Απογοήτευση: πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε

απογοήτευση

Απογοήτευση, μια συναισθηματική κατάσταση αρκετά συνηθισμένη στις μέρες μας εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών ζωής που πιέζουν διαρκώς το άτομο είτε στον εργασιακό είτε στον προσωπικό τομέα. Η απογοήτευση –που συχνά συνοδεύεται  από την παραίτηση- αποτελεί ένα φαινόμενο που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε κάποιες στιγμές στη ζωή μας. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε σε περιόδους που αισθανόμαστε απογοήτευση; Τι κάνουμε όταν η παραίτηση ”περνά” σε λογική λύση στην πρώτη δυσκολία που θα συναντήσουμε;

  • Εξωτερικεύουμε όσα νιώθουμε:

Σε περιόδους απογοήτευσης, η τάση να «κλειστούμε στον εαυτό μας» είναι πιο έντονη από ποτέ, και επακόλουθη των αδυναμιών μας. Μολονότι υπάρχει αυτή η ροπή, η λύση είναι ζητήσουμε στήριξη από τους γύρω μας. Χρειαζόμαστε έναν καλό ακροατή για να μας ακούσει και να μας συμβουλέψει. Εξάλλου, είναι πολύ βοηθητικό για εμάς να εξωτερικεύσουμε τις σκέψεις μας. Ακόμη μπορεί να μας βοηθήσει αν έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις με εμάς και να συζητήσουμε μαζί τους πώς τις αντιμετώπισαν.

  • Η αγάπη, είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας.

Στις δύσκολες περιόδους, εκείνοι που έχουμε ανάγκη είναι οι άνθρωποι και οι σχέσεις που θεωρούμε σημαντικές. Φίλοι, οικογένεια, αγαπημένα πρόσωπα, άνθρωποι που νιώθουμε κοντά μας και κατανοούν αυτό που βιώνουμε  συμβάλλουν στο να το ξεπεράσουμε γρηγορότερα.

  • Βάλτε στόχους

Πιθανώς μετά από μια απογοήτευση να φαντάζει δύσκολο, όμως όταν οι στόχοι  είναι εφικτοί  είναι βέβαιο πως  αν προσπαθήσουμε  θα τα καταφέρουμε.  Είναι λογικό όταν νιώθουμε απογοήτευση να βλέπουμε μπροστά μας να ορθώνονται μόνο εμπόδια. Αλλά όταν κάνουμε πράγματα που ικανοποιούν το ”είναι” μας αδιαμφισβήτητα νιώθουμε πνευματική ολοκλήρωση.

Μπορεί να απογοητευθείς αν αποτύχεις, αλλά είσαι χαμένος αν δεν προσπαθήσεις.

  • Βρείτε ενδιαφέροντα

Μια απογοήτευση, συνιστά την ιδανική αφορμή για να καταπιαστούμε με εκείνα τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ικανοί και αποτελεσματικοί. Βρείτε ποιες ασχολίες σας ταιριάζουν, εντοπίστε δραστηριότητες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον σας και αδράξτε την ευκαιρία.

Advertisement
  • Φροντίστε τον εαυτό σας

Συνήθως  μετά από μια απογοήτευση παραμελούμε πλήρως τον εαυτό μας . Όσο κι αν έχουμε την τάση να κυκλοφορούμε ατημέλητοι, οφείλουμε να περιποιηθούμε τον εαυτό μας για να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να βελτιωθεί μονομιάς η διάθεσή μας.

  • Μην παραμελείτε την διατροφή σας

Ενδεχομένως μετά από μια απογοήτευση η όρεξη για κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών να αυξηθεί. Είναι αναμενόμενο μιας και το σώμα επιζητά μια πρόσκαιρη ηδονή, μια γευστική ευχαρίστηση. Οι επιλογές αυτές, το μόνο που κάνουν είναι μακροπρόθεσμα να μας ατονούν, ακόμα και αν νομίζουμε το αντίθετο.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Πεπεισμένη πως οι θετικές επιστήμες αξίζουν μια καλύτερη θέση στο μάταιο τούτο κόσμο, παραθέτω αγαπημένο quote αντί επιλόγου: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG