Αναβλητικότητα: βασικά βήματα για να την αντιμετωπίσουμε

Πηγή: Vita.gr

 

Τι είναι η αναβλητικότητα; Πού οφείλεται; Ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της αναβλητικότητας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση;

Η αναβλητικότητα είναι μια συμπεριφορά που συναντάται συχνά. Δύναται να εμφανιστεί από όλους τους ανθρώπους και δεν είναι απαραίτητα μια μόνιμη συνθήκη αλλά μπορεί να υπάρχει ανά χρονικά διαστήματα. Οι αιτίες αυτής της συμπεριφοράς μπορούν να αναζητηθούν σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης σκέψης. Παράλληλα, τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης μπορούν να γίνουν αισθητά στην καθημερινή ζωή αλλά και την ψυχοσύνθεση του ατόμου την εκάστοτε περίοδο. Για αυτούς τους λόγους, έχει σημασία να αναζητήσουμε κάποιους βασικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε την αναβλητικότητα στη ζωή μας.

Αρχικά, είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε και να αναγνωρίσουμε την αναβλητική συμπεριφορά

Αυτό είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της αναβλητικότητας αλλά και οποιασδήποτε άλλης συμπεριφοράς. Είναι ένα βήμα απαραίτητο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή. Πρέπει να αντιληφθούμε τη συμπεριφορά, να δούμε υπό ποιες συνθήκες εμφανίζεται και να αναζητήσουμε τις πηγές της. Είναι πολύ βασικό να προσπαθήσουμε να βρούμε τις σκέψεις που μας εμποδίζουν και μας απομακρύνουν από τη δράση.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε και να ασχοληθούμε με τα συναισθήματα που νιώθουμε και να τα αποδεχθούμε όποια κι αν είναι αυτά. Μπορεί, για παράδειγμα, να αποφεύγουμε κάποια δύσκολη κι επίπονη συζήτηση. Η σκέψη αυτής της συζήτησης μπορεί να μας προκαλεί θλίψη, άγχος, φόβο ή θυμό. Τα συναισθήματα αυτά, όπως και κάθε συναίσθημα, είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν υπάρχει νόημα και λόγος να τα αποφεύγουμε και να τα «ξορκίζουμε». Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, είναι βασικό να αναγνωρίσουμε αυτά τα συναισθήματα και να αντιληφθούμε τα εμπόδια που θέτουμε στον εαυτό μας.

Έπειτα, προσπαθούμε να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους

Πολλές φορές, στην προσπάθεια και την επιθυμία μας να επιτύχουμε και να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας, δεν λογαριάζουμε τον ανθρώπινο παράγοντα. Η θέσπιση μη ρεαλιστικών στόχων μπορεί να δημιουργήσει έντονο άγχος, Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε αναβλητικότητα ακριβώς λόγω του φόρτου και της πίεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση και η θέσπιση μικρών, επιτεύξιμων στόχων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πραγματοποίηση των μεγαλύτερων στόχων του ατόμου. Η οργάνωση του ατόμου και η σύσταση ενός προγράμματος μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην επίτευξη των στόχων και την αποτελεσματικότητα του ατόμου όσο και στην ευεξία του. Αυτό συμβαίνει, καθώς μέσα από την υλοποίηση των μικρών στόχων, το άτομο νιώθει ικανό κι αυξάνεται η αυτοεκτίμησή του. Παράλληλα, γεμίζει ενέργεια και διάθεση για δουλειά και δράση. Έτσι, το άτομο απομακρύνεται από την αναβλητικότητα και την απραξία και αρχίζει να δραστηριοποιείται και να ευδοκιμεί.

Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τυχόν παρεισφρητικές σκέψεις

Είναι πιθανό, στην προσπάθειά μας για δράση να εμφανιστούν στο μυαλό μας κάποιες σκέψεις. Αυτές οι σκέψεις,  ουσιαστικά προσπαθούν να εμποδίσουν αυτήν τη δράση μας. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό που συμβαίνει και να λάβουμε την απόφαση που πραγματικά επιθυμούμε. Όσο κι αν μπορεί να αναγνωρίζουμε κάποια βάση σε αυτές τις σκέψεις, είναι σημαντικό να αναλογιζόμαστε τα πραγματικά δεδομένα και να αποφασίζουμε για το πως θέλουμε να κινηθούμε.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε να δείχνουμε την απαραίτητη αγάπη και ικανοποίηση προς τον εαυτό μας

Κάθε νίκη είναι σημαντική, όσο μικρή κι αν είναι. Σκεφτείτε πόσο ενθαρρυντικοί και επαινετικοί θα ήσασταν απέναντι στον καλύτερό σας φίλο εάν σας έλεγε για κάποιο επίτευγμά του, και κάντε το ίδιο για τον εαυτό σας. Μην υποτιμάτε τις ενέργειες και τις ικανότητές σας. Κάθε επίτευγμα πρέπει να αποτελεί πηγή υπερηφάνειας και ικανοποίησης για τον εαυτό μας.

Η αναβλητικότητα είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε όλους. Εκείνο που έχει σημασία, είναι να αντιλαμβανόμαστε το γεγονός και να προσπαθούμε να ελευθερωθούμε από αυτήν τη συμπεριφορά.

 

Πηγή:

  • psychologynow.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου

Θεσσαλονικιά απόφοιτος ψυχολογίας με μια έντονη δόση αισιοδοξίας, ευαισθησίας και (αυτό)σαρκασμού. Ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά, τα ζώα, τα βιβλία και τη μουσική (που παίζει στο μυαλό μου ανελλιπώς).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;