Αλκοόλ: πότε η χρήση μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Αλκοόλ
Πηγή εικόνας: www.drugaddictionnow.com

 

Για τον περισσότερο κόσμο η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνυφασμένη με τη διασκέδαση και τη κοινωνικοποίηση. Η συνεχής χρήση του, όμως, έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το αλκοόλ είναι μια τοξική και ψυχοδραστική ουσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση. Σε μεγάλες δόσεις καταστέλλει τη δράση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ενώ σε μικρότερες μπορεί να λειτουργήσει ως διεγερτικό, δημιουργώντας συναισθήματα ευφορίας. Αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες για πρόωρη θνησιμότητα και αναπηρία παγκοσμίως, σε ηλικίες από 15 έως 49 ετών.

 

Η επίδραση του αλκοόλ στο σώμα:

Το αλκοόλ απορροφάται και κατανέμεται σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας τα περισσότερα όργανα. Περνάει από το στόμα στον οισοφάγο και στο στομάχι και έπειτα φτάνει ως το λεπτό έντερο. Μεταβολίζεται στο ήπαρ, διασπάται και στη συνέχεια αποβάλλεται από το σώμα μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και των ούρων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιπτώσεις της συχνής κατανάλωσης:

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι ή στο έντερο, υπέρταση, επιληπτικές κρίσεις, καρκίνο στον οισοφάγο και στο ήπαρ, οξειδωτικό στρες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εκτός όμως από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν, μπορεί να προκληθούν κοινωνικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς όπως τροχαία ατυχήματα, άσκηση σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας και αύξηση της εγκληματικότητας.

 

Ποιοι λόγοι οδηγούν στη κατανάλωση και στην αποφυγή του αλκοόλ:

Οι λόγοι που οδηγούν στη κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες, είναι η αύξηση της κοινωνικότητας, η επιρροή του κοινωνικού περίγυρου, η καταπολέμηση του άγχους καθώς και η ενίσχυση της διάθεσης. Από την άλλη μεριά, αρκετές έρευνες έχουν ασχοληθεί με την μελέτη των λόγων που κάποιος αποφεύγει να κάνει χρήση αλκοόλ. Κάποιοι από αυτούς, είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση, η κόπωση την επόμενη μέρα και η συμπεριφορά που εκδηλώνεται μετά τη χρήση.

 

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της κατανάλωσης αλκοόλ:

Το αλκοόλ σε μικρή ποσότητα έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με διάφορα οφέλη για την υγεία και τη βελτίωση της διάθεσης. Μειώνεται το στρες, η ένταση, τα αρνητικά συναισθήματα και αυξάνεται η ευτυχία, η ευφορία και η συναισθηματική έκφραση. Επιπλέον, σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας, ισχαιμικών εγκεφαλικών, εμφάνιση άνοιας, διαβήτη και οστεοπόρωσης. Όταν όμως η κατανάλωση είναι υπερβολική, μπορεί να επηρεάσει τα γαστρεντερικά, αιματολογικά, καρδιακά, νευρολογικά και ανοσολογικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι πιθανόν να προκληθούν καρδιακές αρρυθμίες και θρόμβοι στην καρδιά, αρτηριακός εκφυλισμός, εγκεφαλικά επεισόδια και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος.

 

Πως συνδέεται η προσωπικότητα με τη κατανάλωση:

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που φαίνεται ότι συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση του αλκοόλ είναι η παρορμητικότητα, το άγχος, η κατάθλιψη και οι δυσκολίες στη σεξουαλική ταυτοποίηση. Οι μεγάλες ποσότητες μπορούν να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό το άτομο, ώστε να επιφέρουν έκπτωση στη προσωπικότητα. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται διαταραχές στη σκέψη και στη κριτική ικανότητα, ευερεθιστότητα, προβλήματα στη μνήμη και στη παρατηρητικότητα, αποδιοργάνωση και καταθλιπτική συμπτωματολογία.

 

Όσο δελεαστική, επομένως και να είναι η χρήση, δεν πρέπει να αγνοούμε τις δυσάρεστες συνέπειες. Καταναλώνοντας με μέτρο, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη που προσφέρει.

 

 

 

Πηγές:

  • Alcohol (2018). Ανακτήθηκε από www.who.int. (τελευταία πρόσβαση 17/03/2021).
  • Galbicsek, C. (2021). Effects of alcohol. Ανακτήθηκε από www.alcoholrehabguide.org. (τελευταία πρόσβαση 17/03/2021).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Μαμακάκη

Κλινική Ψυχολόγος Msc

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;