Αδέρφια: Προσωπικότητα και χρονολογική σειρά γέννησης

πηγή εικόνας: The Mamagers.gr

Πριν ξεκινήσει το παρόν άρθρο, εύλογο είναι να επισημανθεί πόσο σημαντικό είναι το περιεχόμενο της λέξης ‘αδέρφια’ και πόσο αναντικατάστατο είναι το δέσιμο τους. Όσοι λοιπόν έχουν την τύχη να έχουν αδέρφια και να έχουν μεγαλώσει σε ένα κατάλληλα υγιές περιβάλλον αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την φράση του Αντισθένη ‘ αδέλφια μονιασμένα και αγαπημένα είναι πιο δυνατά και από τα τείχη μιας πόλης’. Αυτή λοιπόν  η εξ’ αίματος σύνδεση και η άρρηκτη  επικοινωνία τους, κάνουν τους υπολοίπους να απορούν.

Ωστόσο…

Αυτό που ενώνει τα αδέρφια πέρα από την εξ’ αίματος σύνδεση τους είναι επίσης οι κοινές εμπειρίες, ο τρόπος που έχουν μεγαλώσει καθώς και τα ερεθίσματα που έχουν πάρει. Όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητο έτσι ώστε να θεωρηθούν άνθρωποι με ίδια προσωπικότητα, ίδιο χαρακτήρα και κοινό τρόπο σκέψης. Είναι δεδομένο πως ακόμη και η χρονολογική σειρά που έχει γεννηθεί το κάθε παιδί διαδραματίζει και συμβάλλει με τον δικό του ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο στην προσωπικότητα και στον χαρακτήρα του κάθε παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα, το κάθε παιδί είναι  διαφορετικό παρόλο που έχει πάρει μια συγκεκριμένη ανατροφή και παιδεία από τους ίδιους ανθρώπους. Η σειρά λοιπόν που γεννιέται το κάθε παιδί διαδραματίζει διαφορετικό ρόλο στην προσωπικότητα του.

Πώς διαμορφώνεται όμως ο χαρακτήρας του κάθε παιδιού; 

Αδιαμφισβήτητα, το πρώτο παιδί είναι και ο ηγέτης των υπόλοιπων αδερφών. Είναι το παιδί-αφετηρία που θα φέρει εις πέρας κάθε τι που θα ζητήσει ο γονέας. Είναι το πρότυπο και το στήριγμα για τα υπόλοιπα αδέρφια της οικογενείας. Επίσης, είναι το πρόσωπο που θα ασκήσει την μεγαλύτερη επιρροή, είτε θετική είτε αρνητική. Τα υπόλοιπα αδέρφια τον αντιμετωπίζουν ως δάσκαλο και σύμβουλο για πολλά ζητήματα. Τον εμπιστεύονται και θεωρούν την άποψη και την γνώμη του ακέραια. Οι γονείς από την άλλη, του έχουν δώσει υποχρεώσεις και μια εμπιστοσύνη που τις περισσότερες φορές δεν συνάδει με την ηλικία του. Όμως, είναι το παιδί που έχει μάθει από μικρό να παίρνει πρωτοβουλίες. Επίσης, είναι αυτός που φέρνει εις πέρας ό,τι υποχρεώσεις  του έχουν προσκομίσει. Επομένως, ένα τέτοιο παιδί δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι λιγότερο από έναν ώριμο ενήλικα, με το χαρακτηριστικό μιας έντονης και ακέραιης προσωπικότητας.

Από την άλλη, το δεύτερο παιδί  είναι το πρόσωπο που οι γονείς θα το συγκρίνουν με το μεγαλύτερο παιδί της οικογενείας. Επίσης, είναι εκείνο που θα μοιραστεί  τη προσοχή των γονέων με τον μεγαλύτερο αδερφό του. Αν τα παιδιά είναι δυο, τότε ο καθένας προσπαθεί να αναδείξει τον δικό του ρόλο και να διαμορφώσει την δική του προσωπικότητα. Άρα, λειτουργούν και οι δύο κατά παρόμοιο τρόπο. Σε περίπτωση όμως που τα αδέρφια έχουν κοινό φύλο, προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και βρίσκονται τις περισσότερες φορές σε μια πάλη συναγωνισμού για το ποιο παιδί θα φέρει εις πέρας τα περισσότερα κατορθώματα. Αυτό συνήθως συμβαίνει για να δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη προσοχή από τους γονείς αλλά και μια απόδειξη ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει όμως αν υπάρξει και τρίτο παιδί;

Στην περίπτωση αυτή, οι ειδικοί περιγράφουν το δεύτερο παιδί ως το ‘παιδί σάντουιτς’. Το παιδί σε αυτή την περίπτωση δυσκολεύεται να βρει τα δική του προσωπικότητα, καθώς δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο , ούτε το μικρότερο. Προσπαθεί να ανακαλύψει την προσωπικότητα του παίρνοντας στοιχεία και από τον μεγαλύτερο αλλά και από τον μικρότερο αδερφό. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρξει μια μορφή σύγχυσης για τον ίδιο. Το τρίτο παιδί προσπαθεί να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο τρόπος σκέψης, διαφορετικός από τα υπόλοιπα αδέρφια.

Το τελευταίο παιδί από την άλλη είναι ‘το φως και η ελπίδα της οικογένειας. Είναι το παιδί που δεν θα πάρει ευθύνες. Το τελευταίο παιδί χαρακτηρίζεται από ανεμελιά, κοινωνικότητα και άκρως αισιόδοξη διάθεση. Είναι το παιδί που δεν θα αναλάβει υποχρεώσεις. Επίσης, δεν θα φορτωθεί από ευθύνες εξαιτίας της μόνιμης ηλικιακής τους διαφοράς με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας.

Εν κατακλείδι, είναι δεδομένο πως τα αδέρφια μας  είναι τα άτομα που έχουμε ζήσει έντονες παιδικές στιγμές και κοινά βιώματα.  Το να έχεις αδέρφια λοιπόν είναι πολύ όμορφο. Το να έχεις όμως αδέρφια που επικοινωνείς είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να σου δώσει η φύση.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μελισσανθη Ευθυμιου

Ονομάζομαι Μελισσάνθη Ευθυμίου και είμαι απόφοιτη του τμήματος νηπιαγωγών. Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2020 είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος της ελληνικής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα στην εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και στις Τ.Π.Ε. Ωστόσο, έχω ασχοληθεί με τις αισθητηριακές αναπηρίες ακοής και ολοκληρώνω φέτος την επάρκεια μου στην συγκεκριμένη ειδικότητα. Στον ελεύθερο μου χρόνο κάνω εθελοντισμό και αρθρογραφώ. Η αγάπη μου για τα βιβλία καθώς και η ενασχόληση μου με την μουσική (κιθάρα) είναι πραγματικά αναντικατάστατη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;