Άνοιξη: η ανθισμένη εποχή που μαραίνει τις καρδιές

Άνοιξη
πηγή εικόνας: http://www.womannow.gr/arthro/12-idees-gia-na-apolayseis-tin-anoixi-tora

 

Η ψυχολογία την εποχής της άνοιξης

Η άνοιξη είναι μία εποχή γεμάτη χρώματα και αρώματα. Έχει ολοκληρωθεί ο χειμώνας, έχουν περάσει οι κρύες μέρες και οι μεγάλες νύχτες. Οι άνθρωποι ξεκινούν να βγαίνουν πιο συχνά από το σπίτι και φαίνεται να προετοιμάζονται για το καλοκαίρι. Από τα μέσα της άνοιξης, η θερμοκρασία ανεβαίνει αισθητά και τα χόμπι, ατομικά ή ομαδικά μπορούν να διευρυνθούν. Άτομα σε όλες τις ηλικίες γεμίζουν τα πάρκα και τους δρόμους. Ακόμη, πολλοί διαμορφώνουν τον χώρο του εξωτερικού του σπιτιού τους, για να περνάνε εκεί μέρος του ελεύθερου χρόνου τους. Ακόμη, και στο εσωτερικό του σπιτιού, με τον ερχομό της άνοιξης, πολλοί διαμορφώνουν εκ νέου το χώρο τους. Αλλάζουν τις κουρτίνες, ή ακόμη και όλη τη διαρρύθμιση του χώρο. Βγάζουν τα βαριά χαλιά και γενικά δημιουργούν έναν πιο ανάλαφρο και δροσερό κλίμα.

Η νέα εποχή και η ανάγκη για αλλαγές

Συνήθως, αναμένουμε η άνοιξη να φέρει χαρά και αισιοδοξία. Με την αίσθηση της αποχώρησης του χειμώνα και των σκληρών καιρικών συνθηκών, νιώθουμε πλέον ελευθερία. Ξεκινώντας επομένως από τις καιρικές συνθήκες και φτάνοντας μέχρι και το κάθε ανθισμένο λουλούδι, έχουμε την εικόνα της αναγέννησης και της ελπίδας. Επίσης, η άνοιξη είναι μία εποχή που παίρνουμε αποφάσεις χρήσιμες για την υγεία μας. Για παράδειγμα, την άνοιξη παρατηρούμε πιο έντονη την άθληση στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και στα γυμναστήρια. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό συνδέεται και με την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και την εσωτερική μας ανασκόπηση. Όπως και στις υπόλοιπες εποχές, έτσι και την άνοιξη, μπαίνουμε σε μία νέα εποχή. Αυθόρμητα, μπαίνουμε στη διαδικασία σύγκρισης με το πως ήμασταν στην αντίστοιχη εποχή τον περασμένο χρόνο. Η σύγκριση αυτή περιλαμβάνει τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά κριτήρια. Ξεκινώντας από την εικόνα μας, το πώς ήμασταν και φαινόμασταν, νιώθουμε την ανάγκη να ξαναδουλέψουμε πάνω σε αυτό.

Το άγχος της προσαρμογής

Η σύγκριση σε κάθε νέα αρχή, θέλοντας και μη, δε περιορίζεται μόνο στα δικά μας κεκτημένα. Όταν κάνουμε αλλαγές, βλέπουμε και τις αλλαγές που κάνουν οι γύρω μας. Ενώ κάποιοι εντάσσονται άμεσα στους νέους ρυθμούς, άλλοι παλεύουν για να προσαρμοστούν. Ακόμη και η αλλαγή της ώρας από τα τέλη του Μάρτη, δυσκολεύει την ένταξη των καθημερινών υποχρεώσεων που έχουμε όλοι μας, με επιτυχία. Φυσικά και η προσαρμογή του ύπνου δεν είναι απλή υπόθεση για όλους. Τα συναισθήματα και η διάθεση των ατόμων συνδέεται άμεσα και με την δράση της μελανίνης. Επομένως η έλλειψη ύπνου σε συνδυασμό με το άγχος της νέες αρχής, εντείνουν περισσότερο τη πίεση και το άγχος.

Η επίδραση της άνοιξης στη σωματική και τη ψυχική υγεία

Τα προβλήματα του ύπνου, συνδέονται με γενικότερα προβλήματα στην υγεία του ατόμου. Η μελατονίνη είναι η υπεύθυνη ορμόνη για τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού στον εγκέφαλό μας. Έτσι, μπορεί να προκύψει συναισθηματική διαταραχή και μελαγχολία. Ακόμη, η άνοιξη ευθύνεται για ένα πλήθος αλλεργιών λόγω της γύρης στον αέρα. Οι εαρινές αυτές αλλεργίες, βάση μελετών, σχετίζονται επίσης με τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Επομένως, η επιδείνωση της σωματικής υγείας στις παραπάνω πτυχές, επιφέρει αρνητικές συνέπειες και στη ψυχολογία. Η μελαγχολία και η κατάθλιψη είναι καταστάσεις που δεσμεύουν το άτομο και το κρατάνε πίσω από κάθε πρόοδο. Αντίστοιχα, η βελτίωση του ύπνου και της συνολικής υγείας φέρει και τη ψυχική υγεία στον οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;