματες σκέψεις επηρεάζουν τη συναισθηματική κατάστασή τους και εν τέλει τη συμπεριφορά τους. Ο Beck αναγνώρισε πως τροποποιώντας το αρνητικό περιεχόμενο, το συναίσθημα μπορεί να μεταβληθεί, όπως επίσης και η συμπεριφορά ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση.

Ερευνητικό έργο

Ο Beck συμμετείχε σε πληθώρα ερευνών και μελετών. Είναι κατασκευαστής ειδικών ερωτηματολογίων για το άγχος, την κατάθλιψη κ.α. Το Beck Anxiety Inventory και το Beck Depression Inventory χρησιμοποιούνται ευρέως ως βοηθητικά εργαλεία για τη διάγνωση άγχους και κατάθλιψης αντίστοιχα. Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ) βασίζεται στις αρχές της γνωσιακής θεωρίας του Beck. Αρχικά, η εφαρμογή της αφορούσε κυρίως την κατάθλιψη, στη συνέχεια όμως κάλυψε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών. Η ΓΣΘ θεωρείται αποτελεσματική σε ασθενείς με κατάθλιψη, αυτοκτονικότητα, αγχώδεις διαταραχές, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές προσωπικότητας.  Οι «μαθητές» του, συμπεριλαμβανομένης και της κόρης του Judith, συνεχίζουν το όραμα του Beck εξελίσσοντας τη γνωσιακή θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Παπαδημητρίου

Ονομάζομαι Άννα Παπαδημητρίου και είμαι Ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχω μεταπτυχιακό στο Business Psychology από το πανεπιστήμιο του East London και εκπαιδεύομαι στην Κλινική Ψυχολογία. Τα χόμπυ μου είναι τα ταξίδια, οι βόλτες με φίλους και η μουσική

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;