Αποτυχία: Ο δρόμος για να επιτύχεις τον στόχο σου

αποτυχία

Έχετε αναρωτηθεί πόσοι άνθρωποι φοβούνται την αποτυχία; Πόσοι άνθρωποι δεν κάνουν πράγματα που θα ήθελαν γιατί απλώς φοβούνται να αποτύχουν; Μήπως και εσύ έχεις αποτρέψει τον εαυτό σου έχοντας μια φωνή να σου λέει “Μην το κάνεις αυτό. Είναι επικίνδυνο. Μπορεί να αποτύχεις. Μπορεί …”

Η Αποτυχία σαν έννοια, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς υπάρχουν διαφορετικά συστήματα πεποιθήσεων και διαφορετικές αξίες στον καθένα. Ένας γενικός ορισμός είναι «η μη επίτευξη του εκάστοτε στόχου που θέτει ο άνθρωπος, ο οποίος μεθοδεύεται προγενέστερα, μέσω της διαδικασίας απόφασης, σχεδιασμού, υλοποίησης». Όμως η αποτυχία με την κυριολεκτική ερμηνεία του ορισμού δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί ακόμη και μη επίτευξη του στόχου μιας συνειδητής απόφασης με σωστό σχεδιασμό και δράση είναι ακόμη μια νέα εμπειρία που θα συμβάλλει στην ατομική  πρόοδο.

Σχετική εικόνα

Η ουσιαστική αποτυχία, συνιστά το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αυτοπραγμάτωση και εξέλιξή μας, είναι «η μη πραγματοποίηση οποιαδήποτε σχεδιασμού, οποιασδήποτε επιθυμίας, εξαιτίας του φόβου  πιθανής αποτυχίας επίτευξης του επιθυμητού στόχου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα αντιληφθούμε τον φόβο της αποτυχίας; 

  • Απροθυμία από το άτομο να αναλάβει ή να δοκιμάσει νέα πράγματα υπό τον φόβο ανεπαρκούς εκτέλεσης-πραγμάτωσης αυτών.
  • Αναβλητικότητα ή και υπερβολικό  άγχος κατά την διάρκεια πραγματοποίησης ενός στόχου. Πολλές φορές τα άτομα θεωρούν τον εαυτό τους υποδεέστερο και αυτό-χαρακτηρίζονται ως: ανίκανος, άχρηστος, «λίγος».

Η μεγαλύτερη επένδυση την οποία μπορείς να κάνεις στην ζωή σου είναι στον εαυτό σου.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως πάντα υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας, με την έννοια της μη επίτευξης του απολύτως επιθυμητού. Οπότε το μόνο που μας απομένει είναι να βρούμε τρόπους να μετριάσουμε τον φόβο μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν:

  • Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτόμαστε με  λογικά  επιχειρήματα, αξιολογώντας τα γεγονότα και εξετάζοντας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε λάβει υπόψιν όλες τις πιθανότητες να πάει κάτι ”λάθος” στο σχέδιο μας
  • Ενισχύουμε την θετική μας σκέψη, με σκοπό να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αποτρέψουμε τις αρνητικές  σκέψεις να κατακλύσουν τις ενέργειές μας.
  • Η επιτυχία συνήθως αποτελείται από μια σειρά πράξεων προτού φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο. Γι’ αυτό είναι αρκετά βοηθητικό να ορίζουμε ενδιάμεσους στόχους ώστε αφενός να ενδυναμώσουμε την ψυχολογία μας και αφετέρου να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον στόχο που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε.
  • Αυτό που πρωτίστως έχει σημασία, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της προσπάθειάς μας, είναι να αισθανόμαστε δυνατοί και έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα. Καθετί που φαντάζει «άγνωστο» θα μας διεγείρει για να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να μεθοδεύσουμε τις κινήσεις μας ώστε, λαμβάνοντας την τελική απόφαση της υλοποίησης, ο «φόβος της αποτυχίας» να είναι υπαρκτός ως στατιστικό ενδεχόμενο και όχι ως συναισθηματικό βίωμα.Αποτέλεσμα εικόνας για βηματα για την επιτυχια

Η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.

Για να πετύχουμε χρειάζεται να γίνουμε οι κατάλληλοι άνθρωποι. Σε πόσους ανθρώπους ήρθε ουρανοκατέβατη η επιτυχία, είτε χρήματα, είτε άνθρωποι, σύντροφοι, και τα έχασαν; Γιατί; Γιατί δεν ήταν οι κατάλληλοι. Αν λοιπόν θέλεις να βρεις τον σκοπό της ζωής, χρειάζεται να αποτύχεις. Η αποτυχία είναι λίγο πριν την επιτυχία, είναι ο προθάλαμος της. Χτίζει τον χαρακτήρα σου έτσι ώστε όταν έρθει η επιτυχία να μπορείς να την διατηρήσεις. Γιατί οι πιο πολλοί άνθρωποι πετυχαίνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μέσα από την εις άτοπον επαγωγή και αφού δεις τι είναι αυτό που δεν δουλεύει θα φτάσεις σε αυτό που δουλεύει. Θα φτάσεις σε αυτό που είναι για εσένα. Αυτό που είσαι εσύ. Θα πετύχεις.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;