Απιστία: Έμφυτη ή πράξη αδυναμίας;

απιστία

Απιστία… Σε όλους μας έχει συμβεί, είτε να μας απατήσει ο σύντροφος μας είτε να απιστήσουμε εμείς.

Το φαινόμενο της απιστίας πάντα υπήρχε. Ακόμα και από τα προϊστορικά χρόνια. Δεν είναι μόνο στην ανθρώπινη φύση, υπάρχει και στα ζώα. Γιατί όμως συμβαίνει; Γιατί όλο και πιο συχνά ακούμε τέτοια περιστατικά; Μήπως οι σχέσεις δεν είναι τόσο αληθινές και βαθιές όπως φαίνονται; Λάθος επιλογή συντρόφου; Απωθημένα που δεν λένε να φύγουν από το μυαλό μας; Λείπει ο ρομαντισμός και η ηδονή από τα ζευγάρια;

Όλα αυτά θα τα απαντήσουμε ευθύς αμέσως…

Απιστία και Γυναίκα

απιστία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, πλέον τείνουν περισσότερο στην απιστία οι γυναίκες και αυτό γιατί η λάθος επιλογή συντρόφου μόνο και μόνο για να αισθάνονται ασφάλεια, είτε χρηματική είτε απλά για να μην μείνουν μόνες. Παρατηρώντας λοιπόν την εξέλιξη στη σεξουαλική συμπεριφορά μέσα από την απελευθέρωση στις τελευταίες δεκαετίες, θα λέγαμε ότι η γυναικεία σεξουαλική συμπεριφορά έχει δεχτεί τις περισσότερες αλλαγές, καθώς η γυναίκα μιμείται τον άνδρα και τον αντιγράφει σε πολλά σημεία του, γίνεται πιο δυναμική, ανεξάρτητη, περισσότερο επιθετική, ενώ παράλληλα τον ανταγωνίζεται. Έτσι λοιπόν, μπαίνει στο χορό η απιστία, όπου η γυναίκα σήμερα φλερτάρει και κάνει την πρώτη κίνηση στη διεκδίκηση ενός άνδρα. Διεκδικεί περισσότερο, είναι περισσότερο ανεξάρτητη οικονομικά, έχει τις ίδιες δυνατότητες, όπως και ο άνδρας.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι γυναικείας απιστίας;

1. Η γυναικεία απιστία στηρίζεται περισσότερο στην μη κάλυψη των αναγκών της από το σύντροφο:
-Ανάγκες συναισθηματικές
-Ανάγκες σεξουαλικές

Στις συναισθηματικές ανάγκες εντάσσονται η ασφάλεια που θέλει η γυναίκα να νιώθει από τον άνδρα που έχει δίπλα της, ο θαυμασμός του προς αυτές, ο σεβασμός, η εκτίμηση, η συναισθηματική του έκφραση προς αυτήν.

Στις σεξουαλικές ανάγκες εντάσσονται η σεξουαλική ικανοποίηση, αλλά και όλες οι ερωτικές συμπεριφορές που την τονώνουν συναισθηματικά. Θέλει δηλαδή από το σύντροφό της να νιώθει ποθητή, να την κολακεύει, να της δείχνει ότι για αυτόν είναι η μία και μοναδική σεξουαλική του παρτενέρ και σύντροφος. Γιατί ποιος άνθρωπος είναι αυτός που δεν του αρέσει να τον κολακεύουν και να νιώθει ξεχωριστός;

2. Μια γυναίκα μπορεί να απιστήσει όταν νιώσει ότι ο άντρας της δεν την ποθεί όπως πρώτα ή όταν ξέρει ότι τα “θέλω” τους δεν είναι τα ίδια, όταν ξέρει ότι ασχολείται με άλλη γυναίκα και νιώθει παραμελημένη, τότε ο εγωισμός της και η αυτοεκτίμηση της δεν της επιτρέπουν να μείνει εκεί.

3. Υπάρχουν επίσης γυναίκες που απιστούν για να …απιστήσουν! Όπως αναφέραμε η ανθρώπινη φύση είναι πολυγαμική. Απλά η διαφορά με τους ανθρώπους είναι ότι έχουν ηθικούς κώδικες που μπορούν να τους κρατήσουν στη μονογαμία για χρονικά διαστήματα που βρίσκονται σε σχέση ή ακόμη και για όλη τους τη ζωή.

Απιστία και Άντρας

Απιστία: Έμφυτη ή πράξη αδυναμίας;

Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων ο άνδρας, ως πολυγαμικό ον, είναι αυτός που οδηγείται συχνότερα στην απιστία σε σχέση με τη γυναίκα. Αντίθετα με την κοινή αντίληψη πως το κίνητρό του είναι πάντα το σεξ και η αναζήτηση του “νέου και του διαφορετικού”. Γιατί όμως να μπει σε αυτή τη διαδικασία;

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον άντρα στην απιστία – ειδικά όταν είναι απροετοίμαστος να βιώσει νέους ρόλους σαν του συζύγου, του πατέρα, αλλά και του μόνιμου συντρόφου- είναι συνήθως ο εξής… ένας: Η αίσθηση απώλειας του ρόλου του ως εραστή που είναι ταυτόσημος με τον ελεύθερο και όχι τον δεσμευμένο άντρα. Νιώθοντας πώς χάνει μέρα με τη μέρα την αρσενική του ταυτότητα θα προσπαθήσει να την ξαναβρεί συνήθως μέσα από κάποια νέα σχέση, διασφαλίζοντας άτσαλα την χαμένη ελευθερία του. Κάπως έτσι, θυμώνοντας όλο και πιο πολύ με τον εαυτό του, τον περίγυρο και βέβαια με την σύντροφό του –παρατηρώντας τον ανδρισμό του να συρρικνώνεται, προσπαθεί να εκδικηθεί την ίδια του τη δέσμευση… με την άτυπη κατάργησή της.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι αντρικής απιστίας;

  1. Το φτωχό σεξ

Ας ξεκινήσουμε από το σεξ που τόσος ντόρος γίνεται αλλά και που είναι πραγματικά τόσο σημαντικό για την επιβίωση της σχέσης! Όταν λέμε φτωχό σεξ,  εννοούμε την πιθανότητα, ο ίδιος να μην λαμβάνει σεξουαλική ικανοποίηση μέσα στο πλαίσιο της σχέσης, όπως θα το ήθελε, είτε λόγο μειωμένης συχνότητας των ερωτικών επαφών είτε λόγο της κακής ποιότητάς τους. Η σεξουαλική αποστασιοποίηση και απομάκρυνση σίγουρα έχουν σύμμαχο όχι μόνο τη φθορά μέσα στο χρόνο αλλά και την καθημερινότητα, δεν χτίζονται μέσα σε μία μέρα. Η έλλειψη πρόκλησης, προκαταρκτικών παιχνιδιών ή οι ανεκπλήρωτες ανδρικές φαντασιώσεις, στοιχεία που ερωτικά τον ανυψώνουν, είναι άκρως απαραίτητα. Αν επικοινωνούσατε όλα όσα σεξουαλικά επιθυμείτε, για παράδειγμα κάποιες από τις φαντασιώσεις σας, μήπως θα ήταν καλύτερα τα πράγματα;

  1. Η συναισθηματική επαφή.

Ναι, και ο άνδρας μπορεί να νιώσει ότι παραμελείται συναισθηματικά, ότι δεν είναι σημαντικός για την σύντροφό του σε σχέση με παλαιότερα. Ειδικά όταν μιλάμε για οικογένεια, όπου η γυναίκα δίνεται ολοκληρωτικά στα παιδιά της ή ακόμα και σε άλλους τομείς της ζωή της, όπως είναι η καριέρα της. Οι άνδρες, όπως λέει και ο λαός, μένουν πάντα μωρά, επομένως, η περιποίηση και η φροντίδα είναι στοιχεία  απαραίτητα γι’ αυτούς.

  1. Η ύπαρξη ενός σεξουαλικού προβλήματος.

Αρκετά συχνά όταν ένας άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα σεξουαλικής φύσεως, κυριεύεται από την επιθυμία να έρθει σε επαφή με μια άλλη γυναίκα, ώστε να καταλάβει που πρέπει «να αποδώσει τις ευθύνες». Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να ελέγξει και να διαπιστώσει, εάν το πρόβλημα αφορά μόνο τις ερωτικές επαφές με τη σύζυγό του ή γενικεύεται με όλες τις σεξουαλικές παρτενέρ.

  1. Ο στρεσογόνος τρόπος ζωής

Το συνεχές άγχος της καθημερινότητας, η ανεργία, οι επαγγελματικοί προβληματισμοί, οι δυσκολίες, οι απαιτήσεις που δεν τελειώνουν ποτέ, αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που είναι ικανοί να οδηγήσουν τον άνδρα στην διαφυγή με έναν ευχάριστο και απολαυστικό τρόπο. Η απιστία φαντάζει ως προσωρινό αγχολυτικό που ανακουφίζει από την καθημερινή πίεση που βιώνει και αυτό γιατί με μια παράνομη παρουσία, δεν χρειάζεται ούτε να ανοιχτεί, ούτε να επικοινωνήσει, απλά να αφεθεί! Αναλογιστείτε λοιπόν, τι κλίμα επικρατεί μέσα στο σπίτι σας; Μήπως γκρινιάζετε για την καθημερινότητα παραπάνω απ όσο πρέπει; Μήπως σας έχει ρουφήξει η ρουτίνα και ο ρόλος σας ως δυο εραστές έχει εξαφανιστεί;

6. Ο ευνουχισμένος άνδρας

Είναι γεγονός πως η γυναίκα σήμερα έχει φορτωθεί αρκετούς ακόμα ρόλους. Ρόλους όμως που την έχουν απομακρύνει αρκετά από την πιο θηλυκή και αισθησιογόνα πλευρά της. Ο άνδρας έχει μεγαλώσει με το να είναι ο δυνατός. Όταν η δύναμή του αυτή αμφισβητείται από τη σύντροφό του, τότε αρχίζει και νιώθει ότι εκείνη μπαίνει στα χωράφια του, τον παραγκωνίζει, τον ανταγωνίζεται και ταυτόχρονα τον ακυρώνει και τον υποτιμά προσπαθώντας να του πάρει την “κυριαρχία”. Αισθάνεται ότι τον ευνουχίζει, κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αντέξει και αργά ή γρήγορα θα κάνει την επανάσταση του. Ποιος άνδρας λοιπόν θα αντισταθεί σε μία άλλη γυναίκα που θα τον βλέπει ως το “απόλυτο και δυνατό αρσενικό” που θα το βάλει και πάλι στο βάθρο του.

7. Απλά ανώριμος!

Υπάρχει και εκείνος που απλά θα απιστήσει για να απιστήσει, είτε γιατί είναι στο του όπως προσπαθεί να αποδείξει και η επιστήμη, είτε γιατί θεωρεί πως όσο δεν το καταλαβαίνει η σύντροφος του, μπορεί ελεύθερα να καλοπερνάει… Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι συνέπειες θα επιφέρει η παρασπονδία του, αν «η παράνομη βόμβα σκάσει» στη σχέση τους.

Σεξουαλική απιστία VS Απιστία ευκαιριακού χαρακτήρα

Απιστία: Έμφυτη ή πράξη αδυναμίας;

Η σεξουαλική απιστία στη σχέση μπορεί να φανερώνει την απομάκρυνση των συντρόφων, την έλλειψη σεξουαλικής ζωής, την ανάγκη για επιβεβαίωση κυρίως στη μέση ηλικία, δηλαδή 46-50 ετών, ή την κακή επικοινωνία. Πολύ συχνά ένα σεξουαλικό πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει στη σχέση ή στο γάμο οδηγεί συνήθως τον άντρα σε μία τέτοια συμπεριφορά, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του, να ελέγξει κατά πόσο το πρόβλημα παρουσιάζεται με κάποια άλλη σεξουαλική σύντροφο.

Η απιστία που έχει ευκαιριακό χαρακτήρα, συνήθως βιώνεται διαφορετικά, τόσο από το άτομο που προβαίνει σε αυτή, όσο και από το σύντροφο που το μαθαίνει, σε σύγκριση με την απιστία που συμβαίνει σταθερά και επαναλαμβανόμενα. Η σεξουαλική απιστία βιώνεται ως απόρριψη και συνοδεύεται από απογοήτευση, ενοχή, αίσθημα ανεπάρκειας, απελπισίας, αγωνία και θυμό. Τα συναισθήματα αυτά προκύπτουν από τη ματαίωση των εσωτερικών προσδοκιών από το σύντροφο, που η συμπεριφορά του δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε να είναι. Αλλά και τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή νιώθουν συχνά ντροπή και ενοχές, ενώ όσοι απιστούν κατ΄ επανάληψη φαίνεται να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τι έδειξαν επιστημονικές έρευνες

Απιστία: Έμφυτη ή πράξη αδυναμίας;

Η έλλειψη επικοινωνίας, η σεξουαλική στέρηση, ένα σεξουαλικό πρόβλημα, η ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η έλλειψη ικανοποίησης, η σεξουαλική προσδοκία είναι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην απιστία και τα δύο φύλα.

Η ψυχική απάτη δεν έχει χαρακτηριστικό στοιχείο τη σεξουαλική φυγή κάποιου ανθρώπου από τη μόνιμη σχέση και το γάμο του, αλλά επενδύεται σε συναισθηματικές ανάγκες, τα «θέλω» του και τις επιθυμίες του σε βαθύτερο ψυχικό επίπεδο από ότι εκείνο της σεξουαλικής απιστίας.

Η αποκάλυψή της είναι επώδυνη και για τους δύο. Η απιστία διαταράσσει το βασικό στοιχείο της σχέσης, την εμπιστοσύνη. Επαναλαμβανόμενες κρίσεις είναι σύνηθες φαινόμενο σε ένα ζευγάρι μετά την αποκάλυψη. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των ζευγαριών δεν φθάνει σε χωρισμό, αν και συνήθως η σχέση τους επηρεάζεται αρνητικά.

Η αλήθεια όμως είναι ότι καμία απιστία δεν κλονίζει την ψυχική πίστη δύο ανθρώπων που ενδεχομένως είτε ο ένας είτε ο άλλος είτε και οι δυο μαζί παρασύρθηκαν σε μία σεξουαλική φυγή ηδονής, εφόσον ψυχικά δεν έχουν φύγει από τη συναισθηματική τους σχέση. Η αγάπη στη συντροφική διαχρονική πορεία δεν παγιδεύεται από τη σεξουαλική έλξη και παρόρμηση και είναι στο χέρι του ζευγαριού να διαχειριστεί αυτή την επίπονη κατάσταση.

Μην ξεχνάτε: Η απιστία, αφορά κυρίως εκείνον που την επιλέγει (και είναι μάλλον ο επιθετικός τρόπος) και όχι εκείνον που την εισπράττει. 

info:

  •  Θάνος Ε. Ασκητής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ’ Σεξουαλικής Υγείας
  • Ελεάνα Ελευθερίου, ψυχοθεραπεύτρια – σεξολόγο και συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ινστιτούτου Γυναικείας Σεξουαλικής Υγείας.
  • GSS
  • cheaters.com
  • truthaboutdeception.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λένα Μπίρμπα

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;