Αποδεσμευτείτε από τις κακές συνήθειες με 5 τρόπους

κακές συνήθειες

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλης, «Είμαστε αυτό που κάνουμε επαναλαμβανόμενα». Κάποιες συμπεριφορές ενσωματώνονται αυτόματα στην ζωή μας όταν τις επαναλαμβάνουμε καθημερινά. Σ´αυτό ακριβώς το σημείο βασίζεται και ο ορισμός της συνήθειας.

Η πρωινή προετοιμασία για την δουλειά μας γίνεται χωρίς να πολυσκεφτόμαστε τις ενέργειές μας. Έτσι συμβαίνει και με τις συνήθειες που υιοθετούμε  στην καθημερινότητα μας. Αυτές που όλοι γνωρίζουμε ως «κακές συνήθειες». Σ´αυτές ανήκουν το φάγωμα νυχιών, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού, η παρακολούθηση τηλεόρασης κ.α. Αυτές οι συνήθειες, είναι πιο δύσκολο να εξαλειφθούν, επειδή καλύπτουν βαθύτερες ανάγκες του ατόμου και αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο, άγχος και ανασφάλεια. Παρόλα αυτά για όλα υπάρχει λύση και τρόπος αντιμετώπισης αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να το θέλουμε.

Παρακάτω παρατίθενται οι 5 πιο βοηθητικοί τρόποι που θα σας υποστηρίξουν να αποδεσμευτείτε από τις κακές σας συνήθειες:

  1. Παρατηρήστε την συνήθεια που θέλετε να αλλάξετε. Πότε εκδηλώνεται, την συχνότητά της, την διάρκειά της, τι προηγείται και τι ακολουθεί. Αυτές οι πληροφορίες θα ήταν χρήσιμο να καταγραφούν. Με αυτό τον τρόπο «μαθαίνετε» την συνήθειά σας. Όταν ξέρουμε τον αντίπαλο,  έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τον αντιμετωπίσουμε.
  2. Καταγράψτε τις αρνητικές συνέπειες της «κακής» συνήθειάς σας στο παρόν και στο μέλλον σας και ταυτόχρονα πόσο θα καλυτερέψει η ζωή σας αν εξαλείψετε την συγκεκριμένη συνήθεια. Το κάπνισμα για παράδειγμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, δημιουργεί κακοσμία στόματος, ρυτίδες και άλλα πολλά. Το να μειώσετε ή να το κόψετε σας προσφέρει αρκετά οφέλη.
  3. Αποφύγετε για κάποιο διάστημα, όσο μπορείτε, οτιδήποτε συνδέεται με την συνήθεια που θέλετε να αλλάξετε.Για παράδειγμα, αν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση γλυκών, αποφύγετε να αγοράζετε γλυκά στο σπίτι ή να βγαίνετε για καφέ σε ζαχαροπλαστεία. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους χρειάζονται μόλις 21 μέρες για να αλλάξει μια συνήκακές συνήθειεςθεια.
  4. Αντικαταστήστε την παλιά συνήθεια με μια νέα. Επειδή, όπως είπαμε, η «κακή» συνήθεια καλύπτει κάτι δικό μας εσωτερικό και είναι δύσκολο συναίσθημα, αν μείνουμε «ακάλυπτοι» το πιθανότερο είναι να κάνουμε υποτροπή.
  5. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Η επιβράβευση είναι ο πιο γνωστός τρόπος εδραίωσης μιας συμπεριφοράς. Αν κάθε νέα συμπεριφορά σας συνοδεύεται με μια θετική ενίσχυση αυξάνονται οι πιθανότητες να επαναληφθεί. «Αν καταφέρω να κόψω την ζάχαρη απ´το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής μου θα κάνω στον εαυτό μου δώρο ένα ταξιδάκι για 2 μέρες». Έτσι, όταν νιώθετε ξανά πως θέλετε να τα παρατήσετε θα δίνετε στον εαυτό σας κίνητρο να προχωρήσει.

Η αλλαγή μιας εδραιωμένης συμπεριφοράς ποτέ και για κανέναν δεν είναι εύκολη, ακόμα και αν είναι για καλό. Χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια και κυρίως δουλειά με τον εαυτό μας να δούμε τι εξυπηρετεί στην ζωή μας η συνήθεια που μας δυσκολεύει. Όμως αυτό θα μας προσφέρει την ελευθερία να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και να την απολαμβάνουμε πραγματικά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρια Γεωργαλη

Είμαι πτυχιούχος Φιλοσοφικής σχολής με κατεύθυνση τα παιδαγωγικά και την ψυχολογία. Επιπλέον έχω παρακολουθήσει σεμινάρια ειδικής αγωγής και σχολικής συμβουλευτικής. Ασχολούμαι με την συγγραφή παιδικών ιστοριών. Μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ ταινίες και να διαβάζω βιβλία. Επόμενος στόχος μου είναι μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή. Το email μου ειναι: maraki.geo@hotmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;