Απογοήτευση: πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε

Απογοήτευση, μια συναισθηματική κατάσταση αρκετά συνηθισμένη στις μέρες μας εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών ζωής που πιέζουν διαρκώς το άτομο είτε στον εργασιακό είτε στον προσωπικό τομέα. Η απογοήτευση –που συχνά συνοδεύεται  από την παραίτηση- αποτελεί ένα φαινόμενο που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε κάποιες στιγμές στη ζωή μας. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε σε περιόδους που αισθανόμαστε απογοήτευση; Τι κάνουμε όταν η παραίτηση ”περνά” σε λογική λύση στην πρώτη δυσκολία που θα συναντήσουμε;

  • Εξωτερικεύουμε όσα νιώθουμε:

Σε περιόδους απογοήτευσης, η τάση να «κλειστούμε στον εαυτό μας» είναι πιο έντονη από ποτέ, και επακόλουθη των αδυναμιών μας. Μολονότι υπάρχει αυτή η ροπή, η λύση είναι ζητήσουμε στήριξη από τους γύρω μας. Χρειαζόμαστε έναν καλό ακροατή για να μας ακούσει και να μας συμβουλέψει. Εξάλλου, είναι πολύ βοηθητικό για εμάς να εξωτερικεύσουμε τις σκέψεις μας. Ακόμη μπορεί να μας βοηθήσει αν έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις με εμάς και να συζητήσουμε μαζί τους πώς τις αντιμετώπισαν.

  • Η αγάπη, είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας.

Στις δύσκολες περιόδους, εκείνοι που έχουμε ανάγκη είναι οι άνθρωποι και οι σχέσεις που θεωρούμε σημαντικές. Φίλοι, οικογένεια, αγαπημένα πρόσωπα, άνθρωποι που νιώθουμε κοντά μας και κατανοούν αυτό που βιώνουμε συμβάλλουν στο να το ξεπεράσουμε τη δυσκολία που έχουμε συναντήσει.

  • Βάλτε στόχους

Πιθανώς μετά από μια απογοήτευση να φαντάζει δύσκολο, έως και ακατόρθωτο. Όμως αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία. Ιδίως όταν οι στόχοι είναι εφικτό μπορούμε να καταβάλλουμε επαρκείς προσπάθειες για να τους πετύχουμε. Είναι λογικό όταν νιώθουμε απογοήτευση να βλέπουμε μπροστά μας να ορθώνονται μόνο εμπόδια. Αλλά όταν κάνουμε πράγματα που ικανοποιούν το ”είναι” μας αδιαμφισβήτητα νιώθουμε πνευματική ολοκλήρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Βρείτε ενδιαφέροντα

Μια απογοήτευση, συνιστά την ιδανική αφορμή για να καταπιαστούμε με εκείνα τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ικανοί και αποτελεσματικοί. Βρείτε ποιες ασχολίες σας ταιριάζουν, εντοπίστε δραστηριότητες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον σας και αδράξτε την ευκαιρία. Δεν είναι απαραίτητο να είστε μόνοι σε αυτή τη διαδικασία. Καλέστε ένα φίλο ή μια φίλη που έχετε να δείτε καιρό και κάντε μαζί μια δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο, θα τονώσετε τους δεσμούς φιλία σας, θα κοινωνικοποιηθείτε και θα κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί.

  • Φροντίστε τον εαυτό σας

Συνήθως  μετά από μια απογοήτευση παραμελούμε πλήρως τον εαυτό μας . Είτε αυτή σχετίζεται με την προσωπική μας ζωή είτε με την επαγγελματική, η αντίδραση μας είναι κοινή: ”αφήνουμε τον εαυτό μας”. Όσο κι αν έχουμε την τάση να κυκλοφορούμε ατημέλητοι, οφείλουμε να περιποιηθούμε τον εαυτό μας για να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Τότε θα συνειδητοποιήσετε πως θα βελτιωθεί μονομιάς η διάθεσή μας.

  • Μην παραμελείτε την διατροφή σας

Η φροντίδα για τον εαυτό μας θα πρέπει να είναι ολοκληρωτική. Κατά πάσα πιθανότητα, η όρεξη για κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών να αυξηθεί το διάστημα που είμαστε απογοητευμένοι. Είναι αναμενόμενο μιας και το σώμα επιζητά μια πρόσκαιρη ηδονή, μια γευστική ευχαρίστηση. Οι επιλογές αυτές, το μόνο που κάνουν είναι μακροπρόθεσμα να μας ατονούν, ακόμα και αν νομίζουμε το αντίθετο. Για αυτό, είναι χρήσιμο να ορίσουμε ένα διατροφικό πρόγραμμα με υγιεινές επιλογές που θα ενεργοποιεί τον οργανισμό μας. Ακόμη, η διαδικασία του μαγειρέματος και της προμήθειας των αγαθών θα μας  βγάλει για λίγο από την ρουτίνα μας!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;