Σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής

σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που λατρεύουν το φθινόπωρο και αυτοί που το μισούν. Είμαι σίγουρη ότι η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει στην δεύτερη ομάδα. Είναι αυτοί οι άνθρωποι (όλοι τους ξέρουμε) που τρελαίνονται στο άκουσμα της φράσης “καλό χειμώνα να έχουμε”, σιχαίνονται την πρώτη του Σεπτέμβρη και αγχώνονται με την προοπτική μιας νέας εποχής που σηματοδοτεί άλλον έναν χρόνο με δουλειά, σχολές και λοιπές υποχρεώσεις. Παρά τη δυσφορία που νιώθουν βέβαια είναι κάπως τυχεροί, καθώς η επιστήμη έχει βρει την αιτία του κακού.

Το σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής

Το σύνδρομο SΑD (Seasonal Αffective Disorder) ή σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, αποτελεί μια διαταραχή της διάθεσης, που οφείλεται στη μείωση της έκθεσής μας στο ηλιακό φως τις εποχές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αυτό το φαινόμενο οδηγεί στη μείωση των εκκρίσεων ορισμένων νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι βελτιώνουν τη διάθεσή μας, όπως είναι η σεροτονίνη. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών και αποτελεί ένα σύνδρομο του δυτικού κόσμου στη χειμερινή του μορφή. Σε χώρες με ισημερινό κλίμα, είναι συχνότερο τους θερινούς μήνες. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν:

  • Υπνηλία, δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα
  • Αύξηση ποσότητας φαγητού, ιδιαίτερη επιθυμία για υδατάνθρακες ( και συνεπώς αύξηση βάρους)
  • Απουσία ενέργειας
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αισθήματα μελαγχολίας και ανηδονίας

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος νιώθει μια μελαγχολία με τον ερχομό του φθινοπώρου, υποφέρει από αυτό το σύνδρομο.  Είναι δυνατόν, ωστόσο, οι εποχικές αλλαγές να μας ρίχνουν την διάθεση και να επηρεάζουν τον οργανισμό μας σε μικρό βαθμό χωρίς να πληρούνται όλα τα συμπτώματα της διαταραχής . Το να μεταναστεύουμε κάθε φορά που τελειώνει το καλοκαίρι, όμως, σίγουρα δεν είναι πρακτική λύση. Οπότε, μια καλή εναλλακτική είναι να διευκολύνουμε λίγο τη ζωή μας, γιατί ως γνωστόν ότι δεν μπορείς να αποφύγεις καλύτερα να το απολαύσεις. Ιδού μερικοί τρόποι:

  • Μην ξεχνάτε τους φίλους σας. Πολλές φορές, οι υποχρεώσεις που μπαίνουν κ πάλι στη ζωή μας, μας αποσπούν από την κοινωνική συναναστροφή, πράγμα το οποίο εντείνει τα αισθήματα μελαγχολίας. Βρείτε ένα κενό, λοιπόν και εκμεταλλευτείτε το για να βρεθείτε με την παρέα σας και να συναντήσετε φίλους που έχετε καιρό να δείτε λόγω καλοκαιριού.
  • Ξεφορτωθείτε την χαρτούρα ΝΩΡΙΣ. Τι πιο αγχωτικό (και βαρετό) από τις νέες αιτήσεις, δικαιολογητικά και δηλώσεις που έχετε να τακτοποιήσετε; Νομίζω τίποτα. Γι΄αυτό πάρτε το απόφαση, ξεμπερδέψτε με τα διαδικαστικά όσο πιο γρήγορα γίνεται και απολαύστε την υπόλοιπη εποχή.
  • Κάντε ένα ταξιδάκι. Ναι τώρα γυρίσατε από διακοπές. Ναι λεφτά δεν περισσεύουν αυτό είναι σίγουρο. Ωστόσο, θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε το τριήμερο της 28ης έτσι; Το κέρδος είναι διπλό: τα εισιτήρια είναι πολύ φθηνότερα σε σχέση με τα Χριστούγεννα και έχετε ένα κίνητρο για να επιβιώσετε το μισό φθινόπωρο.
  • Τέλος, ξεκινήστε μια νέα ασχολία. Μάθετε μια καινούρια γλώσσα, μάθετε να μαγειρεύετε κινέζικο, πάτε για τρέξιμο, ξεκινήστε μια καινούρια σειρά και γενικά επενδύστε σε οτιδήποτε θα αλλάξει για λίγο την ρουτίνα σας και θα κάνει την αρχή της νέας σεζόν λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Αμπατζίδου

Eίμαι γεννημένη στις Σέρρες και τελειόφοιτη Ψυχολογίας στο ΑΠΘ. Αγαπώ πολύ τα ταξίδια, τους φίλους μου, το φαγητό, τις νευροεπιστήμες και πολλά άλλα ασύνδετα μεταξύ τους πράγματα. Δεν μου αρέσει να μένω στάσιμη και να υπάρχουν πράγματα που δεν έχω καταφέρει να πετύχω. E-mail επικοινωνίας: maryl_aba27@yahoo.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;