5 σημαντικές φράσεις για την ψυχολογία (Α’ μέρος)

5 σημαντικές φράσεις για την ψυχολογία

Στο πέρασμα των αιώνων έχουν ειπωθεί από γνωστούς και μη φράσεις, ιδέες ή, όπως συχνά αποκαλούμε, ‘’αποστάγματα’’ εμπειρίας και γνώσης. Οι παρακάτω φράσεις σχετίζονται άμεσα με την ψυχολογία και συνάμα συμβάλλουν στη καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας απασχολούν.

Η γνώση είναι ένα από τα ωραία και πολύτιμα πράγματα. Η μία επιστήμη διαφέρει από την άλλη ή για την ακρίβειά  ή για το αντικείμενό της. Την Ψυχολογία ωστόσο και για τους δύο αυτούς λόγους, μπορούμε εύλογα να την κατατάξουμε μεταξύ των πρώτων επιστημών. Η γνώση της ψυχής συμβάλλει και στην αναζήτηση της αλήθειας. Γιατί η ψυχή είναι κατά κάποιον τρόπο η αρχή των ζωντανών όντων“.  Αριστοτέλης, “Περί Ψυχής” Α 402α

 «Ξέρουμε τι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσαμε να είμαστε.”  Άμλετ

Τι θα μπορούσαμε να είμαστε;  Γνωρίζουμε την σημερινή ταυτότητά μας, αλλά θα μπορούσαμε να γίνουμε όπως θα θέλαμε να είμαστε. Η άποψη ότι δεν υπάρχουν όρια για τις δυνατότητές μας είναι πράγματι θαυμάσια και θα μπορούσε να είναι οδηγός στην ζωή μας.

«Δεν απέτυχα. Έχω βρει 10.000 πράγματα που δεν λειτουργούν.” Thomas Edison 1847-1931

Η επιμονή, αντί για την απογοήτευση, είναι το κλειδί της επιτυχίας. O δρόμος για την επίτευξη του στόχου μας είναι μακρύς και απαιτεί από πλευράς μας πολλά. Υπομονή, προσήλωση και πειθαρχία είναι μερικά από τα βασικά εφόδια που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η θετική ψυχολογίακαι η αισιοδοξία μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά. Θεωρώντας την αποτυχία σαν μία ακόμη προσπάθεια που “δεν πέτυχε”, θα καταφέρουμε αφενός να μην τα παρατήσουμε μέχρι να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και αφετέρου να αποκτήσουμε ένα ισχυρότερο κίνητρο για να συνεχίσουμε την πορεία μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 «Τα μεγάλα πνεύματα πάντα αντιμετωπίζουν βίαιες αντιδράσεις από υποδεέστερα μυαλά ». Albert Einstein

Κάποτε ειπώθηκε πως όλες οι επαναστάσεις έχουν ξεκινήσει από μια μικρή ,αριθμητικά, ομάδα ανθρώπων. Παρόλο που μπορεί να αποκλίνουμε ιδεολογικά από τον περίγυρό μας, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό να μας πτοεί. Ο άνθρωπος με όραμα, που πιστεύει σε μια ιδεολογία και δεν παρασύρεται από το ρεύμα της εποχής θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις αντιδράσεις των υπολοίπων. Χάρη στην οξυδέρκεια του και το πάθος που τον κατακλύζει δύναται να προσχωρήσει.

«Είμαστε έτσι φτιαγμένοι, ώστε να λαμβάνουμε έντονη απόλαυση από την αντίθεση, και πολύ μικρή απόλαυση από την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων.”  Sigmund Freud (1856-1939)

Αυτή η πολύτιμη φράση αναφέρεται στην ανθρώπινη επιθυμία για καινοτομία. Ο γρήγοροι ρυθμοί ζωής και οι υποχρεώσεις καθιστούν την καθημερινότητα  βαρετή, ανιαρή και συχνά πληκτική. Για αυτό,  η αλλαγή μας κρατά ζωντανούς. Η αλλαγή προϋποθέτει παρατήρηση. Αυτό σημαίνει πως καθώς ενεργώ αποστασιοποιούμαι από τη δράση και παρατηρώ τον εαυτό μου. Πολύ συχνά  οδηγεί στο να εντοπίσω αυτά που επιθυμώ να αλλάξω για να κάνω τη ζωή μου καλύτερη.

  • Περισσότερα για τον Freud μπορείτε να βρείτε: εδώ καθώς και εδώ

 «Δεν είμαι υποχρεωμένος να πετύχω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να ανταποκριθώ σε όσο φως έχω.” Abraham Lincoln

Στην ψυχολογία, σύμφωνα με τη θεωρία αυτοπραγμάτωσης του Μάσλοου, προσπαθούμε να επιτύχουμε το μέγιστο του εσωτερικού δυναμικού μας, για να αυξήσουμε τις πιθανότητες για επιτυχία. Το “φως που έχουμε μέσα μας” είναι η μοναδική ικανότητά μας να φτάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας και γιατί όχι να τα ξεπεράσουμε. Μονάχα αν έχουμε προσφέρει  το 100% των δυνατοτήτων μας μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως βρισκόμαστε σε πολύ κομβικό σημείο αναφορικά με την επίτευξη του στόχου μας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;