Αυτοεκτίμηση και Αυτοπεποίθηση: H σημαντική διαφορά τους

αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
πηγή εικόνας: google.com

Πολλές φορές ακούμε τους όρους αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση χωρίς να συνειδητοποιούμε σε βάθος την σημασία τους. Η κάθε λέξη είναι ξεχωριστή και έχει τη δική της βαρύτητα, για το λόγο αυτό θα δούμε την διαφορά των δύο αυτών των δύο. Και η έννοια της  αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης πηγάζουν από τον εαυτό μας. Για να φτάσεις να κατακτήσεις την σημασία της αυτοεκτίμησης πρέπει πρώτα να αποδεχτείς τον εαυτό σου. Αυτό δεν είναι παρά μία πρόκληση να γνωρίσεις όλες τις πτυχές του εαυτού σου και να τις αποδεχτείς.

Αυτό τι ακριβώς σημαίνει;

Συχνά αποφεύγουμε να δούμε τα ελαττώματά μας ή ακόμα πιο συχνά έρχεται η στιγμή που οι άλλοι μας τα τονίζουν κι εμείς ενοχλούμαστε και φυσικά διαφωνούμε. Η αποδοχή των καλών και των κακών μας στοιχείων από τον ίδιο μας τον εαυτό και η εκτίμηση και των δύο απαντά στον όρο αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση είναι, λοιπόν, η ιδέα που έχουμε για εμάς. Αυτή η ιδέα δημιουργείται από τα θετικά  συναισθήματα που λαμβάνουμε από τα περιβάλλοντα μας ή που δεν λαμβάνουμε. Από την αποδοχή ή μη του εαυτού μας από τα περιβάλλοντα αυτά. Όλοι περνάμε από διάφορες περιόδους που δεν πιστεύουμε σε εμάς, έχουμε τον φόβο τις αποτυχίας και όσα και να έχουμε καταφέρει, εστιάζουμε σε αυτά που δεν πετύχαμε στο τέλος.

Οδηγούμαστε έτσι στην αυτοπεποίθηση, στην χαμηλή αυτοπεποίθηση συγκεκριμένα.

Ποια είναι η διαφορά της αυτοεκτίμησης και την αυτοπεποίθησης;

αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
πηγή εικόνας: google.com

Η αυτοπεποίθηση είναι το συναίσθημα  ότι μπορούμε να καταφέρουμε διάφορα πράγματα. Είναι το βέβαιο συναίσθημα. Όσο απαιτητικό και να είναι κάτι, λέμε ότι θα το καταφέρουμε και δεν φοβόμαστε την πιθανή αποτυχία. Φυσικά και η αυτοπεποίθηση κατακτάται  μέσα από διαδικασίες σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, δύο λέξεις με τόσο κοντινή σημασία αλλά με διαφορετική απόχρωση.

Η αυτοεκτίμηση λοιπόν είναι η βασικότερη έννοια, είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί για να χτιστεί η αυτοπεποίθηση. Η αυτοεκτίμηση είναι η ιδέα που έχουμε για εμάς, ενώ η αυτοπεποίθηση είναι αυτή που θα επηρεάσει όσα θέλουμε να πετύχουμε.

Η αυτοπεποίθηση μεταβάλλεται και αυτό είναι λογικό. Αυτό συμβαίνει σε πολλές  φάσεις τις ζωής μας. Και συμβαίνει σε όλους.

Μην σε συγκρίνεις με άλλους. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης, διαφορετικούς στόχους και όραμα.

Θέσε μικρούς καθημερινούς στόχους και προσπάθησε να τους υλοποιείς. Η επιτυχία αυτών συμβάλλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης σου!

Να έχεις αυτοπεποίθηση. Πίστεψε σε σένα και στις ικανότητές σου. Μην έχεις στόχο τον θαυμασμό και την επιβεβαίωση. Να είσαι αυτό που είσαι για την δική σου ικανοποίηση.

Όταν λοιπόν γνωρίζεις ποιος είσαι, έχεις δηλαδή αυτοεκτίμηση, τότε μία κακή φάση της ζωής σου θα επηρεάσει απλώς την αυτοπεποίθησή σου.

Η αυτοεκτίμηση λοιπόν φέρει την μεγαλύτερη βαρύτητα στη ζωή μας κι όχι τόσο η αυτοπεποίθηση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναστασία Σουλελέ

Φιλόλογος-Γλωσσολόγος

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;