3+1 σημάδια ότι βρίσκεστε σε μία “ανθυγιεινή” σχέση

σχέση
Πηγή εικόνας : enallaktikidrasi.com

Δε θα μιλήσουμε εδώ για τα προφανή σημάδια μίας ανθυγιεινής σχέσης όπως η βία ή η απιστία, αλλά για μερικές απλές ενδείξεις που ίσως σηματοδοτούν πως κάτι δεν πάει καλά με τη σχέση σας. Αυτά τα “μικρά και καθημερινά” πράγματα στα οποία θα επικεντρωθούμε έχουν μεγάλη ουσία καθώς έχουν την εξής ιδιαιτερότητα : δημιουργούν μία προβληματική κατάσταση χωρίς να είναι όμως ξεκάθαρη η πηγή του “κακού”.

1. Κακή επικοινωνία

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μία επιτυχημένη σχέση βασίζεται κατ’εξοχήν στην επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων. Όταν όμως αυτή δεν πραγματοποιείται με τρόπο αποτελεσματικό, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα. Η απόκρυψη πληροφοριών, οι τσακωμοί για καθετί αλλά και η επιλογή της σιωπής αντί της συζήτησης ορίζουν το πλαίσιο αυτού που ονομάζουμε “κακή επικοινωνία”. Οι διαφορές και τα προβλήματα ενός ζευγαριού, όταν δε λύνονται, έχουν την τάση να “στοιχειώνουν” τη σχέση. Η επανεμφάνισή τους, επίσης, είναι βέβαιη εφόσον το ζευγάρι δεν μπόρεσε ποτέ να τα συζητήσει και να βρει μία λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

2. Η αίσθηση ανεπάρκειας

Η ουσία μίας ευτυχισμένης σχέσης είναι να μας δίνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης και της πληρότητας. Το άτομο που έχουμε απέναντί μας θα πρέπει ουσιαστικά να μας γεμίζει και να μας ικανοποιεί αλλά και εμείς να νιώθουμε πως προσφέρουμε το ίδιο. Όταν αυτό δε συμβαίνει, τότε η σχέση περνάει έντονη κρίση. Οι σύντροφοι συχνά αισθάνονται ανεπαρκείς, συγκρίνοντας τον εαυτό τους με το άτομο που είναι μαζί ή και με άλλα “εξωτερικά” άτομα. Οι συγκρίσεις αφορούν πρακτικά θέματα όπως για παράδειγμα ζητήματα εμφάνισης, καριέρας, οικονομικής κατάστασης ή ίσως ακόμα και για τα ίδια τα συναισθήματα που δέχονται και είναι ανήμποροι να ανταποδώσουν. Το ίδιο ισχύει και όταν θεωρούν και αντιμετωπίζουν τον σύντροφό τους ως κατώτερο για οποιοδήποτε λόγο.

3. Η ανασφάλεια

Εάν αισθάνεστε πως η σχέση σας συνεχώς απειλείται και η παραμικρή λάθος κίνηση μπορεί να σημάνει το τέλος, τότε ίσως βρίσκεστε σε μία σχέση που κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι για εσάς. Η ασφάλεια θεωρείται από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν μία σχέση καθώς και η εμπιστοσύνη στο άτομο που έχουμε επιλέξει. Η ανασφάλεια δύναται να αποβεί καταστροφική για την ψυχολογία των συντρόφων, καθώς επίσης μαρτυρά πως ίσως δεν είναι γερά τα θεμέλια που έχουν τεθεί. Αποτελεί αδιάσειστο σημάδι μίας ανθυγιεινής σχέσης η αίσθηση των συντρόφων πως “τίποτα δεν είναι σίγουρο”,  η οποία δηλητηριάζει  την μεταξύ τους σχέση.

4. Η εξάρτηση

Η εξάρτηση, ειδικά στις μακροχρόνιες σχέσεις, είναι αναπόφευκτη όμως εδώ δεν αναφερόμαστε στην “αθώα” μορφή της η οποία απλά θέλει τα άτομα να συνηθίζουν να συμβιώνουν μαζί. Η έντονη εξάρτηση περιλαμβάνει κυρίως την αίσθηση ότι μας είναι αδύνατον να ζήσουμε ή να είμαστε ευτυχισμένοι ως “μονάδες”. Συνήθως, στις εξαρτητικές σχέσεις, τα άτομα δε διαθέτουν προσωπικό χρόνο και ούτε ιδιαίτερες συναναστροφές. Στη χειρότερη περίπτωση που το “εξαρτημένο” άτομο είναι ένα, οι συνθήκες που επικρατούν καθιστούν τη σχέση ανυπόφορη. Η ζήλια, η αγκίστρωση στον άλλον αλλά και το αίσθημα τις απόρριψης κυριαρχούν, οδηγώντας τη σχέση σε αδιέξοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων μπορούν να πάρουν διάφορες τροπές. Πριν βιαστούμε να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον της σχέσης μας, οφείλουμε να εξετάσουμε εάν τελικά το άτομο που έχουμε επιλέξει μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και μας ολοκληρώνει. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ενδοσκόπιση με στόχο να ανακαλύψουμε και εμείς από τη μεριά μας τα “θέλω” και τις επιδιώξεις μας πριν τα αναζητήσουμε σε οποιονδήποτε άλλον.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάρθα Μοίρα

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;