3 συμβουλές για να κατανοήσετε την ψυχολογία του παιδιού σας

ψυχολογία παιδιού
Πηγή εικόνας : AlfaVita.gr

Μία από τις πιο σημαντικές αλλά και πιο δύσκολες δοκιμασίες που πρέπει να φέρει εις πέρας ένας γονιός αποτελεί η κατανόηση του ψυχικού αλλά και του πνευματικού κόσμου του παιδιού του. Ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά βρίσκονται στις απαρχές της διαδικασίας διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους. Όπως είναι φυσικό, αυτό δυσκολεύει τους γονείς στο να εντοπίσουν τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα αλλά και τις δυνατότητες των παιδιών τους. Η εξαγωγή εσφαλμένων συμπερασμάτων σχετικά με το παιδί μας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα άθελά μας να το αδικήσουμε ή να το αποπροσανατολίσουμε. Παρακάτω παραθέτουμε συμβουλές με τις οποίες θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την ψυχοσύνθεση των παιδιών κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

1. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του

Τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στη διαδικασία κατανόησης του παιδιού μας από το να παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις και τις συνήθειές του. Οι αυθόρμητες αντιδράσεις των παιδιών στα πράγματα που τους αρέσουν ή δεν τους αρέσουν μπορούν να μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το τι συμβαίνει μέσα τους. Αν, για παράδειγμα, το παιδί μας κλαίει όταν συμβαίνει το τάδε γεγονός, τότε αυτό σηματοδοτεί πως το έχει συνδυάσει με κάτι το αρνητικό. Το ίδιο ισχύει και με τα γεγονότα που το χαροποιούν αντίστοιχα. Οι συνήθειες, επίσης, των παιδιών όσον αφορά στα παιχνίδια και τους φίλους τους μπορούν να μας δώσουν απαντήσεις για τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τους άλλους και γενικότερα τον κόσμο γύρω τους.

2. Βοηθήστε το να αναπτύξει τις δεξιότητές του

Στα πρώτα στάδια της ζωής του, είναι λογικό το παιδί να μη γνωρίζει σε τι είναι καλό και σε τι αδύναμο. Προκειμένου να το βοηθήσετε να καταλάβει σε τι έχει κλίση και με τι ευχαριστιέται όταν καταπιάνεται, θα πρέπει να “πειραματιστείτε”. Χωρίς να του στερείτε το χρόνο που αντιστοιχεί στο παιχνίδι και στη συναναστροφή με τα άλλα παιδιά, θα πρέπει να το ωθήσετε στο να δοκιμάσει διάφορες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα ο αθλητισμός ή οι τέχνες. Μία σημαντική προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός στα “θέλω” του παιδιού προκειμένου να μη νιώσει πίεση ή δυσφορία.

3. Ακούστε το προσεκτικά

Κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία της συζήτησης των γονιών με το παιδί τους. Όμως, προκειμένου να αποκομίσετε σημαντικές πληροφορίες για εκείνα, προέχει να τα ακούσετε. Δώστε ιδιαίτερη βάση σε αυτά που εξιστορούν για το σχολείο, τους φίλους τους και γενικότερα την καθημερινότητά τους όπως εκείνα τη βιώνουν. Είναι σημαντικό να ακούσετε και τη δική τους πλευρά, καθώς θα ακούσετε λεπτομέρειες οι οποίες μπορεί να αποκλίνουν από τη δική σας οπτική. Ο τρόπος που εκφράζονται αλλά και χρησιμοποιούν αυθόρμητα τη γλώσσα του σώματος λέει πολλά. Η κατανόηση του τρόπου που μιλούν για τις εμπειρίες τους κρίνεται διαφωτιστική για να εξερευνήσουμε το τι συμβαίνει μέσα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τα πρώτα τους βήματα στη ζωή, τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον κόσμο με έναν τρόπο τόσο απλό όσο και ιδιαίτερα σύνθετο. Οι εμπειρίες που συλλέγουν στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους αργότερα. Η κατανόηση της ψυχολογίας των παιδιών αποτελεί την ύψιστη μορφή προσοχής αλλά κυρίως αγάπης που μπορούν να λάβουν από τους γονείς τους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάρθα Μοίρα

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;