Αποτυχία: Ο δρόμος για να επιτύχεις τον στόχο σου

αποτυχία

Η αποτυχία σαν έννοια, διαφοροποιείται ανάλογα με το άτομο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των διαφορετικών πεποιθήσεων που ενστερνίζεται ο καθένας από εμάς καθώς και το αξιακό σύστημα που αποφασίζει να ακολουθήσει. Δίνοντας έναν τυπικό ορισμό θα λέγαμε πως πρόκειται για την μη επίτευξη του εκάστοτε στόχου που θέτει ο άνθρωπος, ο οποίος μεθοδεύεται προγενέστερα, μέσω της διαδικασίας απόφασης, σχεδιασμού, υλοποίησης».

Η αποτυχία, αρκετές φορές μπορεί να είναι εποικοδομητική ακόμη και πολύτιμη για την μετέπειτα πρόοδος μας. Υπό αυτήν την έννοια δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως ένα απροσπέλαστο εμπόδιο. Τι γίνεται όμως όταν αντί για την αποτυχία ξεκινάμε να φοβόμαστε την ενδεχόμενη αποτυχία; Ο φόβος της αποτυχίας αποτελεί παράγοντα ανάσχεσης για την πρόοδο μας. Το άτομο υπό το κράτος του φόβου αισθάνεται πως δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τίποτε από αυτά που έχει σχεδιάσει.

Πώς θα αντιληφθούμε τον φόβο της αποτυχίας; 

  • Απροθυμία από το άτομο να αναλάβει ή να δοκιμάσει νέα πράγματα υπό τον φόβο ανεπαρκούς εκτέλεσης-πραγμάτωσης αυτών.
  • Αναβλητικότητα ή και υπερβολικό  άγχος κατά την διάρκεια πραγματοποίησης ενός στόχου. Πολλές φορές τα άτομα θεωρούν τον εαυτό τους υποδεέστερο και αυτό-χαρακτηρίζονται ως: ανίκανος, άχρηστος, «λίγος».

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως πάντα υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας. Υπό την έννοια της μη επίτευξης του απολύτως επιθυμητού. Οπότε το μόνο που μας απομένει είναι να βρούμε τρόπους να μετριάσουμε τον φόβο μας.

Πώς θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τον φόβο της αποτυχίας ;

  • Σκεφτόμαστε με  λογικά  επιχειρήματα, αξιολογώντας τα γεγονότα και εξετάζοντας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε λάβει υπόψιν όλες τις πιθανότητες να πάει κάτι ”λάθος” στο σχέδιο μας
  • Ενισχύουμε την θετική μας σκέψη, με σκοπό να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αποτρέψουμε τις αρνητικές  σκέψεις να κατακλύσουν τις ενέργειές μας.
  • Είναι αρκετά βοηθητικό να ορίζουμε ενδιάμεσους στόχους ώστε αφενός να ενδυναμώσουμε την ψυχολογία μας και αφετέρου να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον στόχο που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε.
  • Είναι σημαντικό να αισθανόμαστε δυνατοί και έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα. Καθετί που φαντάζει «άγνωστο» θα μας διεγείρει για να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να μεθοδεύσουμε τις κινήσεις μας. Καταλήγοντας, ο φόβος της αποτυχίας» θα υπάρχει ως στατιστικό ενδεχόμενο και όχι ως συναισθηματικό βίωμα.

Για να πετύχουμε χρειάζεται να γίνουμε οι κατάλληλοι άνθρωποι. Για να οδηγηθούμε στην επιτυχία θα πρέπει πριν να έχουμε βιώσει την αποτυχία. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες οι δύο έννοιες μεταξύ τους. Στο διάστημα που μεσολαβεί από τη μια μετάβαση στην άλλη, οφείλουμε να οπλιστούμε με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε όλες τις καταστάσεις που θα ανακύψουν. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που βιώσαν μια παροδική επιτυχία. Αυτό τους συνέβη διότι δεν κατάφεραν να την αξιολογήσουν επαρκώς και να επεξεργαστούν τα δεδομένα που τους δόθηκαν. Ας εκτιμήσουμε λοιπόν την επιτυχία και πολύ περισσότερο την αποτυχία. Έχοντας κατά νου την μεταξύ τους σχέση θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε όλα τα κελεύσματα της εποχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Μπορεί μια αποτυχία να σε οδηγήσει στον σκοπό της ζωής σου; ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://enallaktikidrasi.com/2018/06/mporei-apotixia-odigissei-skopo-zwis/

Αποτυχία-Η μεγάλη μας φοβία ανακτήθηκε από τον ιστότοπο http://anthologion.gr/2018/06/04/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;