Αθλητική ψυχολογία: συνοχή ομάδας και ικανοποίηση

Ένας σύγχρονος σχετικά κλάδος της Ψυχολογίας είναι αυτός της αθλητικής ψυχολογίας. Η αθλητική ψυχολογία δραστηριοποιείται στο χώρο του αθλητισμού, σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα. Κατά κύριο λόγο, οι αθλητικοί ψυχολόγοι έρχονται σε επαφή με αθλητές, οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά. Στόχοι της αθλητικής ψυχολογίας είναι ο αθλητής να ενδυναμωθεί, να αποκτήσει κίνητρο και να βελτιώσει την εσωτερική του ισορροπία. Ακόμα, σκοπός είναι να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του, ώστε να μπορεί να επιτύχει τη μέγιστη απόδοση.

Η αθλητική ψυχολογία δίνει μεγάλη έμφαση στη συνοχή της ομάδας. Όταν πρόκειται για ομαδικά αθλήματα (π.χ. ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση), ο αθλητικός ψυχολόγος έχει να επιτύχει ακόμα έναν σκοπό. Θα πρέπει να βελτιώσει και να διατηρήσει σε αρμονία τη συνοχή της ομάδας. Με λίγα λόγια, ο αθλητικός ψυχολόγος θα πρέπει να επαγρυπνεί, ώστε να διατηρείται ένα θετικό κλίμα. Το θετικό κλίμα αναφέρεται και μεταξύ των συμπαικτών και μεταξύ αυτών και του προπονητή. Όταν υπάρχει αρνητικό κλίμα μεταξύ των συμπαικτών, τότε υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανοποίηση του αθλητή και κατά συνέπεια στην απόδοσή του. Επομένως, έμφαση δίνεται να επιτευχθεί ένα κλίμα συνεργασίας και ισότητας μεταξύ των αθλητών. Αυτό δεν σημαίνει, ότι όλοι εκτελούν τα ίδια καθήκοντα. Όμως, ο κάθε αθλητής έχει επίγνωση του ρόλου του μέσα στην ομάδα και τον αποδέχεται.

Η αθλητική ψυχολογία δίνει επίσης έμφαση στην ικανοποίηση του αθλητή, καθώς η ικανοποίηση επηρεάζει τις σχέσεις του αθλητή με τους συμπαίκτες του (συνοχή της ομάδας), αλλά και την απόδοσή του. Όταν ο αθλητής βιώνει ικανοποίηση, μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με τους συμπαίκτες του. Επομένως, τον διακατέχει πνεύμα ομαδικότητας και εν τέλει αποδίδει καλύτερα.

Η συνοχή της ομάδας και η ικανοποίηση του αθλητή είναι δύο σημαντικά στοιχεία, που επηρεάζουν γενικά τη ψυχολογική κατάσταση του αθλητή. Όταν υπάρχει θετική συνοχή στην ομάδα, ο αθλητής νιώθει ότι προσπαθεί για ένα κοινό σκοπό και όραμα. Η ικανοποίηση ενισχύεται από το αίσθημα του “ανήκειν” και επιτυγχάνεται η ομαδικότητα και η συνεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που επηρεάζουν τη συνοχή της ομάδας και την ικανοποίηση του αθλητή, με τους οποίους ασχολείται η αθλητική ψυχολογία. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι η διαχείριση του στρες πριν τον αγώνα και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Ακόμα, η σχέση των αθλητών με τον προπονητή και τους συμπαίκτες και οι προσδοκίες των άλλων.  Άλλοι παράγοντες είναι η διαχείριση της φήμης, η διαχείριση της απογοήτευσης και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Ακόμα, έμφαση δίνει στην κινητοποίηση των αθλητών και τη στοχοθεσία. Τέλος, η αθλητική ψυχολογία εστιάζει στην ισορροπία και η διαχείριση του θυμού και των δύσκολων καταστάσεων. Συνοψίζοντας, η αθλητική ψυχολογία αυξάνει την επίδοση του αθλητή, ενισχύοντας την παράλληλα την ικανοποίησης του αθλητή και την καλή συνοχή στην ομάδα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Παπαδημητρίου

Ονομάζομαι Άννα Παπαδημητρίου και είμαι Ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχω μεταπτυχιακό στο Business Psychology από το πανεπιστήμιο του East London και εκπαιδεύομαι στην Κλινική Ψυχολογία. Τα χόμπυ μου είναι τα ταξίδια, οι βόλτες με φίλους και η μουσική

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;