Απροσδόκητη εξαφάνιση: ένα σημείο των καιρών

απροσδόκητη εξαφάνιση
Πηγή εικόνας: exploringyourmind.com

Βρίσκεσαι σε μια σχέση -εφήμερη ή μακροχρόνια- ώσπου ένα πρωί τηλεφωνείς στο σύντροφό σου, του στέλνεις μηνύματα, αλλά εκείνος δεν δίνει κανένα σημείο ζωής. Το “ghosting” μόλις τώρα ξεκινάει.

ghosting ή απροσδόκητη εξαφάνιση: ορισμός

Ο όρος “ghosting” επινοήθηκε πρόσφατα, για να περιγράψει το φαινόμενο της απροσδόκητης εξαφάνισης ενός φίλου ή του ίδιου του συντρόφου μας χωρίς καμία εξήγηση. Τέτοιου είδους συμπεριφορές παρατηρούνταν πάντα, με τον θύτη να λέει την αμίμητη φράση “Θα πεταχτώ για τσιγάρα” και να μην επιστρέφει ποτέ. Ωστόσο, σήμερα το φαινόμενο έχει λάβει τρομερές διαστάσεις και ενθαρρύνεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των απρόσωπων σχέσεων που δημιουργούνται στα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 65% ανδρών και γυναικών έχει καταφύγει στο ghosting, προκειμένου να διακόψει μια σχέση, ενώ ένα 72% έχει πέσει θύμα αυτού.

απροσδόκητη εξαφάνιση: το προφίλ του φαντάσματος

απροσδόκητη εξαφανιση
Πηγή εικόνας: theplumonline.com/life/

 

Σε γενικές γραμμές η τακτική της ανεξήγητης φυγής σχετίζεται περισσότερο με το άτομο-φάντασμα και τα άλυτα ψυχικά του θέματα παρά με τη συμπεριφορά του ατόμου που μένει πίσω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1. Αποφυγή δύσκολων καταστάσεων

Ένα άτομο που συνηθίζει να εξαφανίζεται από τις διαπροσωπικές του σχέσεις, έχει μάθει να αποφεύγει τις δύσκολες καταστάσεις και τις άβολες συναισθηματικές συζητήσεις. Ακόμη, η συμπεριφορά του μπορεί να αποτελεί δείγμα δειλίας και φόβου να επωμιστεί ο ίδιος την ευθύνη του τέλους της σχέσης. Έτσι, καταφεύγει στη σιωπηλή απομάκρυνση χωρίς κάποια εξήγηση (ghosting), γιατί φοβάται να έρθει αντιμέτωπος με τα συναισθήματά του και με εκείνα της συντρόφου του.

2. Ανασφάλεια και απροσδόκητη εξαφάνιση

Έρευνες αναφέρονται σε άτομα με προσωπικότητα αποφευκτικού τύπου, με τάση να αποφεύγουν τη συναισθηματική οικειότητα. Διστάζουν να αναπτύξουν στενές επαφές με άλλους ανθρώπους, λόγω προβλημάτων εμπιστοσύνης και εξάρτησης, συχνά ως απότοκο γονεϊκής απόρριψης.  Έτσι, βιώνοντας τα ίδια το άγχος της εγκατάλειψης, προτιμούν να αποχωρήσουν πρώτοι από μια σχέση, για να έχουν τον έλεγχο και να προστατευτούν από μια ενδεχόμενη απόρριψη.

3. Ναρκισσιστική διαταραχή και απροσδόκητη εξαφάνιση

Άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή επιθυμούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων τους και να ρυθμίζουν τη σχέση τους -από την αρχή μέχρι το τέλος της- με τους δικούς τους όρους. Ακόμα, επειδή συνήθως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, προσπαθούν να ελέγξουν την εικόνα τους και το πώς πρέπει να τους βλέπουν οι άλλοι.

4. Διαταραχή ψυχοπαθητικού τύπου

Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι μιλούν για άτομα με διαταραχή ψυχοπαθητικού τύπου, οι οποίοι δε διαθέτουν αρκετή ενσυναίσθηση και αντιμετωπίζουν τον ταίρι τους όχι ως άτομο με ανάγκες και συναισθήματα αλλά σαν χρηστικό αντικείμενο.

 

ghosting: αυτός που μένει πίσω 

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας επισημαίνουν ότι το ghosting είναι μια μορφή άσκησης σιωπηλής βίας, μια τραυματική εμπειρία, που ενέχει συναισθηματική σκληρότητα για τον αποδέκτη αυτής της συμπεριφοράς. Τα θύματα του ghosting νιώθουν πληγωμένα, προδομένα, εγκαταλειμμένα από το ταίρι τους. Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, αισθάνονται ευκολόπιστα και ανόητα, που δεν προέβλεψαν μια τέτοια έκβαση στη σχέση τους. Χάνουν την εμπιστοσύνη τους, την αυτοεκτίμησή τους και κλείνονται στον εαυτό τους. Επιπλέον, αναζητούν μάταια τα αίτια μιας τόσο άδικης συμπεριφοράς εις βάρος τους και συχνά οδηγούνται στην αυτοενοχοποίηση. Τέλος, στερούνται τις απαραίτητες απαντήσεις που θα τους βοηθούσαν να επεξεργαστούν αυτό το επώδυνο βίωμα και να εκφράσουν ανάλογα τα συναισθήματά τους, όπως την απογοήτευση, το θυμό και τον πόνο.

 

Πηγές:

  • Κατερίνα Χαρίτου. Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης-Life Coach. Φαινόμενο ghosting: Τον φόβισε η δέσμευση ή τελικά δεν του άρεσε ο/η σύντροφος; Ανακτήθηκε από queen.gr/well-being/psyhologia/  (Τελευταία πρόσβαση:18/10/2020)
  • Ειρήνη Παναγοπούλου. Τι σημαίνει «Ghosting» και ποια η επίδρασή του; Ανακτήθηκε από psychologynow.gr/  (Τελευταία πρόσβαση:18/10/2020)
  • Φλώρα Κασσαβέτη. 10 Ερωτήσεις Για Το Ghosting Έρωτες που ξαφνικά εξαφανίζονται. Μάθε γιατί; Ανακτήθηκε από thriveglobal.gr/ (Τελευταία πρόσβαση:18/10/2020)
  • Ghosting: Όταν μια σχέση διακόπτεται απότομα. Τι πρέπει να κάνεις και τι πρέπει να ξέρεις… Ανακτήθηκε από tlife.gr/sxeseis/ (Τελευταία πρόσβαση:18/10/2020)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρίνα Περάκη

Είμαι η Μαρίνα. Είμαι φιλόλογος με μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή. Μιλάω αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και γνωρίζω την ελληνική νοηματική γλώσσα. Λατρεύω τα ταξίδια, τη γυμναστική και τη μουσική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;