Αποδοχή: γιατί την επιζητούμε

αποδοχή
πηγή εικόνας: unsplash.com

Πολλές είναι οι φορές που επιθυμούμε να κάνουμε καινούρια πράγματα, όπως το να ασχοληθούμε με ένα άθλημα ή με αλλαγή επαγγελματικής φύσεως. Καθώς τα επεξεργαζόμαστε και σχεδιάζουμε τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τί θα πουν οι άλλοι και αν τα εγκρίνουν. Η ανάγκη για αποδοχή από τους άλλους είναι στη φύση μας και έχει λόγο ύπαρξης. Ικανοποιεί τις συναισθηματικές μας ανάγκες και μας παρέχει ασφάλεια, αλλά και το ότι ανήκουμε κάπου. Όμως, η υπέρμετρη αναζήτηση αποδοχής από τον περίγυρό μας δεν είναι καθόλου βοηθητική, ούτε ωφέλιμη. Δημιουργεί πρόσθετο άγχος, καθώς, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των άλλων, παραμερίζουμε τις δικές μας επιθυμίες. Ουσιαστικά, με αυτή την πράξη επικοινωνούμε στον εαυτό μας ότι οι ανάγκες μας και οι στόχοι μας δεν είναι σημαντικοί, σε σχέση με όλων των υπολοίπων.

Ίσως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο να μη φαντάζει τόσο λάθος να “πάμε με τα νερά” του κοινωνικού μας κύκλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για αυτό το λόγο μάς αποδέχεται. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα το να μη φέρουμε αντίρρηση σε κάτι που δεν θέλουμε πλήττει την αυτοεκτίμησή μας. Ειδικότερα, όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό το πράγμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να “δραπετεύσουμε” από αυτό το φαύλο κύκλο.

Για ποιο λόγο επιζητούμε συνεχώς την αποδοχή από τους άλλους;

Όπως προαναφέρθηκε, επιθυμούμε την αποδοχή των άλλων, γιατί μας προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια και μία αίσθηση αξίας. Όταν αυτές παραβιάζονται, δυσανασχετούμε και τρέχουμε να διορθώσουμε την κατάσταση, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες των άλλων για και από εμάς. Η αποδοχή ωθεί κάποιον να νιώσει καλύτερα για τον εαυτό του. Αυτό συμβαίνει, παρόλο που μπορεί να μην έχει θέσει τα κριτήρια και τα όριά του, σύμφωνα με τα οποία πράττει σε κοινωνικές -και μη- καταστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν αυτός ο άνθρωπος ακολουθεί την παρέα του σε όλες τις νυκτερινές τους εξόδους, τη στιγμή που δεν έχει πάντα τη διάθεση να το κάνει. Όλο αυτό, όμως, χωρίς να τους το εκφράζει.

Ένας άλλος λόγος που εξηγεί τη συνεχή αναζήτηση αποδοχής είναι η έλλειψη αυτοαξίας και αυτογνωσίας και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν δεν έχουμε σταθερές βάσεις ως προς το ποιοι είμαστε και τί αξία έχουμε για εμάς και για τους άλλους, δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε και να εξελίξουμε τις καλύτερες πτυχές της προσωπικότητάς μας. Έτσι, γινόμαστε έρμαια των καταστάσεων, όπως ένα ακυβέρνητο πλοίο μέσα σε μία τρικυμία. Αδυνατούμε, λοιπόν, να καθορίσουμε ενεργά την πορεία της ζωής μας, αφήνοντας αυτή την ευθύνη στα χέρια τρίτων.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, το ψάξιμο της αποδοχής ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να αναζητούν την έγκριση από τους γονείς τους για οτιδήποτε αυτά κάνουν ή λένε. Καθώς η ανάγκη για αγάπη και αποδοχή από τους γονείς είναι ισχυρή, αυτό, με τον καιρό, γίνεται συνήθεια και στην ενήλικη ζωή τους. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, επιζητούν την αποδοχή από τους άλλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς περιορίζουμε την επιζήτηση αποδοχής;

Όσο δύσκολο και αν φαντάζει, μπορούν να γίνουν κάποιες ενέργειες από τη μεριά μας, ώστε να σταματήσει αυτή η μάταιη προσπάθεια. Καταρχάς, είναι χρήσιμο να είμαστε περισσότερο ενήμεροι των συμπεριφορών που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά για τον εαυτό μας. Αυτό καλό είναι να γίνεται χωρίς το φόβο του τί θα πουν οι άλλοι. Για παράδειγμα, μπορεί σε κάποιον να μην αρέσουν οι συχνές βόλτες και να προτιμάει την παραμονή στο σπίτι. Έχει σημασία να το πράττει αυτό, ασχέτως την αντίδραση των άλλων. Ξέρει ότι έτσι νιώθει καλά με τον εαυτό του και ότι η δική του αποδοχή φτάνει και περισσεύει. Αυτό και μόνο αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να το επιδιώξει.

Επίσης, είναι ωφέλιμο να έχουμε υπόψη μας τις δεξιότητες και τις καταστάσεις που είμαστε καλοί και να προσπαθούμε να τις ενισχύουμε. Ας πούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο σε ένα άθλημα. Μπορούμε να συνεχίσουμε να κατακτούμε όλο και υψηλότερα επίπεδα επιδεξιότητας αναφορικά με αυτό. Με αυτό τον τρόπο, κατανοούμε ότι είμαστε άξιοι για καλύτερα αποτελέσματα και όλο και μεγαλύτερες αποδόσεις από τις συνηθισμένες.

Τέλος, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας σε καθετί που κάνουμε. Όταν, για παράδειγμα, θέλουμε να αναλάβουμε ένα έργο, είναι ορθό να εξετάζουμε αν το κάνουμε για εμάς ή για την αποδοχή των άλλων. Αυτή η διαδικασία αξιολόγησης των ενεργειών που προβαίνουμε είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική. Μπορεί να αποκαλύψει πολλά σχετικά με τον τρόπο λήψης των καθημερινών μας αποφάσεων.

 

Πηγές:

  1. What Drives Our Need For Approval? Ανακτήθηκε από https://psychcentral.com/ (τελευταία πρόσβαση 15/02/2021 στις 03:00)
  2. How to Let Go of the Need for Approval. Ανακτήθηκε από https://www.psychologytoday.com/us (τελευταία πρόσβαση 15/02/2021 στις 03:00)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Λάμπρος

Φοιτητής Ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;