Ζήλια: 6+1 τρόποι να απαλλαγείς από αυτήν

Όλοι μας μπορεί να βιώσουμε ένα αίσθημα ζήλιας στις σχέσεις μας. Η ζήλια είναι φυσιολογική και μπορεί να εμφανιστεί σε σχέσεις ερωτικές, φιλικές ακόμη και συγγενικές. Ειδικότερα στις ερωτικές σχέσεις, όταν είναι υπερβολική ή αδικαιολόγητη τείνει να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία.

Η αντικειμενικά αδικαιολόγητη και επίμονη ζήλια που ενέχει παραληρηματικές ιδέες ονομάζεται παθολογική. Ο φόβος εγκατάλειψης και προδοσίας, πυροδοτεί εκρήξεις οργής και ελεγκτικές συμπεριφορές. Το άτομο που ζηλεύει  βρίσκεται σε συνεχή καχυποψία και ασχολείται εμμονικά με το να αποδείξει ότι οι ανησυχίες του έχουν βάση. Είναι παρεμβατικό στην σχέση του και παραβιάζει τα όρια του συντρόφου του. Όντας μονίμως σε επαγρύπνηση, μπορεί να παρερμηνεύσει το παραμικρό. Οι επίμονες ανακριτικές ερωτήσεις και οι τσακωμοί είναι αναπόφευκτοι και ψυχοφθόροι.

Σύμφωνα με έρευνες στο 37-58% των περιπτώσεων, συνυπάρχει κάποια άλλη ψυχιατρική διαταραχή, όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή διαταραχή προσωπικότητας.

Γιατί ζηλεύουμε;

Το αίσθημα ζήλιας εντοπίζεται ήδη  από νωρίς στην ζωή του ατόμου και επαναλαμβάνεται στις μετέπειτα σχέσεις του. Τα άτομα που ζηλεύουν συνήθως έχουν βιώσει ασταθείς και ελλιπείς συναισθηματικές σχέσεις κατά την παιδική ηλικία, με αποτέλεσμα να  επιζητούν ασφάλεια διαρκώς. Ως εκ τούτου επαναλαμβάνεται το μοτίβο αναζήτησης και αμφισβήτησης της αγάπης .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ζήλεια με υγιή τρόπο ώστε να μην λειτουργεί καταστροφικά;

1. Να εμπιστευτείτε: Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ζήλια είναι να δομήσετε την σχέση σας  στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αγάπη. Εάν αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι ειλικρινής τότε ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε για το μέλλον της σχέσης. Μια σταθερή σχέση που σας παρέχει ασφάλεια μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα.

2.Αναγνωρίστε το συναίσθημα: Όταν συνειδητοποιείτε ότι ζηλεύετε, η ζήλια χάνει τη δύναμή της κατά κάποιον τρόπο, γιατί δεν της επιτρέπεται να σας επηρεάσει ή να σας κάνει να νιώθετε ντροπή ή τύψεις.

3.Μάθετε από τα λάθη σας: Αν εντοπίσετε την πραγματική αιτία τότε μπορείτε να εστιάσετε στον εαυτό σας και στο πώς θα μπορέσετε να βελτιωθείτε.

4.Διαχειριστείτε το με ηρεμία: Προσπαθήστε να αποστασιοποιηθείτε από την ψυχοφθόρα κατάσταση για να σκεφτείτε και να ηρεμήσετε. Μιλήστε με τον σύντροφό σας και βρείτε μαζί λύσεις στα προβλήματα που σας απασχολούν.

Αν δεν έχεις αυτό που αγαπάς, τότε αγάπα αυτό που έχεις. Και αν δεν έχεις τίποτα τότε αγάπα τον εαυτό σου.

5. Εστιάστε στα θετικά: Κάθε φορά που ζηλεύετε κάτι που δεν έχετε, καλό είναι να εστιάζετε στα θετικά και να εκτιμάτε αυτά που έχετε.

6. Αφήστε το χρόνο να περάσει: Όσο ανίατη κι αν μοιάζει, όσο κι αν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε, σε μερικά χρόνια η ζήλια σας  θα έχει στριμωχτεί σε σχεδόν λογικά πλαίσια

7. Μέχρι τότε… Δείτε το σαν κομπλιμέντο: Ο/η σύντροφος σας είναι άτομο άξιο θαυμασμού. Σκεφτείτε πως  αντί να ξεκινάτε καυγά κάθε φορά που κάποιος τον/την κοιτάζει μπορείτε να αναλογιστείτε ότι εκείνος/η κοιμάται στο κρεβάτι μαζί σας  και δεν τον μοιράζεστε με κανέναν άλλον.

Ένα αρκετά βοηθητικό βίντεο για τη ζήλια:

https://www.youtube.com/watch?v=OGWTzspG8kQ

Σχετικά άρθρα:

http://www.vita.gr/psixologia/article/12452/zhlia-pws-na-th-damasete/

http://www.georgalakis.gr/gr/el/articles/ti-einai-i-pathologiki-zilia-kai-pos-antimetopizetai


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;