Ας μιλήσουμε για τα ψυχολογικά χρώματα

χρώματα
Πηγή εικόνας: figuraclinica.com

“Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να δίνουμε μεγάλη σημασία στα χρώματα, ακόμα και ασυνείδητα. Συνδυάζουμε τα χρώματα με ρούχα, καταστάσεις, ανθρώπους, ακόμα και εποχές. Το περιβάλλον του ατόμου είναι γεμάτο χρώματα. Και καθώς αλλάζουν τα χρώματα, αλλάζει και η ψυχολογία μας” .

Το χρώμα, επιστημονικά, χαρακτηρίζεται ως το φως που έρχεται σε εμάς από τον ήλιο. Αυτό που το ξεχωρίζει όμως από κάθε άλλο φυσικό φαινόμενο είναι η τεράστια επίδραση που διαδραματίζει στην ψυχή και στη διάθεσή μας. Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ωστόσο, το πώς αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα, αλλά και με ποιες καταστάσεις τα συνδέουμε, έχει να κάνει και με τις κοινωνικές επιρροές. Για παράδειγμα, στην κοινωνία μας είναι κοινά αποδεκτό να φοράμε μαύρα ρούχα, όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο πένθους. Αντίθετα, στην Κίνα σε μια ίδια κατάσταση το χρώμα το οποίο συνδυάζουν είναι το άσπρο.

Η ερμηνεία των χρωμάτων στην ψυχολογία μας

“Τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή μας και προκαλούν συγκινήσεις, άλλοτε μας ηρεμούν, άλλοτε μας κινητοποιούν και άλλοτε μας θλίβουν”. (Johann Wolfgang von GoetheΗ θεωρία των χρωμάτων).

Τα χρώματα συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματά μας, αποκαλύπτουν μέρος του χαρακτήρα μας και διαμορφώνουν ανάλογα την ποιότητα της ζωής μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε κάθε στιγμή τη ζωής μας εισπράττουμε την επιρροή των χρωμάτων αλλά και το εκπέμπουμε και εμείς στους άλλους.
Υπάρχουν χρώματα που μας βοηθούν να αισθανόμαστε αισιοδοξία για τον εαυτό μας και για τις καταστάσεις. Υπάρχουν χρώματα που μας βοηθούν να νιώθουμε συναισθηματική ισορροπία, αρμονία και μας ηρεμούν. Δεν είναι μόνο το ότι συμβολίζουν και αντιπροσωπεύουν ορισμένα από αυτά τα συναισθήματα που τα κάνει σημαντικά, αλλά και το ότι μπορούν να τα προκαλέσουν. Για παράδειγμα, έρευνες έδειξαν πως το κόκκινο χρώμα, που μπορεί να αντικρίζουμε καθημερινά, ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς και αυξάνει την αδρεναλίνη.

Τα βασικά ψυχολογικά χρώματα είναι τέσσερα:

  • Κόκκινο: Συμβολίζει το πάθος, την ενέργεια, το θυμό. Επίσης, συμβολίζει την καταπίεση, τη βία και τον κίνδυνο.
  • Μπλε: Το μπλε είναι το χρώμα του διαλογισμού και ηρεμεί το σώμα και το πνεύμα. Συμβολίζει τη γαλήνη, τη λογική και την εξυπνάδα.
  • Κίτρινο: Το κίτρινο είναι ένα χρώμα που είναι συνδεδεμένο με τα συναισθήματα. Συμβολίζει τη φιλία και τη δημιουργικότητα. Από την άλλη, συμβολίζει το άγχος και τη ζήλια. Το κίτρινο λέγεται πως τονώνει την αυτοεκτίμηση και διώχνει τις φοβίες.
  • Πράσινο: Συμβολίζει την ελπίδα και τη διαύγεια. Ωστόσο, συμβολίζει και τη στασιμότητα.

Επίσης, σημαντική είναι η επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία μας, όταν τα διαχωρίζουμε σε “θερμά” και “ψυχρά” χρώματα. Τα “θερμά” χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί κλπ.) μπορούν να δημιουργήσουν συναισθήματα ζεστασιάς και άνεσης. Τα “ψυχρά” χρώματα (μπλε, μοβ κλπ.) μπορούν να δημιουργήσουν συναισθήματα ηρεμίας ή/και θλίψης.

χρώματα
Πηγή εικόνας: colour-n-paint-therapy.weebly.com

Χρωματοθεραπεία

Οι πρώτες αναφορές σχετικά με τη θεραπεία χρωμάτων ξεκινούν από την αρχαία Αίγυπτο. Η χρωματοθεραπεία έχει ταξινομηθεί σαν θεραπευτική μορφή μεταφοράς συχνοτήτων και συντονισμού. Οι δονήσεις του χρώματος ενεργοποιούν το σώμα του ασθενούς. Κάθε αρρώστια έχει μια χαρακτηριστική συχνότητα δόνησης. Ένα χρώμα μπορεί να αλλάξει το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ή τη συχνότητα του κυττάρου.
Κάθε χρώμα μπορεί να βοηθήσει σε διαφορετική ασθένεια. Το κόκκινο ενεργοποιεί τα κινητικά νεύρα. Το πορτοκαλί έχει θερμαντικές ικανότητες. Το πράσινο είναι ένα χρώμα κατευναστικό. Για αυτό το λόγο, βοηθά στην εξάντληση, στις αϋπνίες και στις νευρολογικές διαταραχές. Το μπλε αυξάνει το μεταβολισμό και δίνει ζωτικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θεραπευτής, που έχει εκπαιδευτεί στη χρωματοθεραπεία, εφαρμόζει το φως και το χρώμα με τη μορφή εργαλείων για την εξισορρόπηση της ενέργειας στους τομείς όπου υπάρχει έλλειψη συντονισμού, είτε σωματική, συναισθηματική, πνευματική ή διανοητική.

“Δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους. Όσο κι αν παίζουν με τα χρώματα είναι όλοι τους μαύροι”. (Γιώργος Σεφέρης)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θέμις Αλεβίζου

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;