Απογοήτευση: η ευκολία στο συναίσθημα της ματαίωσης

απογοήτευση
Πηγή εικόνας: therapia.gr

 

Η απογοήτευση είναι δυσάρεστο συναίσθημα ματαίωσης λόγω μη ικανοποίησης ή μη πραγματοποίησης επιθυμητού γεγονότος

Είναι φορές που αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι για εμάς, για την προσωπική μας ζωή, την επαγγελματική μας ζωή κάτι να αλλάξουμε. Αρχίζουμε με αποφασιστικότητα, δυναμικά και εκεί που λες θα τα καταφέρω ξαφνικά η αμφιβολία και δίχως να φτάσουμε στο τέλος αρχίζουμε να απογοητευόμαστε. Η πίστη μας αρχίζει να χάνεται και γενικά μας διακατέχει ένα αίσθημα ανικανότητας.

Ανυπομονησία και απογοήτευση

Η ανυπομονησία μας να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα μας κάνει ταυτόχρονα να μην αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο που έχουμε κάνει φτάνοντας στον στόχο μας. Αρχίζουμε να απογοητευόμαστε και να είμαστε απαισιόδοξοί με αποτέλεσμα να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

Κάνουμε το λάθος να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ειδικά αν έχουμε καταξιωμένα πρότυπα. Όταν φτάσουμε στο σημείο τις σύγκρισης της δικής μας πορείας με εκείνη του προτύπου μας τότε απογοητευόμαστε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν χάνουμε την πίστη μας  στον εαυτό μας και δεν επιμένουμε για την ολοκλήρωση του στόχου μας και απογοητευόμαστε σημαίνει πως δεν πιστεύουμε πραγματικά ότι θα τα καταφέρουμε.

Ένα λάθος που κάνουμε είναι να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που δεν κάνουμε καλά και όχι σε αυτά που κάνουμε καλά. Επικεντρωνόμαστε στο λάθος και όχι πως θα το διορθώσουμε. Θα τα καταφέρουμε αν εστιάσουμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε σωστά.

Μην ξεχνάτε να αγαπάτε και να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας

Πολλοί θα είναι εκείνοι που ενώ εμείς θα τους πούμε τα σχέδιά μας τα όνειρά μας, αντί να μας ενθαρρύνουνε θα φροντίσουν να μας κάνουν να μην πιστέψουμε σε εμάς. Έτσι απογοητευόμαστε. Θα θέλουμε να τα παρατήσουμε και να τους δώσουμε δίκιο στο ότι δεν μπορούμε. Αν θέλουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε πιστεύοντας στον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας. Ξέρει ο καθένας τις δυνατότητες του και βάζοντας τα όρια του δεν θα θα τους επιτρέψουμε να απογοητευόμαστε.

Ο Επίκτητος λέει το εξής: «ο κόσμος θα κάνει στην άκρη για να επιτρέψει να περάσει όποιος άνθρωπος γνωρίζει που πηγαίνει». Γίνε αυτός ο άνθρωπος. Δεν σε εμποδίζει κανένας άλλος, παρά μονάχα ο εαυτός σου.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώρα Γεωργία

Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη. Η ανάγκη μου για να εκφράζομαι στην παιδική μου ηλικία με έσπρωξε στο γράψιμο και το διάβασμα. Ταξιδεύω και ονειρεύομαι με τα βιβλία. Δημιουργώ με την γραφή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;