H αίσθηση και η αντίληψη της γεύσης

 

γεύση και εγκέφαλος

Οι γευστικοί υποδοχείς βρίσκονται στην γλώσσα και σε διάφορα μέρη της στοματικής κοιλότητες σε συστάδες των 50 και ονομάζονται γευστικοί κάλυκες. Στην γλώσσα οι γευστικοί κάλυκες βρίσκονται συχνά γύρω από μικρές προεξοχές που ονομάζονται θηλές. Σε αυτό το όργανο, λοιπόν, διαφορετικές περιοχές αναγνωρίζουν και εντοπίζουν καλύτερα διαφορετικές γεύσεις. Ως προς τις τελευταίες, οι βασικές είναι: αλμυρό, ξινό, πικρό, αλμυρό. Οποιαδήποτε γεύση μπορεί να περιγραφεί ως ο συνδυασμός των τεσσάρων αυτών ιδιοτήτων της γεύσης.

Το μπροστινό μέρος της γλώσσας, λοιπόν, έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε γλυκές και αλμυρές ουσίες, ενώ το πίσω μέρος αναγνωρίζει καλύτερα τις πικρές. Στα πλάγια, πάλι, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι σε ξινές τροφές. Το κέντρο της γλώσσας, τώρα, δεν αναγνωρίζει καμία γεύση. Συνεπώς αν θέλετε να καταπιείτε ένα χάπι με δυσάρεστη γεύση καλύτερα να το τοποθετήσετε στο κέντρο της γλώσσας σας!

Πώς όμως εξηγείται αυτή η διαφοροποίηση των περιοχών της γλώσσας; Η απάντηση φαίνεται να είναι πως οι τέσσερις διαφορετικές γεύσεις φτάνουν στον εγκέφαλο μέσα από τέσσερις διαφορετικούς τύπους νευρικών ινών. Όλες οι νευρικές ίνες ανταποκρίνονται σε όλες τις γεύσεις, όμως η καθεμία ανταποκρίνεται καλύτερα στην δική της γεύση. Έτσι λοιπόν υπάρχουν οι αλμυρές ίνες, οι πικρές ίνες, οι γλυκές ίνες και οι ξινές ίνες. Οι αλμυρές ίνες στέλνουν στον εγκέφαλο ένα μήνυμα για αλμυρή γεύση, οι γλυκές ένα “γλυκό” μήνυμα κ.ο.κ. Η αντιστοιχία ανάμεσα στην υποκειμενική αντίληψη της γεύσης και στην νευρωνική κωδικοποίηση και δραστηριότητα όσον αφορά την γεύση είναι εμφανής.

 

Βιβλιογραφία:

Atkinson, R.L., Atkinson, R.C., Smith, E.E., Bem, D.J., Nolen-Hoeksema, S. (2000). Εισαγωγή στην ψυχολογία του Hilgard. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2003.

Pinel, J.P.J. (2009). ΒΙΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Αθήνα: Ίων/εκδόσεις έλλην, 2011.

Advertisement

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG