Αντιμετωπίζοντας την επιλόχειο κατάθλιψη

επιλόχειος κατάθλιψη

Επιλόχειος κατάθλιψη: ένα συχνό φαινόμενο, που η κοινωνία μας τείνει να αγνοεί. Κι όμως είναι τόσο σημαντικό να δοθεί η δέουσα προσοχή.

Η επιλόχειος δεν επηρεάζει μόνο τη γυναίκα. Επηρεάζει γενικότερα το μητρικό ρόλο, καθώς η γυναίκα δεν μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα το νέο της ρόλο, με απρόσμενα, και μακροχρόνια πολλές φορές, προβλήματα για το παιδί. Συνήθως οδηγεί το παιδί σε συναισθηματικά ελλείμματα, μοναχικές τάσεις, δυσκολία προσαρμογής. Επηρεάζει και τον συζυγικό ρόλο, καθώς η γυναίκα αισθάνεται ανεπιθύμητη, βάρος για τον σύζυγο ή αδιάφορη προς αυτόν. Επηρεάζει άμεσα και τον σύντροφο, ο οποίος πολλές φορές αδυνατεί να κατανοήσει γιατί η γυναίκα του δεν απολαμβάνει το μωρό τους και τη μητρότητα.

Με την υποψία ύπαρξης επιλόχειου κατάθλιψης, η γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό, που θα κάνει επίσημη διάγνωση. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, και συνήθως προτείνεται συνδυασμός αντικαταθλιπτικών και ψυχοθεραπείας.

Όμως, και η ίδια η γυναίκα μπορεί να αναλάβει δράση ώστε να καταπολεμήσει την κατάθλιψη:

Φροντίζοντας το μωρό:

Η μητέρα καλό είναι να βρίσκεται σε πλήρη επαφή με το μωρό της. Η μυρωδιά του, το δέρμα του, η ανάσα του, είναι ικανά να ξυπνήσουν την ωκυτοκίνη,την «ορμόνη της αγάπης», και να επηρεάσουν θετικά τη μητέρα και τον ψυχισμό της, να βοηθήσουν στη δημιουργία ασφαλούς δεσμού. Skin to skin contact, κοινός ύπνος, babywearing, θηλασμός, mirroring των αντιδράσεων του βρέφους, βοηθούν μητέρα και βρέφος να αναπτύξουν τον μεταξύ τους δεσμό και απελευθερώνουν θετικά συναισθήματα και στους δυο.

Φροντίζοντας τον εαυτό της:

  • Η μητέρα πρέπει να φροντίζει να ξεκουράζεται επαρκώς, και να κοιμάται τουλάχιστον έξι ώρες καθημερινά.
  • Έξοδος από το σπίτι. Η οδηγία του σαραντισμού στο σπίτι κρίνεται ως επικίνδυνη σε μια γυναίκα που πάσχει από κατάθλιψη. Μια καθημερινή βόλτα στον ήλιο είναι ικανή να ανατρέψει τα αρνητικά συναισθήματα και να αναζωογονήσει τη μητέρα.
  • Σωστή διατροφή: φρούτα, ψάρια, λαχανικά. Ω3 και Ω6 καθημερινά στο διαιτολόγιο.
  • Ξαναβρίσκοντας την θαλπωρή και τη ζεστασιά με τον σύντροφό της και ξαναανακαλύπτοντας την ερωτική της διάθεση, ανανεώνεται τόσο η ίδια όσο και η σχέση τους.
  • Αναζήτηση βοήθειας. Είτε θέλει να κοιμηθεί, είτε να βγεί έξω, είτε να επιστρέψει σε μια δραστηριότητα, είτε απλώς να περάσει λίγο χρόνο μόνη της, η γυναίκα πρέπει να το διεκδικήσει, χωρίς ενοχή.
  • Η γέννηση ενός μωρού επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα. Η φροντίδα του σπιτιού και της εργασίας έρχονται δευτερεύουσες πλέον, και η νέα μητέρα το τελευταίο που χρειάζεται είναι να ανησυχεί και για τα οικιακά καθήκοντα.

επιλόχειος κατάθλιψη

Advertisement

Και η συμμετοχή του συντρόφου…:

Η συνδρομή του συντρόφου είναι καθοριστική στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Πρέπει να είναι συνοδοιπόρος στον προσωπικό γολγοθά της γυναίκας του. Πρωτίστως, οφείλει να ενημερωθεί και ο ίδιος σχετικά με την κατάθλιψη, τα συμπτώματα και τη συνδρομή που μπορεί να έχει ο ίδιος στη θεραπεία. Αποδοχή των συναισθημάτων της συντρόφου και κατανόηση του άγχους και της θλίψης της. Συμμετοχή και ανάληψη καθηκόντων, τόσο στις οικιακές δουλειές, όσο και στη φροντίδα του μωρού. Οπωσδήποτε, πρέπει να αποφεύγει κάθε κριτική προς τη σύντροφο και το μητρικό της ρόλο.

…Και του οικείου περιβάλλοντος:

Οι συγγενείς και οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν, όταν η συμμετοχή τους έρχεται καλοπροαίρετα και χωρίς διάθεση πατροναρίσματος και κριτικής. Μπορούν να βοηθήσουν στη ξεκούραση της μητέρας, αναλαμβάνοντας οικιακές δουλειές ή το babysitting, όσο η μητέρα ξεκουράζεται ή πάει μια βόλτα. Επίσης, μπορούν να στηρίξουν τον πατέρα, δίνοντας του την ευκαιρία να εκφράσει ελεύθερα τα δικά του συναισθήματα και προβληματισμούς.

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή νόσος, που απειλεί το ευρύτερο σχήμα της οικογένειας. Όταν ο σύντροφος ή κάποιος άλλος από το οικείο περιβάλλον αντιληφθεί πως η μητέρα παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα κατάθλιψης πρέπει να την παρακινήσει να αναζητήσει άμεσα ειδικό. Είναι προς όφελος όλης της οικογένειας, καθώς η αδιάγνωστη επιλόχειος επισύρει σοβαρούς κινδύνους για το βρέφος και τη μητέρα. Η θεραπεία συνήθως αποδίδει καρπούς μέσα σε 3-6 μήνες, και η γυναίκα απελευθερώνεται και μπορεί επιτέλους να χαρεί το μαγικό ταξίδι της μητρότητας.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι ψυχολόγος, με ειδίκευση στην παιδοψυχολογία, τη γυναικεία ψυχολογία και την περιγεννητική υγεία.Έχω εργαστεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,συνεργαζόμενη με Δημοτικά Σχολεία , στα Κεντρα Ημέρας "Ανοδος" και "Ηλιαχτίδα", ενώ συμμετέχω εθελοντικά σε προγράμματα δράσης / προώθησης του θηλασμού και αντιμετώπισης της επιλόχειας κατάθλιψης.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;