Άγχος: η νόσος της σύγχρονης εποχής

Πηγή εικόνας: www.onmed.gr

Το άγχος, είναι ένα πολύ κοινό συναίσθημα για πολλούς ανθρώπους και εκδηλώνεται συνήθως με συναισθηματική ένταση αλλά και ψυχολογική πίεση, οι οποίες είναι φυσιολογικές σ’ένα βαθμό. Ωστόσο, το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά συμπτώματα. Τα συνηθέστερα συναισθηματικά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

1. Ανησυχία

Το αίσθημα της εκτεταμένης ανησυχίας χαρακτηρίζεται από τον έντονο φόβο αλλά και το έντονο αίσθημα της θλίψης. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες αντιμετώπιζαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

2. Ευερεθιστότητα

Η ευερεθιστότητα και ο θυμός αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά που μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος. Στα πλαίσια επιστημονικής μελέτης, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ του θυμού, της κατάθλιψης και των επιπέδων άγχους στους συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο χρόνιο στρες και το αίσθημα του έντονου θυμού.

3. Προβλήματα με την μνήμη ή την συγκέντρωση

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την μνήμη ή δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος. Οι επιστήμονες, διερεύνησαν τις εγκεφαλικές οδούς απόκρισης στο άγχος και την επίδρασή τους στην μακροπρόθεσμη μνήμη και διαπίστωσαν ότι ορισμένες ορμόνες μετά από ένα αγχωτικό ή τραυματικό συμβάν μπορεί να βλάψουν την μνήμη. Για να βελτιώσετε την μνήμη αλλά και την ικανότητα συγκέντρωσης, μπορείτε να δοκιμάσετε μια πιο υγιεινή διατροφή, με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

4. Απότομες εναλλαγές στην διάθεση

Οι πολλές συναισθηματικές επιδράσεις του άγχους μπορεί να προκαλέσουν απότομες και ταχύτατες εναλλαγές στην διάθεση. Έρευνες αναφέρουν ότι τόσο οι κοινωνικοί όσο και οι σωματικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συναισθηματική ευεξία και τη διάθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το άγχος

Μπορεί το άγχος να είναι προσωπική “υπόθεση” του κάθε ατόμου όμως υπάρχουν μέθοδοι και τεχνικές για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ξεπεράσει το άγχος ή την έντονη αγχώδη διαταραχή, συμπληρωματικά ή ακόμα και με την επίβλεψη ενός ειδικού.

1) Ασκήσεις αναπνοής

Όταν οι άνθρωποι είναι ανήσυχοι συχνά αναπνέουν πιο γρήγορα. Αυτή η γρήγορη αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε πολλά από τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ζάλη και σύγχυση. Μαθαίνοντας μια τεχνική αναπνοής για να επιβραδύνετε την αναπνοή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να σκεφτείτε πιο καθαρά.

2) Τεχνικές χαλάρωσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αισθάνονται άγχος συνήθως έχουν πρόβλημα χαλάρωσης. Γνωρίζοντας πώς να απελευθερώσετε την ένταση των μυών θα βοηθηθείτε αρκετά στην θεραπεία του άγχους. Η χαλάρωση μπορεί να επιφέρει μια αίσθηση ηρεμίας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

4) Διαχείριση σκέψης

Οι ασκήσεις διαχείρισης της σκέψης είναι χρήσιμες όταν ένα άτομο βασανίζεται από συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις. Υπάρχει μια σειρά από τεχνικές, όπως για παράδειγμα ο αντιπερισπασμός, όπου χρησιμοποιώντας ευχάριστες σκέψεις μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε την προσοχή σας μακριά από τις δυσάρεστες. Εναλλακτικά, αναπτύξτε μια σειρά από προτάσεις που θα εξουδετερώσουν τις ανησυχητικές σκέψεις (π.χ. “Αυτό είναι δύσκολο, αλλά έχω περάσει και χειρότερα και τα πήγα μια χαρά” ή “Κουράγιο, αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα”.

5) Διαχειριστείτε το χρόνο σας.

Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής και η πίεση της καθημερινότητας αυξάνει το άγχος. Σχεδιάστε το χρονοδιάγραμμα για όλη την ημέρα, αλλά να είστε προετοιμασμένοι ώστε να είναι ευέλικτο. Βεβαιωθείτε ότι προγραμματίσατε κάποιο χρόνο ανάπαυσης, καθώς και ορισμένες δραστηριότητες αναψυχής.

Εν κατακλέιδι, όσο διατηρείτε το άγχος σας σε σταθερά και ήπια επίπεδα τότε μόνο θα μπορείτε να είστε υγιείς και παραγωγικοί στην καθημερινότητά σας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλένα Γιαννακοπούλου

Κάνοντας τις σπουδές μου στην Γαλλική φιλολογία, με πάθος και δέος, χωρίς όμως να ξεχνάω την αγάπη μου για το γράψιμο ξεκίνησα σιγά σιγά να κάνω τα βήματα μου πάνω στην αρθρογραφία. Τώρα πια δε μπορώ να θυμηθώ πως ήμουν πριν απ' αυτό και δεν θα ήθελα να το σταματήσω ποτέ. Αν μη τι άλλο όλοι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας κι όταν γίνουν πραγματικότητα να μην τα αφήσουμε για τίποτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;