Αυτοέλεγχος: Η πραγματική δύναμη του εαυτού

πηγή εικόνας: google.com

Ο αυτοέλεγχος είναι ο έλεγχος του εαυτού. Είναι η αυτοκυριαρχία και η αυτοσυγκράτηση. Σχετίζεται με τη δύναμη του χαρακτήρα, αλλά και με τα εξωτερικά ερεθίσματα που μας περιβάλλουν.

Ο αυτοέλεγχος, είναι μία δύναμη που μπορεί να μας προστατέψει και να μας βοηθήσει να εξελιχτούμε. Είναι ο έλεγχος ο οποίος προαπαιτεί τη δύναμη του χαρακτήρα μας. Παράλληλα, η παρουσία του, δίνει στο ίδιο το άτομο και επιπλέον δύναμη. Αυτό συμβαίνει καθώς ένας αδύναμος χαρακτήρας δεn μπορεί να κυριαρχήσει και να “επιβληθεί” ούτε στον ίδιο του τον εαυτό. Ακόμη μετά την ύπαρξη του αυτοελέγχου ο χαρακτήρας δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Αυτό εξηγείται, καθώς το άτομο μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα όλες τις καταστάσεις που προκύπτουν και να βγαίνει “αλώβητος” μέσα από αυτές.

Η ελευθερία έρχεται μέσα από περιορισμό

Ο αυτοέλεγχος δεν περιορίζει το άτομο, αλλά του δίνει η ελευθερία. Η ελευθερία έρχεται, καθώς μέσα από την ορθή διαχείριση του εαυτού, το άτομο δεν καταλήγει σε λανθασμένους δρόμους και σε ακραίες συμπεριφορές. Είναι πολλές οι φορές που τα άτομα με έλλειψη αυτοελέγχου θα θέλανε να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να διορθώσουν την ίδια τους τη συμπεριφορά. Η έλλειψη του ελέγχου στην ίδια μας τη ζωή, μας οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις τις οποίες δε έχουμε επιλέξει υπό σκέψη. Αντιθέτως η ύπαρξη του αυτοελέγχου μας δίνει την επιλογή. Ελέγχοντας τον εαυτό μας και τις καταστάσεις που μπορεί να μας συμβαίνουν, ακόμη και απρόοπτα, μας δίνεται η επιλογή να είμαστε κυρίαρχοι της ζωής μας και να καθορίζουμε εμείς το τι έπεται.

Ο αυτοέλεγχος στις σχέσεις

Ο αυτοέλεγχος δεν βοηθά μόνο το άτομο να εξελιχθεί, αλλά συμβάλει και στη βελτίωση των σχέσεών του. Οι σχέσεις, βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στην αμοιβαιότητα. Όλες οι σχέσεις, επαγγελματικές και προσωπικές, χτίζουν τα θεμέλιά τους πάνω στην αποδοχή του άλλου. Το κάθε μέλος, για να επιβιώσει πρέπει να διασφαλίσει τη δική του ελευθερία με παράλληλο σεβασμό της ελευθερίας του άλλου. Όταν το άτομο έχει τη κυριαρχία του εαυτού του, μπορεί να γίνει και κυρίαρχος στις σχέσεις του. Μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις και να ελέγξει την έκβαση των πραγμάτων, χωρίς να χάσει τον έλεγχο και κυρίως τη πορεία προς την επιτυχία. Σε αντίθετη περίπτωση, το άτομο που δεν μπορεί να επιβληθεί στον δικό του εαυτό, δεν μπορεί να επιβληθεί σε καμία σχέση και δεν μπορεί να διασφαλίσει την ακεραιότητα του δικού του “εγώ” μέσα σε αυτή.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;