6 τύποι τοξικών ανθρώπων και αντιμετώπιση

6 τύποι τοξικών ανθρώπων και αντιμετώπιση:

Αποτελεί κοινό τόπο ότι καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο και γνωρίζουμε διαφορετικά είδη ανθρώπων. Υπάρχουν άνθρωποι που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι, ξέγνοιαστοι και μας γεμίζουν θετικότητα και έμπνευση. Αντίθετα, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μας μεταδίδουν αρνητικότητα, ενισχύουν τις ανασφάλειες μας και το άγχος μας. Οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ψυχικής υγείας τοξικοί και χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.

Είδη τοξικών ανθρώπων:

1. Ο εγωκεντρικός

Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι αποτελούν χαρακτηριστική κατηγορία τοξικών ανθρώπων. Η βασική τους επιδίωξη είναι να σε χρησιμοποιήσουν ως μέσο με διάφορους τρόπους ώστε να προβάλλουν τον εαυτό τους και να ενισχύσουν τον εγωισμό τους. Tα ενδιαφέροντά τους περιορίζονται στο να μιλούν ατέρμονα για τον εαυτό τους και να υπερηφανεύονται για τα επιτεύγματά τους. Η συναναστροφή μαζί τους σε κουράζει και συχνά δε σου προσφέρει κάτι ουσιαστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2. Ο κουτσομπόλης

Οι άνθρωποι αυτοί θέτουν αυθαίρετα ως βασική αποστολή της ζωής τους να σχολιάζουν εμμονικά τις ζωές των άλλων και να παραθέτουν την προσωπική τους άποψη για αυτές. Συνήθως ασχολούνται με τις δυστυχίες και τις αποτυχίες των άλλων, ασκώντας αμείλικτη κριτική.

3. Ο διαρκώς αρνητικός

Αυτή η κατηγορία ανθρώπων χαρακτηρίζεται από μεγάλη αρνητικότητα προς οτιδήποτε. Οι αρνητικοί άνθρωποι εστιάζουν πάντα στην απαισιόδοξη πλευρά της ζωής και θεωρούν ότι κανένα εγχείρημα δε θα λειτουργήσει. Επίσης πάντα διαφωνούν σε όλα και εμμένουν στη δική τους μυωπική αντίληψη των πραγμάτων. Η επαφή μαζί τους μπορεί σταδιακά να σε οδηγήσει στην ασυνείδητη υιοθέτηση της αρνητικής οπτικής των πραγμάτων.

4. Ο ζηλόφθονος

Η ζήλια αποτελεί ένα νοσηρό συναίσθημα και αυτοί που τη διαθέτουν σε υπερβολικό βαθμό καταλήγουν τοξικοί όχι μόνο προς τον εαυτό τους, αλλά και προς τους γύρω τους. Οι ζηλόφθονες συγκρίνουν συνεχώς τη ζωή τους με των άλλων θεωρώντας τους άλλους καλύτερους. Επίσης, συχνά προσπαθούν να αντιγράφουν τις επιλογές των άλλων και όταν δεν μπορούν απλά τις επικρίνουν. 

5. Το θύμα

Αυτοί οι άνθρωποι αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη των αποτυχιών τους και των επιλογών τους και θυματοποιούνται. Θεωρούν ότι πάντα φταίει κάποιος άλλος ή κάτι άλλο για οτιδήποτε τους συμβαίνει. Ακόμη, πάντα γκρινιάζουν και βλέπουν κάθε πρόκληση ή κάθε εμπόδιο απροσπέλαστο και σας παρασύρουν και εσάς σε αυτή την στάση αρνητικότητας.

6. Ο αδιάφορος

Οι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα συναισθήματά σου και τις σκέψεις σου και συνεχώς σε απογοητεύουν αποτελούν μια μεγάλη πηγή τοξικότητας στην ζωή σου και θα πρέπει να τους απομακρύνεις. Απομυζούν την ενέργεια και τον χρόνο σου, μόνο όταν σε χρειάζονται και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για σένα.

Αντιμετώπιση:

Αυτοί είναι οι 6 τύποι τοξικών ανθρώπων και η αντιμετώπιση αυτών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί συγκεκριμένη διαχείριση. Αυτό συμβαίνει, καθώς οι τοξικοί άνθρωποι είναι αρκετά χειριστικοί και επιδιώκουν να χειραγωγούν τους άλλους. Η αντιμετώπιση είναι κοινή για όλους τους τύπους τοξικών ανθρώπων ακόμα και αν ανήκουν σε παραπάνω από μια κατηγορία. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσεις μια συναισθηματική απόσταση από αυτούς. Πρέπει να διατηρείς τις επαφές σας τυπικές και να μην ανοίγεσαι συναισθηματικά. Ειδικότερα, θα πρέπει να αποφεύγεις να μοιράζεσαι τις χαρές, τις λύπες και τα σχέδια σου μαζί τους. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να τους επιτρέπεις να επεμβαίνουν στην ζωή σου και να επηρεάζουν τις αποφάσεις ή τις επιλογές σου, ούτε και να σε κάνουν να απολογείσαι για αυτές. Το κλειδί είναι να θέτεις τα όρια σου, να διατηρείς μια σταθερή τυπική στάση απέναντί τους και σταδιακά να τους απομακρύνεις από τη ζωή σου.

πηγές

https://www.huffingtonpost.gr/entry/10-38_gr_16882396


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;