Αλλαγή: Μία διαδικασία απαραίτητη για τη ζωή μας

αλλαγή

Η αλλαγή είναι μια διαδικασία που έχει τη δική της σειρά. Είτε θέλετε να αλλάξετε τη δουλειά σας, τη μορφή της σχέσης που έχετε με τον σύντροφό σας ή τον ίδιο σας τον εαυτό η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

1. Επιθυμία: Η αλλαγή δεν αρχίζει αν δεν έχεις πραγματικά την επιθυμία για κάτι τέτοιο.

2. Επίγνωση: Για να αλλάξει κανείς κάτι, χρειάζεται να ξέρει τι ακριβώς θέλει να αλλάξει. Το ξεκαθάρισμα της πρόθεσης πολλές φορές περιέχει πολλές  απλουστεύσεις και συνειδητοποιήσεις.

3. Αποδοχή: Αν δεν σταματήσεις την αυστηρή κριτική για τον εαυτό σου και για τον άλλον, η αλλαγή μπορεί να είναι μόνο προσωρινή ή αδύνατη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4. Επιλογές: Αν αποδεχθείς τον εαυτό σου ή την κατάσταση που βιώνεις θα ανακαλύψεις πως ο κόσμος είναι γεμάτος εναλλακτικές. Κάθε αλλαγή είναι σαν να μαθαίνεις μια καινούρια γλώσσα. Στην αρχή νιώθεις άβολα και δεν σου είναι εύκολο να δεις την πρόοδο, σταδιακά όμως παρατηρείς τις βελτιώσεις.

  Πρέπει όλοι να υπακούμε τον σπουδαίο νόμο της αλλαγής. Είναι ο πιο ισχυρός νόμος της φύσης. Edmund Burke 

Σχετική εικόνα

Τα εμπόδια στην αλλαγή είναι πεποιθήσεις που έχουμε καταγράψει συνήθως σε πρώιμα στάδια. Για να τα ξεπεράσουμε αρκεί να τα παρατηρήσουμε. Παρατήρηση σημαίνει πως καθώς ενεργώ αποστασιοποιούμαι από τη δράση και παρατηρώ τον εαυτό μου. Πολύ συχνά  οδηγεί στο να εντοπίσω αυτά που επιθυμώ να αλλάξω για να κάνω τη ζωή μου καλύτερη. Ωστόσο και πάλι εμφανίζονται δυσκολίες όπως:.

1. Αν νομίζεις πως το πρόβλημα το έχει ο άλλος.  Αν περιμένεις να αλλάξει ο άλλος ίσως να κουραστείς να περιμένεις. Είναι προτιμότερο  να αλλάξεις εσύ την αντιμετώπισή σου ώστε να μην αισθάνεσαι πλέον θύμα του άλλου.

Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει.  Μαχάτμα Γκάντι

2. Αν νομίζεις πως σου λείπει η δυνατότητα. Τη δυνατότητα της αλλαγής την έχει ο καθένας. Άλλωστε τίποτα δεν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ήταν λίγο πριν. Αν βρίσκεσαι σ’ αυτή τη θέση καλύτερα να ξανασκεφτείς πόσα πράγματα έχεις ήδη καταφέρει ως τώρα.

3. Αν νομίζεις πως δεν θα είσαι «εντάξει» εκτός αν αλλάξεις. Είναι μια συχνή παγίδα για την αλλαγή. Αν δεν πείσεις τον εαυτό σου πως είσαι ένας αξιόλογος άνθρωπος παρά τα λάθη σου, η αλλαγή είναι αδύνατη και ανέφικτη.

4. Αν σταματάς τις καινούριες συμπεριφορές με την πρώτη δυσκολία. Αυτό μπορεί πολύ απλά να σημαίνει πως παραιτείσαι πριν το αποτέλεσμα να είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείς.

5. Αν μένεις σταθερός στις ίδιες συμπεριφορές. Πολύ συχνά οι άνθρωποι επιμένουν στις ίδιες συμπεριφορές ελπίζοντας πως κάθε φορά θα είναι εκείνη που θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα, μόνο που αυτό δεν έρχεται ποτέ. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο και δεν σου δίνει κίνητρο για να συνεχίσεις.

6. Αν έχεις μια «ταμπέλα» που δεν θες να την αποχωριστείς. Από πολύ νωρίς στη ζωή μας οι άλλοι μας «κολλάνε ταμπέλες» και συχνά μεγαλώνουμε μ’ αυτές σαν βεβαιότητα. Όταν έρθει η ώρα να τις αποχωριστούμε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.

7. Αν έχεις εμπλακεί σε μια μάχη υπεροχής. Αν αλλάξεις θα νιώθεις πως νικήθηκες από τον αντίπαλο ή πως υποχώρησες και παραδόθηκες. Πρώτα όμως  χρειάζεται να βγεις από το πεδίο της μάχης.

8. Αν θέλεις γρήγορες λύσεις: Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θέλουν εύκολες λύσεις και στρέφονται στα φάρμακα και σε άλλα είδη εξαρτήσεων όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.

Ο άνθρωπος, για την ευτυχία του, χρειάζεται όχι μόνο την απόλαυση κάποιων πραγμάτων, αλλά και ελπίδα, προσπάθεια και αλλαγή. Bertrand Russell

9. Αν σε φοβίζει η ανεξαρτησία: Αν φοβάσαι να αυτονομηθείς εσύ ή να επιτρέψεις την αυτονόμηση του άλλου είναι βέβαιο πως η αλλαγή θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

10. Αν οι στόχοι σου είναι πολύ άπιαστοι. Συχνά βάζουμε τόσο υψηλούς στόχους που η αλλαγή για να τους φτάσουμε φαντάζει αδύνατη. Το κατέβασμα του πήχη σ’ αυτή την περίπτωση είναι λύση.

Σχετική εικόνα

Πηγή: Ερατώ Χατζιμιχαλάκη Οικογενειακή σύμβουλος

Περισσότερα: https://www.e-psychology.gr/selfhelp/2578-aeras-allagis.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;