Αγχώδεις Διαταραχές σε Διάφορα πολιτισμικά πλαίσια

αγχωδεις διαταραχες και πολιτισμικο πλαισιο

αγχωδεις διαταραχες και πολιτισμικο πλαίσιο

Το πολιτισμικό πλαίσιο φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την εκδήλωση μιας αγχώδους διαταραχής όσο και με τα μοτίβα συμπεριφοράς που θα παρουσιάσει κάποιος στα πλαίσια αυτής της διαταραχής. Με άλλα λόγια οι αγχώδεις διαταραχές δεν εκδηλώνονται σε όλα τα μέρη του κόσμου με την ίδια μορφή. Υπάρχουν, για παράδειγμα, κάποια σύνδρομα τα οποία έχουν αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιοχές ενώ σε άλλες ίσως να είναι εντελώς άγνωστα:

  • Το ταϊτζίν κυοφούσο είναι ένα σύνδρομο που αναφέρεται στην Ιαπωνία και χαρακτηρίζεται από το φόβο του ατόμου να μην δυσαρεστήσει τους άλλους ή τους προκαλέσει αμηχανία.Το άτομο μπορεί να φοβάται την άμεση βλεμματική επαφή με τους άλλους ή ότι μυρίζει άσχημα το σώμα του ή έχει κάποια δυσμορφία. Η εστίαση των ατόμων αυτών στα συναισθήματα που θα προκαλέσουν στους άλλους πιθανόν οφείλεται στην παραδοσιακή τους κουλτούρα που δίνει έντονη έμφαση στα συναισθήματα των άλλων.
  • Το καγιάκ-ανγκστ εμφανίζεται στη δυτική Γροιλανδία και μοιάζει με τη Διαταραχή αγχώσεις διαταραχες και πολιτισμικο πλαίσιοΠανικού. Οι άνθρωποι που κυνηγούν φώκιες και βρίσκονται ολομόναχοι μέσα στη θάλασσα μπορεί να αισθανθούν φόβο, αποπροσανατολισμό και ανησυχία μήπως πνιγούν.
  • Η ατάκε ντε νέρβιος εμφανίστηκε αρχικά στο Πόρτο Ρίκο.Πρόκειται για μια διαταραχή στην οποία το άτομο εμφανίζει σωματικά συμπτώματα και φόβο μήπως τρελαθεί.
  • Το κόρο είναι μια διαταραχή που έχει αναφερθεί στην Ασία. Εδώ το άτομο φοβάται ξαφνικά ότι τα γεννητικά του όργανα θα εισχωρήσουν στο εσωτερικό του σώματός του.
  • Το σένκουι έχει αναφερθεί στην Κίνα και πρόκειται για το έντονο άγχος και σωματικά συμπτώματα που βιώνει το άτομο και αποδίδονται στην απώλεια σπέρματος. Παρόμοια σύνδρομα έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές όπως Σρι Λάνκα και Ινδία.
  • Τέλος, το σούστο ή ασθένεια του τρόμου έχει παρουσιαστεί στη Λατινική Αμερική και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε Λατίνους κατοίκους. Πρόκειται για την Πεποίθηση ότι η ψυχή έχει απομακρυνθεί από το σώμα εξ αιτίας ενός έντονου τρόμου.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι αυτό που φοβάται κάποιος φαίνεται να επηρεάζεται από το πολιτισμικό πλαίσιο απ’ το οποίο προέρχεται και τις πεποιθήσεις και ιδέες που συνδέονται με αυτό. Ωστόσο, πολλά άτομα τείνουν να περιγράφουν το άγχος τους αρχικά με σωματικούς και σύμφωνα με τους ερευνητές η αναλογία μεταξύ σωματικής και ψυχολογικής έκφρασης των συμπτωμάτων μοιάζει να είναι σταθερή σε όλα τα πολιτισμικά πλαίσια.

Advertisement

Βιβλιογραφία:

Kring, A. M., Davison, G. C., Neale, J. M., & Johnson , S. L. (2010). Ψυχοπαθολογία. Αθήνα: Gutenberg.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG