Αγένεια: Πώς μπορούμε να “απαντήσουμε”

Αγένεια

Αγένεια: Ό,τι και να κάνουμε, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Το αξιοπερίεργο είναι πως κατά κύριο λόγο προέρχεται από ανθρώπους που δεν το περιμέναμε. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αγένεια, είναι πολύ εύκολο να αντιδράσουμε ως καθρέφτης. Δηλαδή, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Με αγένεια. Όμως, θα ξεκινήσουμε μια ατέρμονη διαδικασία που θα οδηγήσει σε λανθασμένες καταστάσεις. Τι μπορούμε να πράξουμε αντ’αυτού; Να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας με ψυχραιμία και ηρεμία. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι που μπορούν να ενταθούν στις συζητήσεις όπου εντοπίζουμε αγενείς συμπεριφορές.

  • Πείτε ”ευχαριστώ”

Εξωτερικεύστε την ευγνωμοσύνη σας ακόμη και αν δεν το νιώθετε εκατό τοις εκατό εκείνη τη στιγμή. Ένα «ευχαριστώ» είναι το πιο ισχυρό όπλο απέναντι στην αγένεια. Όχι μόνο επειδή δείχνει στον συνομιλητή σας ότι δεν σας επηρέασαν τα λόγια του, αλλά κυρίως γιατί αντικατοπτρίζει την ώριμη και συγκροτημένη σκέψη σας. Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια μέση οδό, εφόσον αναγνωρίζετε την αγενή συμπεριφορά και επιλέγετε να μην ασχοληθείτε. Μέσω αυτής της διαδρομής, θα καταφέρετε να διακόψετε αιφνίδια την σκέψη του άλλου και ως εκ τούτου την αγένεια που ήταν έτοιμος να εκτοξεύσει προς εσάς.

  • Προσπεράστε το

Συνιστά ίσως την πιο έξυπνη προσέγγιση. Αυτό συμβαίνει επειδή υποδηλώνει την ικανότητα επικοινωνίας ανάλογα με την περίσταση στην οποία βρίσκεστε. Τυχόν αγενή σχόλια αντανακλούν την αίσθηση του άλλου ατόμου για τον εαυτό του. Το άτομο που στέκεται απέναντί σας προφανώς αντιμετωπίζει τα δικά του συμπλέγματα και προβλήματα υποβιβάζοντας τον συνομιλητή του. Εν προκειμένω, εσάς. Αυτό που λοιπόν που μπορείτε να πράξετε είναι να συνεχίσετε τη συζήτηση σαν να μην σας έχει επηρεάσει η προσβολή του. Θωρακίστε τον ψυχισμό σας απέναντι στην αγένεια και την συμπεριφορά που την ακολουθεί.  Μιλώντας με σεβασμό και αξιοπρέπεια αυξάνεται την πιθανότητα να σας  το ανταποδώσει.

  • Βάλτε όρια

Βεβαίως δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να υποκριθούν ότι τα αγενή σχόλια δεν τους άγγιξαν. Στην περίπτωση που είστε  πολύ θυμωμένος για να φερθείτε με διπλωματικό τρόπο, αποφεύγοντας τις εντάσεις, δώστε τέλος στη συζήτηση. Ενδέχεται να μην θέλετε να προκαλέσετε ρήξη στη σχέση σας. Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να αφήνεται τον εαυτό σας ανυπεράσπιστο σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Προσπαθήστε να θεωρήσετε το θέμα ως λήξαν. Σταματήστε τη συζήτηση εκεί ακριβώς που αντιλαμβάνεστε ότι ξεπερνούνται τα όρια σας. Με αυτό το τρόπο θα καταφέρετε να αποφύγετε και μια έντονη λογομαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Ρωτήστε

Αντί να δώσετε μια ευθεία απάντηση, αντιστρέψτε τους ρόλους. Έχετε την ευκαιρία να θέσετε ερωτήματα στον συνομιλητή σας προκειμένου να του δώσετε τον χρόνο αλλά και τον χώρο να σκεφτεί την ενέργεια του. Και πιθανώς να ζητήσει συγγνώμη για όλα τα απρεπή σχόλια που είπε. Υιοθετώντας αυτήν την τακτική θα δώσετε την εικόνα στον συνομιλητή σας πως αγενείς συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές από εσάς. Εφόσον δεν περνά απαρατήρητη μια τέτοια συμπεριφορά, ο άλλος θα το σκεφτεί περισσότερο για το αν θα σας προσβάλλει, αναλογιζόμενος την προσοχή που θα επιδείξετε στην πράξη του αυτή. Ερωτήματα όπως ”γιατί νομίζεις ότι ήταν απαραίτητο αυτό;” ή ”τι απάντηση περιμένεις να λάβεις;” θα θέσουν τους απαραίτητους προβληματισμούς.

  • Δείξτε ότι πληγωθήκατε

Δεν είναι διόλου κακό να παραδεχτούμε ότι ένα κακεντρεχές σχόλιο μας πλήγωσε. Έτσι θα καταστήσετε σαφές στον άλλον με σαφή και εύκολα αντιληπτό τρόπο τα συναισθήματά σας. Αν η αρνητική του συμπεριφορά σας βλάπτει θα πρέπει να το τονίζετε. Ως εκ τούτου, θα μπορέσετε αφενός να τον ευαισθητοποιήσετε γύρω από το ζήτημα που σας ενόχλησε και αφετέρου θα τον αποθαρρύνεται να επαναλάβει την αγενή του συμπεριφορά.

  • Έχεις δίκιο 

 Πολλοί αρκούνται στο να θεωρείται ο εαυτός τους ως αυθεντία. Θέλουν και αναζητούν την επιβεβαίωση παντού γύρω τους. Αν λοιπόν παραδεχτείτε ότι ο συνομιλητής σας έχει δίκιο, θα του προσφέρετε την επιβεβαίωση που επιζητά. Εκτός αυτού, θα σταματήσει η συζήτηση αφού εκείνος θα έχει λάβει αυτό που επιθυμεί. Παρόλο που μπορεί να μην σας ικανοποιεί η εν λόγω τακτική, θα δείτε ότι διακόπτει τον ειρμό του άλλου.

  • Είστε ο καθρέφτης του

Τέλος, η πιο εύκολη και λιγότερο επώδυνη για εσάς τακτική είναι να επισημάνετε την αγένεια του άλλου. Τότε, θα μετακινήσετε το κέντρο της προσοχής στον άλλον, με απώτερο σκοπό να αναλογιστεί λίγο περισσότερο όλα όσα είπε. Το να εκφράζετε την άποψή σας όταν ένα άτομο επαναλαμβάνει μια συμπεριφορά που σας προσβάλλει δεν είναι μια λανθασμένη τακτική. Άλλωστε, ,η αρνητικότητα του προσώπου αυτού που εκφράζεται με αγένεια, μόνο τοξικές σχέσεις δημιουργεί.

Η καλοσύνη πάντα υπερισχύει απέναντι στην αρνητικότητας, ενώ το σκοτάδι δεν μπορεί να ζήσει εκεί όπου υπάρχει φως. Η αρνητική  διάθεση και η αγένεια δε δύνανται να στερήσουν τη χαρά και τη λαχτάρα για τη ζωή.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;