9 τύποι ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγεις αν θες να πετύχεις

τύποι ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγεις

Οι απαιτήσεις που καλείται να ανταπεξέλθει ο άνθρωπος στις σύγχρονες και ανεπτυγμένες κοινωνίες ολοένα και αυξάνονται. Καθημερινά συναναστρέφεται με άτομα τα οποία τον επηρεάζουν αρνητικά. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο κάθε χρόνο να αναθεωρεί τις προσωπικές του σχέσεις και τον κοινωνικό του κύκλο. Δεν πρόκειται συχνά για μια εύκολη διαδικασία αλλά ίσως να είναι αναγκαία για μια πιο ολοκληρωμένη ζωή. Μπορεί να πρόκειται για κάποιον φίλο, συνάδελφο ακόμη και μέλος της οικογένειας με το οποίο θα ήταν καλύτερα να περιοριστεί ο χρόνος που περνάει μαζί. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε καμία περίπτωση το άρθρο δεν προωθεί την μοναξιά! Ωστόσο, η αναθεώρηση των σχέσεων ίσως φέρει το άτομο πιο κοντά στην επιτυχία. Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα, καλά και κακά, είναι μεταδοτικά. Άλλωστε οι περισσότεροι άνθρωποι είναι συνδυασμός των 5 πιο κοντινών φίλων τους. Η αναθεώρηση αυτή δεν παραπέμπει στο να είναι κάποιος άκαρδος (αν και ίσως νιώσει έτσι κάποια στιγμή μακροπρόθεσμα).

  Αυτοί είναι οι 9 τύποι των πιο τοξικών ανθρώπων που πρόκειται να συναντήσεις:

  1. Το μόνιμο «θύμα»

Είναι το πρόσωπο που συνέχεια κατηγορεί τους άλλους για τις αδυναμίες και τις αποτυχίες τους. Το χειρότερο είναι ότι συνέχεια βρίσκει δικαιολογίες για τις δίκες του αποτυχίες, όπως το ότι δεν του δόθηκαν οι ίδιες ευκαιρίες. Η συναναστροφή με ένα τέτοιο άτομο θα εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας.

  1. Ο απαισιόδοξος

Πρόκειται για αυτόν/η που σε μια ηλιόλουστη μέρα θα παραπονεθεί για τυχόν εγκαύματα ή εάν θα πληρώνεται με αρκετά χρήματα και θα παραπονεθεί ότι πληρώνει πολλούς φόρους. Αυτοί οι τύποι σε φθείρουν συναισθηματικά και όπως και το «θύμα» σε γεμίζουν με αρνητική ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

τύποι ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγεις

  1. Ο «χάσιμο χρόνου»

Έχετε κολλήσει σε μια συνομιλία με κάποιον που συνεχίζει να μιλάει και να μιλάει. Στην αρχή, αυτό μπορεί να μην φαίνεται σαν μια κακή συμφωνία, αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι γνωστοί ως «χάσιμο χρόνου». Το πρόβλημα με αυτά τα άτομα είναι ότι αν και μπορει να είναι θετικοί και γεμάτοι ενέργεια άνθρωποι, καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος από τον χρόνο σας. Αντί να αφήσουν κάποιον να φύγει από την δουλειά, τείνουν να του μιλάνε συνέχεια. Παρόλα αυτά μπορείτε να μην ξεκόψετε πλήρως αλλά να περνάτε λιγότερο χρόνο.

  1. Ο «επιτυχημένος»

 Αυτοί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην σκληρή δουλειά καθώς θεωρούν ότι η επιτυχία θα έπρεπε να τους δοθεί απλόχερα. Αυτή η ιδεολογία μπορει να έχει καταστροφικές συνέπειες για εσάς καθώς ενδεχομένως να σας κάνει να σκεφτείτε «γιατί εγώ να προσπαθώ σκληρά ενώ ο άλλος δεν κάνει τίποτα». Επιπλέον, είναι πιθανό η συναναστροφή με τέτοια άτομα να σας απομακρύνει από τα όνειρα και τους στόχους σας.

  1. Ο «μόνο εγώ είμαι σωστός»

Ενώ υπάρχουν στιγμές που πρέπει να φέρετε εις πέρας μια εργασία ή μια κατάσταση, οι επιτυχημένοι άνθρωποι θα έχουν επίγνωση ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε βοήθεια. Αντίθετα, αυτό το είδος άτομο θα σας αναγκάσει να κάνετε την εργασία βαδίζοντας αποκλειστικά στο δικό του μονοπάτι, πράγμα το οποίο μπορει να σας κάνει να χάσετε κάποια προθεσμία ή να μείνετε στην δουλειά για περισσότερες ώρες για να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις του. Είναι αφεντικό, χειραγωγός, τελειομανής, έμμονος/η με λεπτομέρειες, και στοχεύει όσους δεν βασίζονται στον εαυτό τους.

τύποι ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγεις

  1. Ο κριτής

Προφανώς και η κριτική μπορεί να είναι και καλή αν είναι εποικοδομητική καθώς μπορει να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν κάποιες αδυναμίες. Ωστόσο, η συνεχομένη κριτική δεν είναι ούτε υγιής, ούτε χρήσιμη. Όπως εξηγεί η συγγραφέας Florence Isaacs στο «Toxic Friends/True Friends» (τοξικοί φίλοι/πραγματικοί φίλοι), «οι τοξικοί φίλοι σας αγχώνουν, σας χρησιμοποιούν, είναι αναξιόπιστοι και απαιτητικοί, μην προσφέρετε τίποτα σε αυτούς».

  1. Ο ψεύτης

«Το ψέμα είναι μέρος της καθημερινής ζωής» λέει ο καθηγητής Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Επιστημών Robert Feldman και αναπληρωτής καγκελάριος στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst. Αλλά όταν το ψέμα βγαίνει εκτός ελέγχου, μπορεί να γίνει πρόβλημα. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι περιβάλλουν τον εαυτό τους με ανθρώπους που είναι ειλικρινείς και παρέχουν ειλικρινή ανατροφοδότηση. Ακόμα κι αν είναι κάτι που δεν θέλετε να ακούσετε, αυτό το ειλικρινές σχόλιο είναι πιο πολύτιμο από το ψέμα, αφού μπορεί να σας βοηθήσει να διορθώσετε ένα πρόβλημα ή αρνητικές συνήθειες που δεν έχετε αντιληφθεί ποτέ πριν.

τύποι ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγεις

  1. Party animal

Σιγουρά ένα πάρτι το Σάββατο μπορει να είναι διασκεδαστικό, κάποιες φορές. Αλλά ο «party animal» θέλει να βγαίνει έξω κάθε βράδυ της εβδομάδας το οποίο σημαίνει ότι το πρωί θα ξυπνήσει εξαντλημένος και πιθανόν ζαλισμένος. Πόσο καιρό είναι δυνατόν να αντέξει κάποιος έναν τέτοιο τρόπο ζωής; Εάν θέλετε να παραμείνετε παραγωγικοί και να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα, περιορίστε τον χρόνο που περνάτε με τον «party animal».

τύποι ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγεις

  1. Ο «αποτυχημένος»

Ο Brian Tracy είπε « οι επιτυχημένοι άνθρωποι πάντα ψάχνουν ευκαιρίες για να βοηθήσουν τους άλλους ενώ την ίδια στιγμή η ανεπιτυχείς ρωτούν «τι θα κερδίσω εγώ από αυτό;». Κατά κανόνα οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν προσεγγίζουν τους αποτυχημένους διότι είναι πιθανό να τους κρατήσουν μακριά από το να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους ωθώντας τους προς το χειρότερο και καταστρέφοντας την φήμη τους. Αντίθετα, συναναστρέφονται με άτομα που είναι θετικοί, εργατικοί και προωθούν τι δυνατότητες τους.

Κλείνοντας είναι καλό να καταλάβουμε ότι η αποτυχία θα πρέπει να έχει ως στόχο να μάθουμε από τα λάθη και όχι να μας κρατάει στάσιμους και απογοητευμένος στην ίδια θέση.

Πηγή: https://www.inc.com/john-rampton/want-to-become-successful-avoid-these-9-toxic-personalities.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Υφαντόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;