Αμυντική απαισιοδοξία: Μια στρατηγική αυτό-θεραπείας

SHARE

Πηγή εικόνας: dynamigroup.com

Η αμυντική απαισιοδοξία είναι μια στρατηγική που μπορεί να βοηθήσει τους αγχωμένους ανθρώπους. Η στρατηγική είναι ένα μοντέλο προσδοκιών, εκτιμήσεων, σχεδιασμού προσπαθειών και αναθεώρησης που αποκαλύπτεται σταδιακά. Περιγράφει τον τυπικό χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ή επιδιώκουμε την επίτευξη των στόχων μας. ”Τιθασεύοντας” το άγχος τους έχουν την ευκαιρία από εμπόδιο να το μετατρέψουν σε προτέρημα. Οι αμυντικοί απαισιόδοξοι συνηθίζουν να περιμένουν το χειρότερο σενάριο να πραγματοποιηθεί. Με αυτό το τρόπο, αναλώνουν τον χρόνο και την ενέργειά τους. Υπεραναλύοντας την πιο ”αρνητική” εκδοχή των πραγμάτων καταλήγουν να εγκλωβίζονται σε λεπτομερείς και αρκετά αληθοφανείς ιστορίες. Για τους περισσότερος από εμάς όμως, η αισιοδοξία μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι εκείνοι που χάρη στην πηγαία αισιοδοξία τους βρίσκουν νέα κίνητρα. Από την άλλη πλευρά, η αμυντική απαισιοδοξία συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αγχωτικών σκέψεων.

Οι αμφιβολίες μας είναι προδότες και συχνά μας κάνουν να χάνουμε τα καλά που μπορούμε να κερδίσουμε επειδή φοβόμαστε να προσπαθήσουμε Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Η πλειονότητα των σύγχρονων Αμερικανών πιστεύει ακράδαντα στο θετικό πνεύμα. Ακριβώς επειδή το θετικό πνεύμα είναι τόσο ισχυρό πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να ξεφύγουμε από το απλοποιημένο σχήμα: αισιοδοξία= καλό, απαισιοδοξία= κακό. Όπως γνωρίζουμε, η  αισιοδοξία έχει συνδεθεί με την καλύτερη φυσική κατάσταση του ατόμου, οπότε όλοι θα ήθελαν να υπάρχει κάποια πρακτική εφαρμογή για να βελτιώνεται η κατάσταση υγείας των ασθενών. Αντιθέτως, η απαισιοδοξία έχει συνδεθεί κατά καιρούς με τη χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση. Παρατηρείται ωστόσο χάσμα μεταξύ της προδιάθεσης και της στρατηγικής αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Παρόλο που οι αμυντικοί απαισιόδοξοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι, σε γενικές γραμμές από ό,τι οι αντίστοιχοι αισιόδοξοι, δεν είναι συνεχώς απαισιόδοξοι σε κάθε περίσταση. Μελετώντας τη ζωή του κάθε ατόμου, αντιλαμβανόμαστε πως οι στρατηγικές εφαρμόζονται επιλεκτικά. Προσεγγίζοντας, λοιπόν, τη θετική δύναμη της αρνητικής σκέψης θα μπορέσουμε να επανεκτιμήσουμε μερικά δεδομένα του θετικού πνεύματος. Εστιάζοντας σε εκείνα που μπορούν να αποβούν μοιραία, εξαιτίας της υπέρ-αισιοδοξίας.

Advertisement

Ποτέ μη γίνετε απαισιόδοξοι. Σίγουρα ο απαισιόδοξος τις περισσότερες φορές έχει δίκιο, όμως οι αισιόδοξοι περνάνε καλύτερα. Ρόμπερτ Χάινλαιν

Τα επιχειρήματα υπέρ της αρνητικής σκέψης αντιμάχονται την καλά εδραιωμένη αντίληψη ότι η αισιοδοξία είναι μια αδιαμφισβήτητη αρετή. Δεν αντιτίθεται όμως στους στόχους της θετικής ψυχολογίας που μας βοηθά να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο οι άνθρωποι αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους. Στην πραγματικότητα η αρνητική σκέψη μπορεί να ενταχθεί στη θετική ψυχολογία όταν βοηθάει. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με την αμυντική απαισιοδοξία.

  • Περισσότερα για τη θετική ψυχολογία: εδώ

Κλείνοντας, συμπεραίνουμε πως η αμυντική απαισιοδοξία κατάφερε -επιτυχώς- να μετατρέψει τα αόριστα έντονα συναισθήματα αγωνίας σε περισσότερο συγκεκριμένες ή τουλάχιστον λιγότερο τρομακτικές ανησυχίες για το τι μπορεί να συμβεί και πώς μπορεί να αποφευχθεί τυχόν αρνητική τροπή. Οι αγχώδεις άνθρωποι που χρησιμοποιούν την αμυντική απαισιοδοξία μάλλον εφαρμόζουν τη λεγόμενη αυτό-θεραπεία. Αφού η αισιοδοξία, ο περιορισμός του άγχος, η χαλάρωση και οι θετικές σκέψεις μάλλον δε βοηθούν  αρκετά τους αμυντικά απαισιόδοξους. Ίσως επειδή όλα τα παραπάνω σχετίζονται με εγκεφαλικές λειτουργίες  και επικεντρώνονται μονάχα στη σκέψη.

Βιβλιογραφία: Η θετική ενέργεια της αρνητικής σκέψης- Norem K. Julie

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Πεπεισμένη πως οι θετικές επιστήμες αξίζουν μια καλύτερη θέση στο μάταιο τούτο κόσμο, παραθέτω αγαπημένο quote αντί επιλόγου: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG