Αγένεια: Πώς μπορούμε να “απαντήσουμε”

Αγένεια

Αγένεια: Ό,τι και να κάνουμε, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε . Μάλιστα, συχνά προέρχεται από ανθρώπους που δεν το περιμέναμε. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αγένεια, είναι πολύ εύκολο να αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο. Αλλά, αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι σαν να έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Υπάρχει πάντα τρόπος να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας έχοντας υπό έλεγχο την κατάσταση.

  • Εκφράζοντας  ευγνωμοσύνη:

Ένα απλό «ευχαριστώ» είναι πολύ ισχυρό απέναντι σε μια αγενή συμπεριφορά. Όχι μόνο δείχνει στον συνομιλητή σας ότι δεν σας επηρέασαν τα λόγια του, αλλά αντανακλά ωριμότητα από την πλευρά σας. Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια μέση οδό, εφόσον αναγνωρίζετε την αγενή συμπεριφορά και επιλέγετε να μην ασχολειθείτε. Αυτό θα διακόψει απότομα κάθε σκέψη του άλλου να συνεχίσει, καθώς θα δει ότι δεν πτοήστε.

  • Εκφράζοντας την εκτίμησή σας

Συνιστά μια έξυπνη προσέγγιση, η οποία δείχνει ότι ξέρετε να επικοινωνείτε και στέκεστε στο ύψος των περιστάσεων. Τυχόν αγενή σχόλια αντικατοπτρίζουν την αίσθηση του άλλου ατόμου για τον εαυτό του.Ενδεχομένως να επιθυμεί να σας υποβιβάσει. Συνεχίζοντας τη συζήτηση με αξιοπρέπεια και σεβασμό, το πιθανότερο είναι να σας το ανταποδώσει.

  • Βάζοντας όρια στη συζήτηση

Εάν είστε πολύ θυμωμένος για να απαντήσετε με διπλωματικό τρόπο,δώστε τέλος στη συζήτηση. Σίγουρα δεν θέλετε να καταστρέψετε μια σχέση, χάνοντας την ψυχραιμία σας, αλλά ούτε να αφήσετε τον εαυτό σας εκτεθειμένο σε απαράδεκτα σχόλια. Επιλέξτε να λήξετε το θέμα παρακάμπτοντας μια πιθανή φιλονικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Θέτοντας ερωτήματα

Αντί να πάρει μια απάντηση, ο άλλος συναντά μια ήρεμη, λογική και αξιοπρεπή συμπεριφορά. Επίσης, θα του δώσει την ευκαιρία να σκεφτεί την ενέργειά του και να  ζητήσει συγγνώμη. Οι άλλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν ανέχεστε αγενείς ή απαράδεκτες συμπεριφορές και ερωτήσεις, καθώς και ότι θα δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε μια κακή συμπεριφορά. Ερωτήματα όπως ”γιατί νομίζεις ότι ήταν απαραίτητο αυτό;” ή ”τι απάντηση περιμένεις να λάβεις;” θα θέσουν τους απαραίτητους προβληματισμούς.

  • Δείχνοντας πως πληγωθήκατε

Με αυτόν τρόπο δείχνετε στον άλλον με σαφήνεια ότι η αρνητικότητά του σας προσβάλλει, αποθαρρύνοντάς τον να προβεί σε άλλες παρατηρήσεις.

  • Λέγοντας πως έχει δίκιο

Είναι πολύ βοηθητικό να οδηγήσετε τον άλλον να πιστέψει ότι είναι σωστό αυτό που είπε διότι πιθανότατα αυτό θα προκαλέσει τη διακοπή της συζήτησης. Παρόλο που μπορεί να μην σας ικανοποιεί η εν λόγω τακτική, θα δείτε ότι διακόπτει τον ειρμό του άλλου εφόσον θεωρεί πως έχει επιτύχει τον στόχο του.

  • Επισημαίνοντας την συμπεριφορά του

Αυτό ρίχνει το βάρος της προσοχής στο άλλο πρόσωπο και το κάνει να σκεφτεί λίγο παραπάνω το θέμα που επιλέγει για συζήτηση. Το να εκφράζετε την άποψή σας όταν ένα άτομο επαναλαμβάνει μια συμπεριφορά που σας προσβάλλει δεν είναι μια λανθασμένη τακτική. Η αρνητικότητα του προσώπου αυτού που εκφράζεται με αγένεια, μόνο τοξικές σχέσεις δημιουργεί.

Η καλοσύνη πάντα υπερισχύει απέναντι στην αρνητικότητας, ενώ το σκοτάδι δεν μπορεί να ζήσει εκεί όπου υπάρχει φως. Η αρνητική  διάθεση και η αγένεια δε δύνανται να στερήσουν τη χαρά και τη λαχτάρα για τη ζωή.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;