Αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας


Η Αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας, σύμφωνα με το DSM-IV-TR, συμπεριλαμβάνεται στις διαταραχές προσωπικότητας, οι οποίες αποτελούν μια ετερογενή ομάδα διαταραχών που ορίζονται από μακροχρόνια, άκαμπτα και διάχυτα μοτίβα εσωτερικής εμπειρίας και συμπεριφοράς, τα οποία διαφέρουν από τις προσδοκίες του πολιτισμικού πλαισίου του ατόμου.

Δυο βασικά στοιχεία για τη διάγνωση της διαταραχής που περιλαμβάνονται στο διαγνωστικό εγχειρίδιο είναι : α) Η διάχυτη αδιαφορία για τα δικαιώματα των άλλων που ξεκινά από την ηλικία των 15 ετών και β) Η παρουσία της Διαταραχής της Διαγωγής πριν από την ηλικία των 15 ετών.

Κάποια από τα κύρια συμπτώματα της Διαταραχής της Διαγωγής είναι : κλοπές, εμπρησμοί, εσκεμμένη καταστροφή ξένης περιουσίας, φυγές από το σπίτι, συχνά ψέματα κ.α. Επίσης, για να πάρει κάποιος τη διάγνωση της Αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας (σύμφωνα με το DSM-IV-TR) πρέπει να είναι πάνω από 18 ετών και η αντικοινωνική συμπεριφορά να μην εμφανίζεται στα πλαίσια άλλης ψυχολογικής διαταραχής.

Η συμπεριφορά ενός ατόμου με Αντικοινωνική Διαταραχή της Προσωπικότητας είναι ανεύθυνη και αντικοινωνική. Στο χώρο της δουλειάς του συμπεριφέρεται αναξιόπιστα ενώ μπορεί να μην είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Επίσης είναι πιθανό να αδιαφορεί για την ασφάλειά του ή την ασφάλεια των άλλων σε βαθμό απερισκεψίας.

Άλλες ενδείξεις της διαταραχής είναι η παρορμητική συμπεριφορά, η επιθετικότητα και ευερεθιστότητα, η συχνές παραβιάσεις του νόμου και η εξαπάτηση των άλλων. Το άτομο αδιαφορεί για τις συνέπειες των πράξεών του ενώ αισθάνεται ελάχιστες τύψεις για τη συμπεριφορά του.


Το ποσοστό της διαταραχής αυτής είναι μεγαλύτερο στις νεώτερες ηλικίες απ’ ότι στις μεγαλύτερες. Φαίνεται επίσης ότι κάποια άτομα παύουν να παρουσιάζουν συμπτώματα καθώς ωριμάζουν. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι το πολιτισμικό πλαίσιο ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει αν θα εμφανίσει τη διαταραχή ή όχι ενώ ο ασυνεπής τρόπος επιβολής της πειθαρχίας από τους γονείς φαίνεται ότι είναι ένας παράγοντας κινδύνου εμφάνισης της διαταραχής.

Advertisement

Βιβλιογραφία:

Kring, A. M., Davison, G. C., Neale, J. M., & Johnson , S. L. (2010). Ψυχοπαθολογία. Αθήνα: Gutenberg.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG