Αρνητικές σκέψεις και αντιμετώπιση

Αρνητικές σκέψεις και αντιμετώπιση
Radio4.GR

 

Αιτίες αρνητικού τρόπου σκέψης:

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πληθώρα υποχρεώσεων και προβλημάτων με αποτέλεσμα να καλλιεργείται το έντονο άγχος και να επιδιδόμαστε σε αρνητικές σκέψεις. Οι γοργοί ρυθμοί ζωής, οι υπερβολικές απαιτήσεις που έχουμε οι ίδιοι από τον εαυτό μας και οι άλλοι από εμάς, μας οδηγούν σε μια κατάσταση στρεσαρίσματος και ανησυχίας. Οι αρνητικές σκέψεις και η αντιμετώπιση τους συνιστούν μια συνεχή πρόκληση για τον σημερινό άνθρωπο.

Μια από τις πιο συνηθισμένες αρνητικές σκέψεις που κάνουμε αποτελεί η ανησυχία για το εάν είμαστε αρκετά καλοί. Αν έχουμε τις δυνατότητες να πετύχουμε τους στόχους μας ή να ανταποκριθούμε σε κάποιες καθημερινές απαιτήσεις. Ακόμα, αρνητικές σκέψεις απορρέουν συχνά από τη σύγκριση με τους άλλους γύρω μας. Πολλές φορές, συγκρίνουμε τις επιτυχίες μας και την ίδια τη ζωή μας με τα επιτεύγματα και τις ζωές των άλλων, πράγμα ανώφελο και ανούσιο. Επίσης, συχνή πηγή αρνητικών σκέψεων είναι η συνεχής ενασχόληση με τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και η ανησυχία για το μέλλον.

Ο εγκέφαλός μας λοιπόν είναι προγραμματισμένος εξελικτικά να εστιάζει στις απειλές και στα αρνητικά ερεθίσματα. Αυτά προκαλούν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα και ο νους επικεντρώνεται σε αυτά.  Ωστόσο, παρόλο που ο εγκέφαλος διακατέχεται από μια αρνητική προκατάληψη. Φαντάζει δύσκολο να ελέγξει κανείς τον τρόπο σκέψης του, με την κατάλληλη προσπάθεια είναι εφικτό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διορθώνοντας τον τρόπο σκέψης:

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και η ποιότητα των σκέψεών μας επηρεάζουν τη ζωή μας και μπορούμε να προγραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται θετικά. Μια δραστική λύση για να επιτευχθεί αυτό  είναι η προσπάθεια να αποστασιοποιηθούμε από τις αρνητικές σκέψεις μας και να αποκτήσουμε αυτεπίγνωση. Αυτό θα γίνει εφικτό μόνο αν προσπαθήσουμε ενεργά να είμαστε παρόντες και να βιώνουμε την κάθε στιγμή ενσυνείδητα. Παράλληλα, ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν η ενασχόληση με πράγματα που μας αποσπούν από αρνητικά μοτίβα σκέψης. Η συνομιλία με έναν φίλο, οι δραστηριότητες που απαιτούν εγρήγορση, όπως η επίλυση ενός σταυρόλεξου αλλά και η σωματική άσκηση.

Επιπλέον, καταλυτική επίδραση στην διαχείριση των αρνητικών σκέψεων έχει ο εντοπισμός των αγχογόνων θρυαλλίδων, η λογική διεργασία των αρνητικών σκέψεων και η επικέντρωση στη θετική πλευρά των πραγμάτων. Πιο συγκεκριμένα, κρίνεται απαραίτητο ο καθένας συνειδητά να κατανοήσει ότι οι αρνητικές σκέψεις του είναι ως επί το πλείστον ένα αποκύημα της φαντασίας του και να τις αποποιηθεί. Ενώ, το πιο σημαντικό είναι να καταφέρει να αντικαταστήσει σταδιακά τις αρνητικές με θετικές σκέψεις.

Οι αρνητικές σκέψεις και η αντιμετώπιση τους αποτελεί ένα ζήτημα που ταλανίζει τον σύγχρονο άνθρωπο. Ιδιαίτερα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, πολυάριθμων πληροφοριών και επιλογών, απύθμενου ανταγωνισμού, ραγδαίων εξελίξεων και συνεχών αντιφάσεων και αναδυόμενων προκλήσεων.Όμως αυτό που αξίζει να θυμόμαστε είναι ότι οι σκέψεις μας δε μας εξουσιάζουν. Εμείς οι ίδιοι εξουσιάζουμε την ποιότητα των σκέψεών μας και κατά επέκταση και τη ζωή μας.

 

Πηγές:

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/prosopikotita/arnitiki-skepsi/568-i-epidrasi-tis-arnitikis-skepsis-ston-egefalo-sas.html

https://thriveglobal.gr/arthra/arnitikes-skepseis-mathe-na-tis-anagnorizeis-kai-na-tis-diochneis-makria/

https://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/53077/pws-tha-antistathw-stis-arnitikes-skepseis.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;