Αισιοδοξία: ο τρόπος διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων

πηγή εικόνας: www.ihg.com

Υπάρχει τρόπος να βγαίνουμε αλώβητοι από τα δύσκολα; Μπορούμε να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας και να ωθούμε το μυαλό μας να βλέπει τα θετικά μέσα στο σκοτάδι;

Δυστυχώς, το κακό συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει πάντα. Ακόμα και αν μιλάμε για μια πανδημία που έχει προκαλέσει τρομερά προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο, είναι αναγκαίο να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα και να μην τους επιτρέπουμε να μας “ρίχνουν” ψυχικά και σωματικά. Ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι προκειμένου να είμαστε αισιόδοξοι.

 

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ

Επειδή ο άνθρωπος έχει μάθει να ζει με την αβεβαιότητα, οι αισθήσεις προσπαθούν να ελέγξουν τον χώρο για ενδεχόμενες απειλές. Αυτό είναι καλό διότι είναι ακριβώς ο τρόπος που καταφέρνουμε να επιβιώνουμε τόσα χρόνια σε αυτό τον πλανήτη. Είμαστε στην τσίτα μέχρι να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε σε ασφαλές περιβάλλον. Γι’ αυτό το λόγο και ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να συγκρατεί καλά πληροφορίες που έχουν να κάνουν με κίνδυνο ή φόβο.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης το μυαλό αρχίζει να κάνει σκέψεις συνθέτοντας το χειρότερο πιθανό σενάριο προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και λιγότερο αισιόδοξοι. Αυτές όμως οι σκέψεις μας ανεβάζουν το δείκτη του άγχους σε υψηλά επίπεδα και χτυπούν ένα άκρως ξεκάθαρο καμπανάκι κινδύνου. Επί παραδείγματι, δε σκεφτόμαστε “μπορεί να κολλήσω τον ιό” ή “ίσως χάσω τη δουλειά μου” αλλά λέμε σίγουρα “θα κολλήσω” ή “θα μείνω άνεργος-η”. Φλερτάροντας με τέτοιες σκέψεις βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και κατά συνέπεια σε μια κατάσταση απελπισίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ DETACHMENT

Συνήθως το μυαλό μας βάζει ν’ ακούσουμε εκκωφαντικά κάποιες σκέψεις μας, έτσι ώστε να λειτουργήσουν μέσα μας σαν συναγερμός. Η διέξοδος σε αυτήν την περίπτωση είναι να πάρουμε αποστάσεις και να μην πιστεύουμε στ ‘αλήθεια αυτά που σκεφτόμαστε. Τα βήματα γι’αυτό είναι απλά και ξεκάθαρα:

  • Το πρώτο στάδιο για την αποστασιοποίηση είναι η συνειδητοποίηση του τι συμβαίνει γύρω σου κι μέσα σου. Όταν είσαι εν εξάλλω, άκου τις σκέψεις σου κι θα δεις ότι τελικά είναι απλώς σενάρια.
  • Στο δεύτερο στάδιο, όταν δεις πολύ καθαρά ότι αυτά που σκέφτεσαι είναι σενάρια, κάτσε και γράψε τα. Όταν καταγράφεις τις σκέψεις σου αποκτούν επιτέλους πραγματική διάσταση. Η σκέψη που στο μυαλό σου είναι εκκωφαντική στο χαρτί βρίσκεται ήδη έξω από σένα και είναι απέναντι σου.
  • Επόμενο βήμα, είναι η αναγνώριση του συναισθήματος. Το να πεις στον εαυτό σου ”Φοβάμαι” συνειδητοποιώντας τα συναισθήματα σου κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.
  • Τέλος, το όλο θέμα βρίσκεσαι στη διαχείριση σου. Θα σε ωφελήσει να φτιάξεις μια ρουτίνα και να προγραμματίσεις ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα που θες να κάνεις στη μέρα σου, ώστε να έχεις τον πλήρη έλεγχο. Φρόντισε να έχεις έναν ωραίο συνδυασμό δουλειάς και στιγμών όπου θρέφεις τον εγκέφαλό σου με στοιχεία θετικότητας.

 

ΒΙΤS AND PIECES

Oι μικρές στιγμές χαράς παίζουν τεράστιο ρόλο στη θετική ψυχολογία και στο να μένουμε αισιόδοξοι. Το να βιώνεις θετικά συναισθήματα είναι πολύ θεραπευτικό σε βιολογικό επίπεδο, καθώς επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές, αλλάζει τη χημεία σου και ενθαρρύνει την έκκριση ορμονών που σε θωρακίζουν καλύτερα και επουλώνουν πληγές. Τα μακροχρόνια οφέλη που έχουν οι μικρές στιγμές θετικότητας είναι ότι σου δίνουν πόρους για να ανταπεξέλθεις στην σκληρή καθημερινότητα. Επιπλέον, οι πράξεις καλοσύνης είναι σπουδαία πηγή θετικότητας και δίνουν πολύ μεγαλύτερη χαρά σε εκείνον που πράττει παρά σε εκείνον που εισπράττει τα οφέλη της καλής πράξης.

Σημείωσε κάθε μέρα τρία πράγματα που έκανες για την μετάδοση της θετικότητας. Έτσι, θα αντισταθμίσεις τον βομβαρδισμό που δέχεσαι καθημερινά από την αρνητική πληροφόρηση, αβεβαιότητα και φόβο, που ακυρώνουν την δημιουργικότητα και την φαντασία σου. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα σύστημα αξιών που μας λέει ότι η σωτηρία της ψυχής περνάει μέσα από τον πόνο και την πίκρα είναι τώρα η ευκαιρία μέσα από την πανδημία να αλλάξουμε το social distancing σε physical distancing-social proximity φυσικά μετά το πέρας όλης αυτής της δοκιμασίας.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλένα Γιαννακοπούλου

Κάνοντας τις σπουδές μου στην Γαλλική φιλολογία, με πάθος και δέος, χωρίς όμως να ξεχνάω την αγάπη μου για το γράψιμο ξεκίνησα σιγά σιγά να κάνω τα βήματα μου πάνω στην αρθρογραφία. Τώρα πια δε μπορώ να θυμηθώ πως ήμουν πριν απ' αυτό και δεν θα ήθελα να το σταματήσω ποτέ. Αν μη τι άλλο όλοι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας κι όταν γίνουν πραγματικότητα να μην τα αφήσουμε για τίποτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;