Αυθεντικότητα: Ένα πολύτιμο συστατικό της ευτυχίας

Αυθεντικότητα

 

Γύρω μας ακούμε συνεχώς μία συμβουλή που οδηγεί στην ευτυχία, το να είσαι ο εαυτός σου. Η αυθεντικότητα του εαυτού είναι όμως κάτι εφικτό; Ή μήπως κάτι που οδηγεί πράγματι σε μία ευτυχισμένη ζωή; Σίγουρα παρερμηνεύουμε τον όρο αυθεντικότητα. Τείνουμε να θεωρούμε ότι το να είσαι ο εαυτός σου συμβολίζει κάτι το θετικό πάντα. Ωστόσο, η ειλικρίνεια είναι αυτή που χαρακτηρίζει αυτή τη λέξη περισσότερο από κάθε τι άλλο.

 

Τι σημαίνει Αυθεντικότητα;

Αυθεντικότητα του εαυτού δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ελεύθερη έκφραση. Το να προσφέρεις τον εαυτό σου στους γύρω σου. Η καταπίεση της έκφρασης του εαυτού δεν έχει χώρο εδώ. Ο άνθρωπος εκθέτει τις απόψεις του, τα πιστεύω του και τις σκέψεις του αυθόρμητα και ελεύθερα. Η κάθε συμπεριφορά είναι σε απόλυτη αρμονία με τις αξίες, τα κίνητρα και άλλες διαθέσεις του ατόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η αυθεντικότητα στη φύση μας

Σε αυτό τον κόσμο γεννηθήκαμε για να είμαστε ο εαυτός μας. Η αυθεντικότητα αποτελεί τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Τα βρέφη έρχονται στον κόσμο χωρίς αυτή την αντιληπτική ικανότητα, την οποία έπειτα αποκτούν. Μετά από τους πρώτους 18 έως 24 μήνες ζωής αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις τους. Αυτή η αναζήτηση και η πορεία προς τον αυθεντικό εαυτό έχει μόλις ξεκινήσει. Είναι ένα ταξίδι που θα διαρκέσει για χρόνια ή ακόμα και για πάντα. Αυτή η αναζήτηση του εαυτού πυροδοτεί συναισθήματα στο άτομο για να μην πάψει ποτέ να δοκιμάζει εμπειρίες και να εμπλουτίζει τις γνώσεις του.

Η μοναδικότητα που εκπέμπει ο εαυτός μας όχι μόνο δεν θα έπρεπε να κρύβεται και να ντρεπόμαστε για αυτήν αλλά να παρουσιάζεται ως δύναμη. Ούτως ή άλλως εμείς μπορούμε να καθορίσουμε την ταυτότητα του εαυτού μας. Πόσο μάλλον εάν αυτή καθορίζεται με γνώμονα την αυθεντικότητα. Έτσι όλα θα οδηγήσουν πιο γρήγορα στην ψυχική ευημερία του ατόμου.

 

Τα αποτελέσματα του να είσαι ο εαυτός σου

Ποια είναι όμως η σημασία του να είσαι αυθεντικός και πιστός στον εαυτό σου; Ο άνθρωπος ανά τους αιώνες αναζητούσε πάντοτε την αλήθεια. Την εσωτερική αλήθεια και την ολοκληρωτική έκφρασή της. Αυθεντικός είσαι σίγουρα όταν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τα θέλω σου. Μαθαίνεις να ακούς την εσωτερική φωνή που ψιθυρίζει κάθε στιγμή τις ανάγκες σου. Κατανοείς την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων σου, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό στην αρχή. Μαθαίνεις να αποδέχεσαι το διαφορετικό και να αγαπάς καθώς δεν χρειάζεται να καταπιέζεις τον εαυτό σου. Τέλος, βιώνεις το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Μπορείς να γευτείς τα δώρα της αυτογνωσίας.

Όσο δύσκολο και ακατόρθωτο και αν φαίνεται να αντιμετωπίσει κανείς την αλήθεια του εαυτού του, αντλεί τεράστια ικανοποίηση από την αυτογνωσία και την αυθεντικότητα. Φυσικά, στην πορεία θα αντιμετωπίσει πολλά δυσάρεστα συναισθήματα, αλλά ο στόχος αξίζει την προσπάθεια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε νιώσει μπερδεμένοι. Άλλες πάλι στιγμές νιώθουμε πρόσκαιρα την ανάγκη να συμπεριφερθούμε όπως προστάζει το εκάστοτε κοινωνικά επιθυμητό πρότυπο παρά να είμαστε ο εαυτός μας. Το να ακολουθούμε όμως την αυθεντικότητα μας απομακρύνει από την εξάρτηση μας από τη γνώμη των άλλων.

Η ανασφάλεια υποκινεί τα νήματα για έναν εαυτό που προσαρμόζεται σε κάθε κριτική του έξω κόσμου ανεξαιρέτως. Άλλωστε και ποιος δεν θέλει να είναι αρεστός στους γύρω του; Το να αγνοεί κανείς όμως τις ανάγκες του μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει. Κανείς δεν μπόρεσε να πλησιάσει την ευτυχία όντας παγιδευμένος μέσα στα δεσμά των απόψεων των άλλων. Το θάρρος να ακολουθήσει το δικό του δρόμο, τον δρόμο προς την αυθεντικότητα, όσο επίπονο και αν είναι αυτό, ανοίγει πραγματικά την πόρτα της ευτυχίας.

 

Κλείνοντας…

Αξίζει να αναφερθεί κανείς στη σημασία του εαυτού. Είναι από τα ελάχιστα που μας ανήκουν πραγματικά. Ένας θησαυρός σκέψεων και συναισθημάτων που χαρακτηρίζεται από τη μοναδικότητα του. Η αυθεντικότητα και η αποδοχή του εαυτού μας φέρνει πιο κοντά στην εκπλήρωση των στόχων μας και συνεπώς πιο κοντά στην ευτυχία.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Χατζή

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Ενδιαφέροντά μου οι συζητήσεις, η αγάπη για υπερανάλυση και τρόπος έκφρασής μου το γράψιμο!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;