Αίσθημα κενού: οι 4 σοβαρότερες αιτίες

πηγή εικόνας: google.gr

Όλοι οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι κατά καιρούς, με το αίσθημα κενού. Πολλές φορές δεν γνωρίζουν τον λόγο που αισθάνονται έτσι. Μπορεί να έχουν επιτυχημένη καριέρα, αγαπημένη οικογένεια, καλή οικονομική κατάσταση, αλλά κάτι να τους λείπει. Συχνά, ακόμη, αισθανόμαστε άδειοι, όταν κάτι φεύγει από την ζωή μας. Μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή ένας χωρισμός μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα αίσθημα κενού. Κάποιες φορές όμως, αυτό, μπορεί να αντικατοπτρίζει ένα βαθύτερο πρόβλημα που έχουμε με τον εαυτό μας.

Αν νιώθεις μόνος και άδειος για μεγάλο χρονικό διάστημα, και χωρίς να υπάρχει κάποιος φανερός λόγος, να στραφείς στο μέσα σου. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται εκεί. Τρεις πιθανές αιτίες είναι οι εξής:

Έχεις χάσει την επαφή με τον εαυτό σου

Η αδυναμία αναγνώρισης των αναγκών σου, των θέλω σου και των ορίων σου μπορεί να ευθύνεται για το αίσθημα κενού που αισθάνεσαι. Όταν χάνεις τον πραγματικό σου εαυτό στην δουλειά ή στις σχέσεις σου, ή όταν αφιερώνεις(χωρίς να το επιθυμείς πραγματικά) περισσότερο χρόνο στους άλλους από εσένα, είναι ένα σημάδι ότι δε συμβαδίζεις με τις ανάγκες σου. Είναι σημαντικό να περνάς που και που ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου και μόνο, βάζοντας σε τάξη τις εσωτερικές σου σκέψεις. Να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα σου, να ιεραρχείς τις ανάγκες και να επαναπροσδιορίζεις τις αξίες που έχουν σημασία για εσένα.

Δεν έχεις αναπτύξει ουσιώδεις σχέσεις με άλλους ανθρώπους

Η σύναψη σχέσεων με άλλους ανθρώπους, με τους οποίους περνάμε όμορφα και ανταλλάσσουμε προσωπικές πληροφορίες, συμβάλει σημαντικά στην βίωση θετικών στιγμών και συναισθημάτων. Σημασία όμως δεν έχει απλώς, να έχουμε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, αλλά να είμαστε σε θέση να μοιραστούμε ενδόμυχες σκέψεις και προβληματισμούς.  Με άλλα λόγια, χρειάζεται να έχουμε οικειότητα μαζί τους. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να ισχύει με όλους όσους σχετιζόμαστε. Αρκεί όμως να έχουμε έστω με έναν άνθρωπο στενή σχέση και στον οποίο μπορούμε να ανοιχτούμε. Αυτός μπορεί να είναι ο σύντροφός μας, ένα συγγενικό μέλος ή ένας φίλος. Όταν δεν έχουμε στενές σχέσεις, είναι πιθανό να αισθανόμαστε απομονωμένοι και ότι δεν μπορούμε να συνδεθούμε.

Δεν έχεις όνειρα στην ζωή σου – Δεν θέτεις στόχους

Η στοχοθέτηση είναι απαραίτητη για την προσωπική εξέλιξη. Είναι σπουδαίο να παλεύουμε για όλα εκείνα που θέλουμε να κατακτήσουμε στη ζωή μας. Αυτό δείχνει πως έχουμε κίνητρο για ζωή και ότι έχουμε εντοπίσει το δικό μας νόημα στη ζωή. Για τον καθένα διαφέρει αυτό.  Όποιο όνειρο και αν έχουμε, το ότι προσπαθούμε για αυτό, σημαίνει πως κάνουμε κάτι καλό για εμάς, κάτι που μας ικανοποιεί και μας κάνει να νιώθουμε ότι αξίζουμε. Είναι αποδεδειγμένο πως όταν απασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει, βοηθάει να μην νιώθουμε ανία ή αίσθημα κενού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε ζεις τη ζωή που θέλεις

Πολλοί άνθρωποι, δεν ζουν τη ζωή που θα ήθελαν να ζουν. Είναι εγκλωβισμένοι σε τοξικές σχέσεις, δουλεύουν κάπου που απεχθάνονται, κάνουν πράγματα που δεν θέλουν και το σημαντικότερο; δεν το ξέρουν! Η ροή της ζωής είναι τέτοια που πολλές φορές κάνεις πράγματα, χωρίς να προλάβεις να τα σκεφτείς πρώτα. Έπειτα αυτό γίνεται συνήθεια, και πριν το καταλάβεις έχει γίνει ολόκληρη η ζωή σου. Όταν και αν το συνειδητοποιήσεις, είναι πολύ πιθανό να βιώσεις ένα αίσθημα κενού, ότι δεν έχουν αξία αυτά που κάνεις, γιατί απλά δεν θες να τα κάνεις.

Αν νιώθεις άδειος, παρατήρησε την ζωή σου. Αξιολόγησε τις πράξεις σου, τις σχέσεις σου, τον εαυτό σου. Αναρωτήσου τι μπορεί να σου προκαλεί το αίσθημα αυτό και άλλαξε το. Σίγουρα δεν θα είναι πολύ εύκολο, αλλά αξίζει να το κάνεις. Αξίζεις μια χαρούμενη και γεμάτη ζωή.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Διαμαντοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδευόμενη συστημική ψυχοθεραπεύτρια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;