Aikido: η ψυχολογική προέκταση μιας πολεμικής τέχνης

Aikido : η ψυχολογική προέκταση μιας πολεμικής τέχνης
πηγή εικόνας: https://stream.org/how-to-argue-like-a-pro-for-the-pro-life-position/

Ο Morihei Ueshiba, ιδρυτής του aikido, ακολουθώντας την ιαπωνική παράδοση, εκπαιδεύτηκε επί σειρά ετών σε διάφορες πολεμικές τέχνες. Αφού τις τελειοποίησε, αφοσιώθηκε στη διδασκαλία του ζεν. Στη συνέχεια, ίδρυσε τη δική του σχολή, όπου και δίδαξε για πρώτη φορά aikido. Πρόκειται για μια πολεμική τέχνη που διαθέτει μια βαθύτερη φιλοσοφική βάση. Με το πέρασμα των χρόνων η πολεμική τέχνη διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο. Όμως, το aikido δεν περιορίζεται στη σωματική επαφή. Διευρύνεται και στον ψυχολογικό τομέα. Με την τέχνη του aikido, το άτομο καταφέρνει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να ισορροπήσει τον πνευματικό του κόσμο.

Ψυχολογικό aikido: η τέχνη του διαπληκτισμού:

Πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με επιθετικούς ανθρώπους. Η συμπεριφορά τους , εκτός των άλλων, περιλαμβάνει επικριτικά σχόλια, αρνητικές σκέψεις, θυμό και ζήλια. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά γνωρίζουμε τα εν λόγω άτομα, εκείνα καταφέρνουν να εισβάλλουν στη ζωή μας. Οικεία πρόσωπα, απλοί γνωστοί ή  ξένοι, συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο. Τότε, το άτομο που δέχεται αυτή την επίθεση αναζητά έναν τρόπο να αμυνθεί. Οι περισσότεροι θα επέλεγαν ως μέσο επίλυσης των διαφορών τους, τη λογομαχία. Το aikido, ως η τέχνη της ειρήνης μας διδάσκει πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά όλους τους αρνητικούς ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν. Το μυστικό δεν είναι  άλλο από την εύρεση της περίφημης  ”χρυσής τομής”. Διατηρώντας μια ουδέτερη θέση το άτομο προστατεύει τον εαυτό του. Ταυτόχρονα, δεν αντιμάχεται το συνομιλητή του.

Κατακτώντας το aikido:

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα η καθοδηγητική αρχή του aikido είναι η ουδετεροποίηση της επίθεσης χωρίς να βλάπτουμε κανέναν. Παρόλα αυτά δεν είναι εύκολο να μυηθούμε στην τέχνη του aikido. Στην πορεία, θα κατανοήσουμε πως η τεχνική του ψυχολογικού aikido δεν είναι τίποτε περισσότερο από την ουδέτερη στάση που κρύβει αγάπη και συμπόνοια. Με την διαλλακτική στάση ακόμη και για αυτούς που μας προσβάλλουν είτε με τα λόγια τους  είτε με τις πράξεις τους υπογραμμίζουμε τη διαφορά. Πρόκειται για τα αποθέματα ψυχικής δύναμης, τη λεγόμενη ανωτερότητα. Εξάλλου, άνθρωπος είναι εκείνος που κοιτάζει προς τα επάνω, στρέφει το βλέμμα του στον ουρανό και παύει να ασχολείται με ασήμαντα πράγματα. Εκείνος, πράγματι έχει αντιληφθεί το νόημα της ζωής και προσπαθεί να βοηθήσει με τη σειρά του όλους εκείνους που προβάλλουν μια επιθετική στάση για να καλύψουν τα εσωτερικά κενά τους.

Το ψυχολογικό aikido μοιάζει με την εξισορρόπηση πάνω σε μια μπάλα – εξισορρόπηση πριν την επιθετικότητα. Ενδώστε για να αποδυναμώσετε την αντίσταση, διδάσκουν οι Βουδιστές.

Υπό διαφορετικό πρίσμα:

Ο καθένας από εμάς είναι πολυεπίπεδος και πολυδιάστατος. Αν λοιπόν γνωρίσουμε καλύτερα και βαθύτερα τον απέναντί μας τότε θα φανερωθούν μπροστά μας όψεις του που μέχρι πρότινος αγνοούσαμε. Εστιάζοντας σε διαφορετικά στοιχεία του χαρακτήρα του θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τον λόγο για τον οποίο συμπεριφέρεται αρνητικά. Ειδικότερα, όταν προέρχονται από αγνώστους, ή από απλές γνωριμίες, τα αγενή σχόλια πηγάζουν από ανθρώπους που έχουν προσωπικές ματαιώσεις, θυμό για βιώματα και τέλος έλλειψη αποδοχής και αυτοπραγμάτωσης. Όσο προσωπικά και αν ακούγονται, τελικά, δεν είναι. Έχουν συγκεκριμένο αποδέκτη και δεν είναι άλλος από τον ίδιο του τον εαυτό. Ως εκ τούτου, μπορούμε να εφαρμόσουμε μια από τις γνωστότερες ρήσεις. Η σιωπή είναι χρυσός. Αντηχεί και γυρνάει τα λόγια πίσω σε εκείνον που τα εξακοντίζει. Σιωπώντας στις προσβολές και τα πικρόχολα σχόλια πιθανώς το άτομο να σας δει ως έναν καθρέπτη. Τότε, θα δει το είδωλο του και θα καταλάβει πως όλα όσα λέει έχουν έναν και μοναδικό αποδέκτη: το βαθύτερο εγώ του.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα πράγματα σχετικά με τη φιλοσοφία του aikido 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές: 

  • https://www.christossermpezis.gr/el/dimosieyseis-ston-typo/psyxologiko-aikido-pos-antimetopizoume-tous-arnitikoys-anthropous (Τελευταία πρόσβαση: Τρίτη 11 Αυγούστου στις 20:15)
  • https://happinesstherapy.gr/ (Τελευταία πρόσβαση: Τρίτη 11 Αυγούστου στις 20:15)
  • https://www.lifo.gr/lifoland/ampa/114022 (Τελευταία πρόσβαση: Τρίτη 11 Αυγούστου στις 20:15)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;