Αδερφική αντιζηλία: στρατηγικές διαχείρισης από τους γονείς

πηγή εικόνας: https://www.paramana.eu

Ο όρος “αδελφική αντιζηλία” αναφέρεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των παιδιών μιας οικογένειας. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την αίσθηση ότι οι «συναισθηματικοί πόροι» της οικογένειας αρχίζουν να περιορίζονται με την άφιξη νέων μελών και μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ αδελφών ίδιου ή αντίθετου φύλου οποιασδήποτε ηλικίας.

Σημαντικό είναι οι γονείς να γνωρίζουν ότι η αντιζηλία πυροδοτεί αδελφικούς καβγάδες οι οποίοι ταλαιπωρούν την οικογένεια. Δεν είναι στο χέρι τους να τους αποτρέψουν και ούτε χρειάζεται να το κάνουν. Οι συγκρούσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ανθρωπίνων σχέσεων και τα παιδιά μέσα στην οικογένεια και μέσα από τους αδελφικούς καβγάδες μαθαίνουν πώς να εκφράζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, πώς να θέτουν όρια στους άλλους σεβόμενοί τους και πώς να επιλύνουν με αποτελεσματικούς τρόπους προβλήματα που προκύπτουν.

Ωστόσο, όταν στους καβγάδες εμφανίζονται και επεισόδια επιθετικής συμπεριφοράς ή όταν δεν υπάρχει κατάλληλη διαχείριση στην αντιζηλία από τους γονείς, αυτό μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο που αργότερα ως ενήλικες θα αλληλοεπιδρούν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική τους ζωή. Για τον λόγο αυτό, οι γονείς χρειάζεται να είναι ενήμεροι για το φαινόμενο αυτό και κατάλληλα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπισή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Άλλωστε, η αδελφική αντιζηλία αναπτύσσεται κάθε φορά μεταξύ δυο ξεχωριστών και μοναδικών ατόμων. Παρόλο αυτά, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι γονείς για καλύτερη διαχείριση της κατάστασης:

Αποφύγετε τις συγκρίσεις ανάμεσα στα αδέλφια

Το κάθε παιδί είναι μοναδικό. Έχει τις δικές του δυνατότητες και ικανότητες και η σύγκριση μόνο αντιζηλία μπορεί να καλλιεργήσει. Αντιθέτως, η αναγνώριση και η αποδοχή κάθε παιδιού μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του και να μειώσει την ανάγκη του για υπεροχή έναντι των αδελφών του.

Φροντίστε όλα τα μέλη της οικογένειας να λαμβάνουν ισάξια προσοχή

Είναι σημαντικό να αφουγκράζεστε τις ανάγκες τους και να μην επηρεάζεστε από αντιλήψεις ότι λόγω προσωπικότητας υπάρχουν παιδιά που χρήζουν περισσότερης προσοχής, στοργής και φροντίδας από τα υπόλοιπα (π.χ. είναι πιο ευαίσθητο, πιο δυναμικό κλπ.).

Βρείτε έναν αποτελεσματικό τρόπο ώστε να αφιερώνετε σε όλα τα παιδιά ισάξιο χρόνο, στο καθένα ξεχωριστά

Παράλληλα οργανώστε οικογενειακές δραστηριότητες (π.χ. μια εκδρομή) προκειμένου να περνάτε κοινό χρόνο όλοι μαζί και έτσι να μην διεκδικούν χωριστά την προσοχή του κάθε γονέα.

Φτιάξτε μια λίστα με αποδεκτούς και αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να λάβουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να θυμηθούν και να εφαρμόσουν κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις της λίστας, όταν προκύψει μια σύγκρουση. Έτσι, λοιπόν, την ώρα του καβγά, οι γονείς τηρώντας ουδέτερη στάση προς τα εμπλεκόμενα αδέλφια, μπορούν να τα παραπέμψουν στη λίστα ή να τους θυμίσουν κάποια από τις λύσεις.

Μην παίρνετε θέση

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να υποστηρίζετε τη μια ή την άλλη πλευρά, αλλά να παραμείνετε ουδέτεροι και να προσπαθήσετε να προωθήσετε την επίλυση της διαμάχης ανάμεσα στα αδέλφια.

Κυρίως όμως, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι απλώς παιδιά και ότι οι μεταξύ τους καβγάδες δεν τα κάνουν κακά παιδιάΑυτό που χρειάζονται είναι αγάπη, υπομονή, χρόνο και καθοδήγηση για το πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με πιο αποτελεσματικούς και εποικοδομητικούς τρόπους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλένα Γιαννακοπούλου

Κάνοντας τις σπουδές μου στην Γαλλική φιλολογία, με πάθος και δέος, χωρίς όμως να ξεχνάω την αγάπη μου για το γράψιμο ξεκίνησα σιγά σιγά να κάνω τα βήματα μου πάνω στην αρθρογραφία. Τώρα πια δε μπορώ να θυμηθώ πως ήμουν πριν απ' αυτό και δεν θα ήθελα να το σταματήσω ποτέ. Αν μη τι άλλο όλοι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας κι όταν γίνουν πραγματικότητα να μην τα αφήσουμε για τίποτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;