Αργεντίνικο τάνγκο: μία ξεχωριστή μορφή ψυχοθεραπείας

τάνγκο
πηγή εικόνας: unsplash.com

Όλοι οι χοροί έχουν σίγουρα κάτι να προσφέρουν και να μεταδώσουν στο άτομο που ασχολείται με το οποιοδήποτε είδος αρέσκεται. Είναι γνωστό ότι ο χορός αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, τις γνωστικές λειτουργίες, ενώ, παράλληλα, μειώνει τα επίπεδα του στρες. Αυτό ισχύει για όλα τα είδη χορών, όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι ισχύει ιδιαίτερα για το αργεντίνικο τάνγκο. Είναι από τους πιο δημοφιλείς χορούς παγκοσμίως, καθώς οι κινήσεις που εμπεριέχει μπορούν εύκολα να κεντρίσουν την προσοχή των παρευρισκομένων. Ωστόσο, πέρα από την αισθητική αυτών των κινήσεων και των βημάτων, έχει σημαντικές επιδράσεις στη σωματική, ψυχική και πνευματική ευημερία των χορευτών. Συγκεκριμένα, μερικά νοσοκομεία στην Αργεντινή προσφέρουν μαθήματα τάνγκο σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή του Πάρκινσον. Αυτό δε σημαίνει ότι θεραπεύονται από αυτό το χορό. Απλά, μέσω των πολύπλοκων βημάτων και των τεντωμένων κινήσεών του επιβραδύνονται τα συμπτώματα.

Το αργεντίνικο τάνγκο γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αργεντινή. Εκείνη την εποχή, λόγω των μεταναστεύσεων, οι άνδρες ήταν περισσότεροι αριθμητικά από τις γυναίκες. Προκειμένου να εντυπωσιάσουν μία γυναίκα, οι άνδρες ασκούνταν συστηματικά σε αυτό το χορό. Πολλές φορές χόρευαν και μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σημαντικά η τεχνική τους. Σήμερα, το τάνγκο έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, αποκτώντας πολλούς οπαδούς, για αυτό και διοργανώνονται αρκετά φεστιβάλ, ως μέσο μεταλαμπάδευσής του σε περισσότερα άτομα.

Σωματικά οφέλη του αργεντίνικου τάνγκο:

Διάφορες σωματικές λειτουργίες ρυθμίζονται κατά τη διάρκεια αυτού του χορού, οι οποίες μπορεί να μην είναι και τόσο ευδιάκριτες. Πρώτα από όλα, μία μελέτη αξιολόγησε τις αλλαγές στην κινητικότητα των ασθενών ή στην κίνηση, τις ικανότητες μετά από ένα μάθημα τάνγκο 12 εβδομάδων. Βρέθηκε ότι το τάνγκο “μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία και τη λειτουργική κινητικότητα και ίσως να έχει μέτρια οφέλη κατά τη γνωστική λειτουργία και την κόπωση στη νόσο του Πάρκινσον”. Ακόμη, συμβάλλει στο μεγαλύτερο έλεγχο του σώματος και μέσα από τις διάφορες κινήσεις δημιουργεί μία όρθια χαλαρή στάση. Για να το χορέψει κανείς χρειάζεται να ελέγχει προσεκτικά το σώμα του. Αυτό δημιουργείται μέσα από την ενεργοποίηση και την απελευθέρωση των μυών, ώστε να επιτευχθεί η κίνηση που επιθυμεί. Παράλληλα, ενισχύεται η ευλυγισία, οι επιδράσεις της οποίας γίνονται εμφανείς και στην καθημερινή ζωή. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι είναι μία καλή καρδιοαναπνευστική άσκηση και βελτιώνει το συντονισμό και το εύρος κίνησης του ώμου, αλλά και την εικόνα του σώματος.

Ψυχικά οφέλη αργεντίνικου τάνγκο:

Σε αυτή την κατηγορία παρατηρούμε πλήθος θετικών επιδράσεων στην ψυχική μας υγεία. Σε πρώτο επίπεδο, καθώς το τάνγκο ωθεί τα άτομα στη φυσική επαφή, απελευθερώνεται η οξυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση και τη δημιουργία συναισθημάτων εγγύτητας, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη θετική ψυχική υγεία. Επίσης, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση. Όταν κάποιος ολοκληρώνει με επιτυχία ορισμένες κινήσεις και ο παρτενέρ του τον ακολουθεί, τότε αυτομάτως έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις ικανότητές του. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ως θετική ενίσχυση για να προσπαθήσει την επόμενη φορά ακόμα περισσότερο και πιο μεθοδικά. Στο προσκήνιο έρχονται πλέον η ευχαρίστηση, η αυτονομία και η αυτοεκτίμηση. Το αργεντίνικο τάνγκο είναι ένας κοινωνικός χορός που μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε το σώμα μας και να ενσωματώσουμε “το άλλο” στο σύμπαν μας. Χάρη σε αυτές τις αντιλήψεις, κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να καταπολεμήσει την απόσυρση στον εαυτό του και να βρει κίνητρο, ώστε να αναζητήσει κοινωνική ζωή.

Όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτό το χορό έχουν αυξημένη τεστοστερόνη και μειωμένη κορτιζόλη, η οποία είναι ορμόνη του στρες. Σύμφωνα με μία έρευνα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν περισσότερο χαλαροί και ελκυστικοί. Ακόμη, μία πολύ θετική πτυχή είναι η κοινωνικοποίηση του ατόμου με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Αυτό δημιουργεί μία αίσθηση επίτευξης ενός κοινού στόχου, επιλέγοντας όλοι το ίδιο μονοπάτι. Ως εκ τούτου, οι δεσμοί τους αρχίζουν να ισχυροποιούνται και επαφίεται στη θέλησή τους το αν θα έχουν διάρκεια στο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πνευματικά οφέλη:

Υπάρχουν και κάποια αξιοσημείωτα θετικά στοιχεία του συγκεκριμένου χορού, όσον αφορά την πνευματική διαύγεια του ατόμου. Καταρχάς, οδηγείται στη λήψη γρήγορων και στιγμιαίων αποφάσεων. Εξαιτίας του ότι οι κινήσεις δε δίνουν τη δυνατότητα για πιο αναλυτική σκέψη, μία επιλογή του δευτερολέπτου απαιτείται. Επιπροσθέτως, κατά την εξάσκησή του, χρειάζεται ο εκάστοτε χορευτής να είναι πλήρως συγκεντρωμένος και προσηλωμένος σε αυτή τη δραστηριότητα. Παρομοίως, οφείλει να έχει συνείδηση των συναισθημάτων και των δεξιοτήτων του παρτενέρ του, καθώς και των υπόλοιπων χορευτών στην αίθουσα. Με αυτό τον τρόπο, το μυαλό κρατείται σε εγρήγορση και ενισχύεται η αντίληψη του χώρου. Ακόμη, έχει βρεθεί η βελτίωση της μνήμης στους ηλικιωμένους σε κατάσταση όπου έπρεπε να θυμηθούν τα ψώνια που είχαν να κάνουν σε ένα παντοπωλείο, χωρίς να τα έχουν καταγράψει. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, έχει διαπιστωθεί ότι ο χορός γενικά είχε τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου για άνοια, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 76%.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, μία δοκιμή ακούγεται αρκετά δελεαστική. Εξάλλου, ποτέ δεν ξέρεις…

 

Πηγές:

  1. Αργεντίνικο Τάνγκο: Όταν το πάθος συναντά το χορό. Ανακτήθηκε από https://www.maxmag.gr/ (τελευταία πρόσβαση 20/12/2020 στις 23:00)
  2. Benefits of Argentine Tango in Diseases and Disorders. Ανακτήθηκε από https://juniperpublishers.com/pbsij/ (τελευταία πρόσβαση 20/12/2020 στις 23:00)
  3. Best foot forward: how tango dancing can aid your well-being. Ανακτήθηκε από https://www.thenationalnews.com/lifestyle (τελευταία πρόσβαση 20/12/2020 στις 23:00)
  4. Tango for Health. Ανακτήθηκε από https://www.tangomelbournetangueria.com/ (τελευταία πρόσβαση 20/12/2020 στις 23:00)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Λάμπρος

Φοιτητής Ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;