Αδέλφια: ο ανταγωνισμός και η ζήλεια ανάμεσά τους

πηγή εικόνας: https://gr.pinterest.com/pin/481955597597736851/

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέρφια είναι ένα πρόβλημα που έρχονται αντιμέτωποι όλοι οι γονείς που έχουν πάνω από ένα παιδί. Φυσικά όλα ξεκινάνε από την παιδική ηλικία και από την συμπεριφορά των γονιών όπως και των κοντινών ατόμων του περιβάλλοντος τους. Πολλές φόρες και άθελά τους οι γονείς μόλις έρθει το δεύτερο παιδί στην οικογένεια όλοι δίνουν την προσοχή στο νέο μικροσκοπικό ανθρωπάκι που ήρθε στο σπίτι. Βάζοντας στο περιθώριο το πρώτο παιδί δυναμώνοντας την ζήλια για τον μικρό “εισβολέα” που παίρνει  απάνω του όλα τα βλέμματα και την προσοχή. Το κοντινό περιβάλλον είναι αυτό που ενδυναμώνει ακόμα πιο πολύ τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέρφια από πολύ μικρή ηλικία. Επίσης τα αδέρφια με μικρή διαφορά ηλικίας μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστικά μεταξύ τους από τα αδέρφια με διαφορά ηλικίας πάνω από 5 χρόνια.

Τα παιδιά με τον ερχομό ενός άλλου μωρού αντιλαμβάνονται πως το νέο μέλος  λαμβάνει ιδιαίτερη προσοχή και πως έχει προνομιακή μεταχείριση. Όσο και να προσπαθείτε να το λύσετε αυτό με την κουβέντα είναι δύσκολο να το καταφέρεται όταν αυτά που λέτε έρχονται σε αντίθεση με αυτά που κάνετε. Η ζήλια ξεπηδά κάθε φορά που η μητέρα αγκαλιάζει, χαϊδεύει, φροντίζει, ταΐζει, παίζει το αδελφάκι ακόμα και όταν όλοι ασχολούνται μαζί του σαν να μην υπάρχει μπροστά το πρωτότοκο παιδί.

Το χρονικό, ο ανταγωνισμός και τα λάθη:

Ένα παιδί από την στιγμή που θα έρθει στον κόσμο έχει μια αποκλειστική σχέση με τους γονείς του. Πρώτα με τη μητέρα του που είναι και το πρόσωπο που το φροντίζει και λειτουργεί στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του παιδιού.

Το παιδί μέχρι τον ερχομό του νέου μέλους είχε αυτήν την αποκλειστική σχέση που τώρα κλονίζεται και βιώνει  μια βίαιη αλλαγή, μια ανεπιθύμητη είσοδος ενός άλλου που χρίζεται ως ο υπεύθυνος για τη ρήξη αυτής της τέλειας αποκλειστικής σχέσης. Το πρωτότοκο παιδί χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, καθώς το αδελφάκι εύκολα και αβίαστα πετυχαίνει να κερδίσει την αγάπη και την αγκαλιά της μοναδικής μητέρας. Σε αυτήν την αλλαγή η στάση των γονιών είναι σημαντική. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την στάση απέναντι στα παιδία που μεγαλώνουν σε διαφορετική ηλικία.

Λάθη:

 • Δε θα πάρω το μωρό αγκαλιά όλη μέρα αλλά όταν πρέπει, μόνο όταν πρέπει να το αλλάξω, να το ταΐσω, όταν κλαίει. Πρέπει να καταλάβει το μεγάλο πως  υπάρχει λόγος που το μωρό θέλει αγκαλιά.
 • Δεν κάνω στην άκρη το πρώτο παιδί και ασχολούμαι μόνο με το μωρό.
 • Δίνω όλη μου την προσοχή στο μεγάλο, δεν πρέπει να το κάνω να αισθανθεί παραγκωνισμένο.
 • Εξηγώ στους παππούδες πως μπροστά στο πρωτότοκο να αποφεύγουν τα υπερβολικά χάδια στο μωρό, η προσοχή και τα παιχνίδια πρέπει να είναι προς το μεγάλο παιδί. Πρέπει το παιδί να  εξακολουθεί  να αισθάνεται ασφάλεια όπως και πριν το μωρό.
 • Αν δεν προετοιμάσω το έδαφος και καλλιεργηθεί η ζήλια τότε μεγαλώνοντας θα είναι πολύ μεγάλος ο ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Έχεις μπει στη θέση του παιδιού;

Μια φράση που μου αρέσει να λέω είναι αύτη “αν μπεις στη θέση του θα καταλάβεις”.  Ναι αν μπορούσαμε να μπούμε στην θέση του παιδιού θα καταλαβαίναμε και θα ξέραμε τι ακριβώς αισθάνεται. Οι μεγάλοι όμως τείνουν να ξεχνάν πως υπήρξαν και οι ίδιοι παιδιά. Αν κάναμε μια προσπάθεια και βάζαμε τον εαυτό μας στην θέση του τότε αυτά που θα βλέπαμε δε θα μας άρεσαν και ακόμα περισσότερο αυτά που θα καταλαβαίναμε πως αισθάνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ανταγωνισμός και ζήλεια
πηγή: themamagers

Ας κάνουμε μια άσκηση:

Ας υποθέσουμε πως εσύ είσαι το παιδί και έρχεται η μαμά σου σπίτι με το νέο μέλος.

 • Κρατάει το μωρό στην αγκαλιά από το πρωί μέχρι το βράδυ
 • Δεν παίζει μαζί σου
 • Ασχολούνται όλοι με το μωρό 
 • Όποιος μπει μέσα στο σπίτι πρώτα τρέχει στο μωρό και μετά σε σένα
 • Κάθε φορά που πλησιάζεις το μωρό όλοι σου φωνάζουν να κάνεις στην άκρη

Αν ήσουνα παιδί δεν θα σου άρεσε τότε γιατί περιμένεις να αρέσει στο παιδί σου;

Χρειάζεται ισορροπία. Και τις ισορροπίες πρέπει να τις βρεις εσύ ανάμεσα στα παιδιά σου. Ένα βρέφος το μόνο που χρειάζεται είναι να το ταΐζεις, να το αλλάζεις, να το ηρεμείς όταν κλαίει. Το παιδί που χρειάζεται πραγματική φροντίδα είναι το μεγάλο σου παιδί. Ενώ  θέλεις να ζουπίξεις  το μωράκι δεν ακούς το βουβό κλάμα του άλλου σου παιδιού. Δε βλέπεις την απογοήτευση στα μάτια του όταν την βλέπει πως στην αγκαλιά σου δεν έχει χώρο για εκείνο.

Κάνε κάτι:

 • Μην συγκρίνεις τα παιδία σου, είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι.
 • Πρέπει να καταλαβαίνουν τι θεωρείται αποδεκτή και τι μη αποδεκτή συμπεριφορά για την στάση μεταξύ τους .
 • Μην κατηγορείτε κατ’ επανάληψη ένα από τα παιδιά σου για το γεγονός ότι τσακώνεται με το αδερφάκι του.
 • Κάντε το κάθε παιδί να νιώσει μοναδικό και ξεχωριστό και όχι να δείχνεις κάποια προτίμηση στο ένα από τα δύο.
 • Σε κάποια ένταση μεταξύ τους μην πάρετε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου.

Ο ανταγωνισμός και η ζήλεια  καλά κρατεί στην ενήλικη ζωή:

Έχουν μεγαλώσει και όμως μέσα τους έχουν καλά κρυμμένο αυτό που τους βασανίζει. Ο ανταγωνισμός για τον αδερφό/ή. Ο κάθε γονιός θα  αναρωτιέται τι έκανε λάθος και γιατί να συμβαίνει αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν γονείς που θα πουν κάτι να επαινέσουν το ένα παιδί μειώνοντας ταυτόχρονα το άλλο. Πολλές φορές δεν είναι δίκαιοι με τα λάθη των παιδιών τους. Και πάλι θα πω πως αν όλοι οι γονείς για μια στιγμή έμπαιναν στην θέση των παιδιών τους και ήταν πραγματικά ειλικρινείς και δίκαιοι με τα λάθη του τότε ίσως να καταλαβαίναν πιο πολύ τα παιδιά τους.

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώρα Γεωργία

Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη. Η ανάγκη μου για να εκφράζομαι στην παιδική μου ηλικία με έσπρωξε στο γράψιμο και το διάβασμα. Ταξιδεύω και ονειρεύομαι με τα βιβλία. Δημιουργώ με την γραφή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;