Ανασφάλεια: τι είναι και πώς να τη διαχειριστείς

Πηγή εικόνας: www.wdrfree.com

Αμφιβάλετε συχνά για τις πράξεις και τις αντιδράσεις σας; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητες σας; Υποβαθμίζετε τα επιτεύγματα σας; Σκέφτεστε ότι μπορεί εύκολα να εκτεθείτε στους άλλους; Αισθάνεστε ότι δεν είστε αρκετός ώστε κάποιος να συναναστραφεί μαζί σας;

Δεν είστε ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος άνθρωπος που νιώθει ανασφάλεια. Ακόμη και αν νομίζετε ότι κανείς άλλος δεν αισθάνεται έτσι.

Παρόλο όμως που είναι μία συνηθισμένη κατάσταση, αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να συνεχίσετε να αισθάνεστε έτσι και να βασανίζετε τον εαυτό σας.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε κάποια συναισθήματα αμφιβολίας και ανασφάλειας μερικές φορές.

Όμως η χρόνια ανασφάλεια μπορεί να σαμποτάρει την επιτυχία σας στη ζωή και να βλάψει τις προσωπικές σας σχέσεις. Η χρόνια ανασφάλεια μπορούμε να πούμε πως κατά κάποιον τρόπο υπονομεύει τη γαλήνη σας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανασφάλεια είναι ένα εσωτερικό συναίσθημα που μπορεί να οφείλεται στην αίσθηση απειλής ή ανεπάρκειας.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ανασφάλεια προέρχεται από κάτι που είπε ή έκανε κάποιος άλλος.

Στην πραγματικότητα όμως, η ανασφάλεια προέρχεται από μέσα μας.

Αυτό το συναίσθημα μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίς στη ζωή μας με την ανασφαλή προσκόλληση στους γονείς, ή μπορεί να εμφανιστεί αν πληγωθούμε ή αν μας απορρίψει κάποιος που αγαπάμε.

Οι ανασφάλειες στη συνέχεια, παραμένουν και συσσωρεύονται όταν συγκρίνετε αρνητικά τον εαυτό σας με τους άλλους ανθρώπους και του ασκείτε αυστηρή κριτική.

Συνήθως οι ανασφάλειες είναι αποτέλεσμα παράλογων σκέψεων και φόβων, ότι δεν είστε αρκετά καλοί ή ότι δεν αξίζετε την αγάπη.

Το είδος της παιδικής ηλικίας που είχε κάποιος, τα τραύματα του παρελθόντος, οι πρόσφατες εμπειρίες αποτυχίας ή απόρριψης, η μοναξιά και το κοινωνικό άγχος μπορούν να συμβάλλουν στο να αναπτύξει κανείς αισθήματα ανασφάλειας για τον εαυτό του.

Επιπλέον λόγοι που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ανασφάλειας είναι οι αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό του, η τελειομανία ή ένας επικριτικός γονέας ή σύντροφος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να δαμάσουμε την ανασφάλεια;

Συναισθήματα:

Αρχικά χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα για να τους δώσουμε φωνή. Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των γεγονότων της ζωή και των συναισθημάτων.

Για να καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι, χρειάζεται να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι. Γι’ αυτόν τον λόγο, χρειάζεται να παρατηρήσετε και να κατονομάσετε το συναίσθημα της ανασφάλειας που νιώθετε.

Αναλογιστείτε, από που προκύπτει; Γιατί συμβαίνει τώρα αυτό το συναίσθημα;

Σύνδεση:

Ο εντοπισμός της σχέσης μεταξύ των συναισθημάτων και συγκεκριμένων γεγονότων  ζωής μπορεί να χρειαστεί χρόνο, αλλά είναι σημαντικό έτσι ώστε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας με υγιή τρόπο.

Αναρωτηθείτε τι μπορεί να σας προκάλεσε αυτό το συναίσθημα. Τι συμβαίνει πριν νιώσετε ανασφάλεια;

Παρατηρήστε ποιες καταστάσεις σας κάνουν να νιώθετε έτσι και στη συνέχεια παρατηρήστε τι κοινό μπορεί να έχουν αυτές οι καταστάσεις.

Εσωτερικός κριτής:

Τι λες στον εαυτό σου συνήθως τη στιγμή που νιώθεις ανασφάλεια; Τον εκφοβίζεις; Του μιλάς άσχημα; Τον υποβιβάζεις; Τον θεωρείς αδύναμο;

Δοκίμασε να προσεγγίσεις τον εαυτό σου με πιο φιλική διάθεση. Αναρωτήσου, τι θα έλεγες σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο που θα ένιωθε όπως εσύ;

Στη συνέχεια κάνε το ίδιο και για τον εαυτό σου.

Για πολλούς, μπορεί να φαίνεται ως κίνητρο για να γίνουν καλύτεροι. Αλλά το να κρίνει κανείς τον εαυτό του συνεχώς αρνητικά, δεν εξυπηρετεί.

Στην πραγματικότητα, έχει το ίδιο καταστροφικό αντίκτυπο στον ίδιο με την κακοποίηση που μπορεί να ασκεί κάποιος άλλος σε εκείνον και ίσως ακόμη μεγαλύτερο.

Είναι δύσκολο να είσαι ευτυχισμένος όταν υφίστασαι κακοποίηση. Όταν όμως είσαι ευγενικός στον εαυτό σου, σίγουρα θα αισθανθείς καλύτερα.

Δηλαδή να υποστηρίζεις τον εαυτό σου όπως θα έκανε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Όταν αντιληφθείς το πως ακούγεται ο εσωτερικός σου εκφοβιστής και πως σε κάνει να αισθάνεσαι, θα μπορέσεις να επιλέξεις αν θέλεις να συνομιλήσεις μαζί του ή αν προτιμάς να προσφέρεις στον εαυτό σου καλοσύνη και υποστήριξη.

Ρεαλιστική σκέψη:

Συχνά, επειδή έχουμε κάποιες σκέψεις ανασφάλειας δε σημαίνει ότι είναι και πραγματικές. Δηλαδή, το τι σκεφτόμαστε δεν είναι απαραίτητα πάντοτε η πραγματικότητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν την κάθε τους σκέψη, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πίεση και άγχος στον εαυτό τους.

Χρειάζεται να εξασκηθείτε με γεγονότα στο να ξεχωρίζεται τι είναι προϊόν της σκέψης και της φαντασίας σας και τι είναι η αλήθεια.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να γνωρίζετε αν οι λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε ανασφάλεια είναι αντικειμενικοί ή απλώς σκέψεις και υποθέσεις που περνάνε από το μυαλό σας.

Φιλτράρισμα:

Η παραπάνω διαδικασία θα σας βοηθήσει στο να μην αντιδράτε αυτόματα σε κάθε σκέψη και σε κάθε συναίσθημα σας.

Συχνά, επικοινωνούμε το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου χωρίς να ερευνήσουμε την αξιοπιστία του. Επίσης, αντιδρούμε απέναντι στο κάθε συναίσθημα που νιώθουμε.

Μαθαίνοντας να φιλτράρετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, χωρίς να αντιδράτε σπασμωδικά σε αυτά, θα παρατηρήσετε ότι θα νιώσετε μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό σας.

Αναδρομή στο παρελθόν:

Όπως είπαμε και παραπάνω, το συναίσθημα της ανασφάλειας προέκυψε από κάπου.

Αναρωτηθείτε λοιπόν, ποιες είναι οι εμπειρίες σας στο μακρινό ή στο πρόσφατο παρελθόν που σας οδήγησαν εδώ;

Ερευνήστε το είδος της παιδικής ηλικίας που είχατε, τα πιθανά τραύματα του παρελθόντος, τις πρόσφατες εμπειρίες αποτυχίας ή απόρριψης ή τη μοναξιά και το κοινωνικό άγχος.

Παρατηρείστε αν οι εμπειρίες που είχατε συνδέονται με κάποιον τρόπο με την τωρινή σας ανασφάλεια.

Μη με συγκρίνεις:

Οι συγκρίσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία.

Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους ανθρώπους, γιατί έτσι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αυξάνετε το άγχος σας.

Επικεντρωθείτε στα πράγματα που αγαπάτε και θέλετε εσείς για τον εαυτό σας πραγματικά και όχι σε αυτό που θέλουν οι άλλοι για εσάς.

Θετικά στοιχεία:

Αναλογιστείτε και καταγράψτε τα προτερήματά σας, τα θετικά και τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα σας. Καταγράψτε επίσης τα πράγματα που έχετε καταφέρει ως σήμερα, αλλά και αυτά που έχετε ως στόχο.

Αν δυσκολεύεστε να δείτε τα θετικά σας χαρακτηριστικά, μπορείτε να ρωτήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο εμπιστοσύνης.

Είναι σημαντικό να γνωρίστε καλά και να αγαπήσετε τον εαυτό σας. Χρειάζεται να αναγνωρίζετε την αξία σας και να εκτιμάτε τον εαυτό σας.

Προσπαθήστε να εστιάστε σε εσωτερικούς παράγοντες όπως είναι ο χαρακτήρας, η ειλικρίνεια ή οι καλές αξίες σας, και όχι μόνο εξωτερικούς παράγοντες.

Η ανασφάλεια έχει την τάση να διογκώνει τις παρελθοντικές μας εμπειρίες και να τις προβάλλει στο μέλλον.

Για να έχουμε ένα όμορφο μέλλον όμως χρειάζεται να ζούμε το παρόν και να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν μας.

Όταν διαπιστώνετε πως μια συμπεριφορά αποτελεί εμπόδιο για την καθημερινότητα σας, προσπαθήστε να την αλλάξετε.

Διαφορετικά θα μένει για πάντα εμπόδιο στην πνευματική και συναισθηματική σας ανάπτυξη και εξέλιξη και στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Κατωγυρίτη

Ψυχολογία - Ψυχοθεραπεία CBT

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;