Άνδρας και μητέρα: μια ιδιόρρυθμη σχέση

πηγή εικόνας: https://www.thessalonikiartsandculture.gr/

 

Πρέπει να πούμε και να ήμαστε και δίκαιοι  πως μια  θερμή αλλά ισορροπημένη σχέση γιού – μητέρας έχει  να κάνει με την καλή δουλειά που έχει κάνει η μητέρα στο μεγάλωμα του γιού της  και έχει εμφυσήσει τον ίδιο σεβασμό  και αγάπη για όλες τις εκπροσώπους του φύλου της. Όμως, υπάρχουν και  αυτές  οι ιστορίες  που η αγάπη ενός άντρα για τη μητέρα του ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού σε μια ιδιόρρυθμη σχέση   σε βαθμό που δεν αφήνει χώρο για καμιά άλλη γυναίκα στη ζωή του. Με αποτέλεσμα η μητέρα να ζηλεύει  την σχέση του γιού της και να μην αντέχει άλλη γυναίκα στη ζωή του. Ο γιός να μη θέλει να θέσει όρια και  στο τέλος βρίσκεται χωρισμένος και η μητέρα του ευτυχισμένη.

Τότε μπορούμε να πούμε με άνεση πως η μαμακίαση είναι μια ασυνήθιστη εξάρτηση από την μαμά σε  ηλικίες που θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητοι. Μπορούμε να πούμε πως είναι ένα είδος  «ασθένειας» που πλήττει σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων. Να πούμε επίσης πως και η μαμά έχει την ίδια εξάρτηση από τον γιό. Υπάρχουν περιπτώσεις που η μάνα έχει σκοπό να καταστρέψει τη σχέση του γιού της δίχως να την νοιάζει αν το παιδί της πονέσει η όχι.

Ο άντρα που έχει μια ιδιόρρυθμη σχέση με την μαμά του:

Όλοι αγαπάμε τις μαμάδες μας και όλοι καταλαβαίνουν το δέσιμο με τους γονείς. Υπάρχουν όμως και κάποια αγόρια που το παρακάνουν. Το δέσιμο με την μαμά τους είναι πως ο ομφάλιος λώρος   δεν έχει κοπεί ποτέ. Ο άντρας αυτός είναι απόλυτα εξαρτημένος από την μαμά του όπως και εκείνη από αυτόν. Έχει μάθει να τα περιμένει όλα έτοιμα από την αγαπημένη του μαμά. Ό,τι ζητήσει το έχει από εκείνη και εκείνη δεν του χαλάει χατίρι. Αρκεί να γίνει το δικό της. Για εκείνον η μαμά του τα ξέρει όλα, ξέρει καλύτερα από όλους, μαγειρεύει, σιδερώνει, καθαρίζει καταπληκτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τρόπος ανατροφής του παιδιού και η ιδιόρρυθμη σχέση με την μαμά του:

Ο πυρήνας του “κακού” για την προσκόλληση του παιδιού στην μητέρα πέρα από τα φυσιολογικά όρια βρίσκεται στην παιδική ηλικία και με τον τρόπο που ανατράφηκε. Πολλές φορές το αγόρι μεγαλώνει σε μια οικογένεια που ο πατέρας αδιαφορεί και η παρουσία του είναι παθητική. Ενώ ο δυναμισμός και η κυρίαρχη συμπεριφορά της μητέρας  το κάνει να προσκολληθεί και να γαντζωθεί πάνω της. Η μητέρα πολλές φορές και ίσως και άθελά της  δίνει στο παιδί το ρόλο του συντρόφου. Έτσι χτίζει μαζί του μια μοναδική ισχυρή σχέση στην οποία δεν υπάρχει αναμεσά τους χώρος για τρίτα πρόσωπα.

Η ιδιόρρυθμη σχέση του άντρα για τη μητέρα του
πηγή: greekaffair

Του είναι δύσκολο να απογαλακτιστεί όπως να έρθει σε αντιπαράθεση με την μητέρα του γιατί έχει αφόρητες τύψεις. Πολλές φορές του είναι δύσκολο να καταλάβει πως η σχέση με την σύντροφό του έχει διαφορετική βάση και μορφή από κείνη με την μητέρα του.

Πώς πρέπει να λυθεί το Οιδιπόδειο από την μητέρα:

Η μητέρα θα χρειαστεί να αρχίσει να διαχωρίζει τα πράγματα, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να έχει ένα παιδί που δε θα λύσει το οιδιπόδειο και θα μείνει αγκιστρωμένο επάνω της για πάντα. Θα πρέπει να σταματήσουν οι γονείς να κοιμούνται μαζί με το παιδί. Χωρίς όμως να φτάσουν και στο άλλο άκρο, να γίνουν δηλαδή υπερβολικά αυστηροί με το παιδί. Θα χρειαστεί να του εξηγήσουν ότι κάποιες συγκεκριμένες χειρονομίες δεν γίνονται ανάμεσα σε ένα παιδί και το γονιό του. Αλλά ανάμεσα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ζευγάρι, όπως θα είναι κι αυτό κάποια μέρα με την αγαπημένη του. Όταν το παιδί αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να «παντρευτεί» τη μητέρα του και να αντικαταστήσει τον πατέρα του καθώς και όταν σταματήσει να βλέπει ανταγωνιστικά τον πατέρα του θα έχει επιτευχθεί ο στόχος.

Η ευθύνη της γυναίκας πώς θα μεγαλώσει το παιδί και η στάση στην ενηλικίωση του:

Θα πρέπει οι γυναίκας όταν έρθει η ώρα να αναλάβουν τον ρόλο της μητέρας να είναι εξαιρετικά προσεκτικές. Να μην δημιουργήσουν μια ιδιόρρυθμη σχέση με τον γιό  τους. Για πολλές γυναίκες το να κάνουνε γιό είναι μια ευκαιρία για  να κάνουν αυτό που πάντα ήθελαν. Να διαμορφώσουν τον ιδανικό άνδρα. Με το σκεπτικό αυτό «επενδύουν» το γιο τους με έναν έρωτα και αναφέρονται σε αυτόν με εκφράσεις που θα ταίριαζαν μόνο σε μια ερωτική σχέση. Αυτές οι γυναίκες, συνειδητά ή όχι, επιθυμούν να είναι μοναδικές, θαυμαστές και ιδανικές στα μάτια του γιου τους.

Οι μητέρες θα  πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το παιδί δεν είναι ο εαυτός της ή η συνέχειά του. Θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική με τα φορτισμένα λόγια που χρησιμοποιεί. Θα πρέπει να βοηθήσει τον άντρα της να χτίσει μια ανεξάρτητη σχέση με τον γιό του και όχι να φουντώνει τον ανταγωνισμό που νιώθει το παιδί. Ο γιος δεν είναι διαιτητής στη σχέση με τον άντρα της  και φυσικά ο γιός δεν είναι  ούτε φίλος, ούτε σύντροφος βέβαια.

Οι  μητέρες  αδυνατούν να καταλάβουν πως ο γιος ενηλικιώθηκε και κριτικάρουν σχεδόν τα πάντα, τις επιλογές του, τον τρόπο ζωής του ζευγαριού, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών κ.λπ.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώρα Γεωργία

Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη. Η ανάγκη μου για να εκφράζομαι στην παιδική μου ηλικία με έσπρωξε στο γράψιμο και το διάβασμα. Ταξιδεύω και ονειρεύομαι με τα βιβλία. Δημιουργώ με την γραφή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;