Αυτοφροντίδα: η σημασία της φροντίδας του εαυτού

Αυτοφροντίδα
Πηγή εικόνας: www.pexels.com

H αυτοφροντίδα, όπως υποδηλώνει και η ίδια λέξη, είναι η φροντίδα του εαυτού μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι, τείνουν να συνδέουν την έννοια αυτή, με μία μόνο από τις πτυχές της. Αυτή της περιποίησης του σώματος και της εξωτερικής εμφάνισης. Σίγουρα η περιποίηση του σώματος μας είναι πολύ σημαντική, αλλά υπάρχουν και άλλα που οφείλουμε να φροντίζουμε σε εμάς. Ας ξεκινήσουμε όμως με μια ερώτηση.

Γιατί είναι σημαντική η αυτοφροντίδα;

Ο εαυτός μας είναι ο πολύτιμος σύμμαχος μας. Προκειμένου να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, χρειάζεται να είμαστε φροντισμένοι. Για να είμαστε σε θέση να παλέψουμε για τους στόχους και τα όνειρά μας, απαιτείται να νιώθουμε καλά. Και για να είμαστε καλά, είναι σημαντικό να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες μας, να είμαστε συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας, τα συναισθήματα μας. Όπως ένα λουλούδι έχει ανάγκη από φροντίδα για να ανθίσει, έτσι και ο άνθρωπος, έχει ανάγκη την αυτοφροντίδα και την αγάπη για να λάμψει.

Τι περιλαμβάνει η αυτοφροντίδα;

Περιλαμβάνει την ενασχόληση τόσο με την σωματική όσο και με την ψυχική μας υγεία. Η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι στοιχεία αυτοφροντίδας. Η επαφή με το μέσα μας, η σύνδεση με τις σκέψεις μας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας ανήκουν επίσης στην έννοια αυτή. Το να κατανοούμε την ψυχική μας κατάσταση, να αφουγκραζόμαστε και να εκπληρώνουμε τις ανάγκες μας, να δίνουμε προτεραιότητα σε εμάς, είναι αυτοφροντίδα. Αυτά, μπορεί να γίνονται αντιληπτά σε θεωρητικά βάση, αλλά σε πρακτικό επίπεδο, η εφαρμογή τους δεν είναι τόσο εύκολη για όλους. Πολλές φορές, βάζουμε τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων πάνω από τις δικές μας, αφιερώνουμε χρόνο σε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, χωρίς όμως να κάνουμε το ίδιο και σε εμάς. Να θυμάσαι:

Είναι εντάξει να λες όχι

Δεν μπορείς πάντα να ικανοποιείς τις ανάγκες των άλλων. Δεν χρειάζεται να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις. Δεν θα πάψεις να είσαι αρεστός αν λες που και που όχι. Αντίθετα, το να μπορείς να επιλέξεις πού θα αφιερώσεις χρόνο και σημασία, υποδηλώνει ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και σεβασμό στις δικές σου ανάγκες.

Μείνε μακριά από τοξικές σχέσεις ή ανθρώπους

Όποιος δεν μπορεί να σε νιώσει, να κατανοήσει εσένα και τα όρια σου, δεν χρειάζεται να είναι δίπλα σου. Η αρνητικότητα και η επικριτικότητα που διακατέχει αυτούς τους ανθρώπους, μπορεί να σε βλάπτει καθημερινά σε όλα τα επίπεδα. Φρόντισε τον εαυτό σου, με το να τους απομακρύνεις από τη ζωή σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίλα στον εαυτό σου με αγάπη-Δείξε συμπόνοια

Όλα ξεκινούν με το πως φέρεσαι εσύ σε σένα. Φρόντισε να σου φέρεσαι με ευγένεια. Αν φέρεσαι  σε σένα με αγάπη, σεβασμό και συμπόνοια είναι πιθανό να κάνεις το ίδιο και στους άλλους ανθρώπους. Αντίστοιχα, οι άλλοι, είναι πιθανό να σου φέρονται έτσι. Η συμπεριφορά μας απέναντι στον εαυτό μας και η άποψή μας για εμάς, γίνεται αντιληπτή από τους άλλους ανθρώπους και συνήθως εισπράττουμε ανάλογη συμπεριφορά.

Παραδείγματα που υποδηλώνουν αυτοφροντίδα

Το να αναβάλλεις ένα ραντεβού που έχεις με έναν φίλο, όταν είσαι κουρασμένος από την δουλειά, είναι ένδειξη αυτοφροντίδας. Σημαίνει πως σε αρχικό επίπεδο αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι την εκάστοτε στιγμή, αναγνωρίζεις το συναίσθημα σου και έπειτα κάνεις αυτό που θεωρείς καλύτερο για εσένα. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, προτιμάς να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί, να κάνει ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή να κοιμηθεί. Δίνεις στον οργανισμό σου δηλαδή αυτό που έχει ανάγκη την δεδομένη στιγμή. Αντίστοιχα, το να αποφασίσεις μια δύσκολη για εσένα μέρα, να μην κάνεις τις δουλειές του σπιτιού, και να βγεις με φίλους είναι εξίσου σημάδι αυτοφροντίδας. Αρκεί βέβαια σε όλα αυτά, να υπάρχει ισορροπία και να μην καταφεύγεις στο επίπεδο της συνεχούς αναβλητικότητας. Φροντίζουμε τον εαυτό μας, προσαρμοσμένοι στις συνθήκες της ζωής που έχουμε χτίσει.  Επίσης, η απόφαση να συμμετάσχεις σε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα που αφορά την αυτοβελτίωση, ή να εμπλακείς σε μια ψυχοθεραπευτική σχέση, όταν νιώθεις πως το χρειάζεσαι, είναι σημάδι ότι φροντίζεις την ψυχική σου υγεία.

Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική. Για να μπορέσεις να φροντίζεις τους ανθρώπους που αγαπάς, χρειάζεται να είσαι πρώτα εσύ καλά. Οργάνωσε το καθημερινό σου πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχεις πάντα λίγο χρόνο για εσένα. Εστίασε κάθε φορά σε αυτό που έχεις πραγματικά ανάγκη και χάρισε το στον εαυτό σου, χωρίς δεύτερη σκέψη!

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Διαμαντοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδευόμενη συστημική ψυχοθεραπεύτρια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;